Mergi la conţinutul principal
Imperiul Agricost din IMB, tentant pentru străini

Insula Mare, vânată de investitori

• mai multe fonduri de investiţii sau investitori străini şi-au arătat interesul de a-şi extinde afacerile în Insula Mare a Brăilei • deşi pe piaţa financiară au apărut mai multe zvonuri conform cărora, la acest moment, ar fi aproape bătută în cuie o preluare a gigantului “Agricost” de către un fond suveran de investiţii din Abu Dabi, Constantin Duluţe, arendaşul din IMB, a infirmat categoric  • tranzacţia, care conform unor surse din piaţa de fuziuni şi achiziţii ar ajunge la 250 - 270 milioane euro şi ar presupune preluarea în totalitate a afacerii din Insula Mare, este categoric negată de Duluţe • acesta a recunoscut însă că poartă discuţii cu mai multe fonduri de investiţii care s-au arătat interesate de un parteneriat cu “Agricost” • în primă fază, de exemplu, Duluţe şi-ar dori o infuzie de capital în valoare de 50 - 60 milioane euro din care să construiască câteva fabrici de balotat lucernă

 

“Agricost”, compania care are în exploatare Insula Mare a Brăilei, “jucată”, din nou, la bursa zvonurilor. Mai multe publicaţii online au dat drept sigură, zilele acestea, preluarea ei de către un mega-fond de investiţii în spatele căruia s-ar afla, de fapt, “părintele Emiratelor Arabe Unite, şeicul Zayed bin Sultan Al Nayhan”. Proprietarul companiei, omul de afaceri bârlădean Constantin Duluţe, neagă însă ferm aceste zvonuri, dar confirmă că e dispus să negocieze parteneriate prin care să-şi extindă business-ul. Mai clar, firma are în plan să realizeze mai multe fabrici de balotat lucernă şi, astfel, să devină un actor important pe piaţa internaţională de profil. Aşa că nu refuză discuţiile atunci când este curtată de investitori cu buzunare adânci, nevoia de capital pentru această extindere fiind de circa 50 - 60 milioane euro. Concret, Duluţe recunoaşte că a fost contactat de mai multe fonduri de investiţii cu care a purtat discuţii, dar spune că, deocamdată, nu a luat o decizie. A subliniat însă, că oricât de tentantă ar fi orice ofertă, la acest moment respinge categoric vânzarea, preluarea sau orice altă formă de înstrăinare a societăţii “Agricost” sau a afacerii din Insula Mare a Brăilei.

 

“Abbar Investments” ar fi pus ochii pe IMB

De ceva vreme, în mediul online circulă ştirea potrivit căreia Agricost, arendaşul Insulei Mari a Brăilei, este la un pas de fi înghiţit de un mega-fond străin de investiţii, având în spate afacerişti arabi. 

“Un fond suveran de investiţii din Abu Dhabi se pregăteşte să cumpere unul dintre cei mai mari jucători din agricultură, în cadrul unei tranzacţii estimate până la 270 milioane euro. O companie în spatele căreia se află un fond suveran de investiţii din Abu Dhabi este aproape de a semna achiziţia unuia dintre principalii jucători locali din agricultură, potrivit informaţiilor disponibile pe jurnalul de tranzacţii MIRSANU.RO. Surse din piaţa de fuziuni şi achiziţii estimează că tranzacţia ar putea ajunge până la 250 – 270 milioane euro. Ţinta de achiziţie ar putea fi grupul Agricost Brăila, controlat de către omul de afaceri Constantin Duluţe”, se arată într-un articol publicat de expresssud-est.ro. Mai mult, sursa citată discută despre faptul că investitorul care poartă negocierile de achiziţie ar avea în spate “fondul de investiţii Abbar Investments care deţine un pachet de peste 5% din UniCredit Italia. Abbar Investments a investit până acum în mai multe active mari din Europa din sectoare diferite. Abbar a funcţionat ca subsidiară a fondului IPIC din Abu Dhabi, al doilea acţionar ca mărime din OMV Austria – proprietarul OMV Petrom din România. În acest an însă, IPIC a fuzionat cu un alt fond din Abu Dhabi dând naştere fondului suveran «Mubadala», un gigant global cu active totale sub administrare de peste 126,7 miliarde dolari care are în portofoliu parteneriate şi investiţii în diferite sectoare: la UniCredit, managerul global de investiţii Carlyle (activ în România în sectorul de explorare şi producţie din Marea Neagră), Borealis, OMV (în România prin Petrom), EDP (activ în România în sectorul energiei eoliene), CEPSA, BP, Investcorp sau compania aerospaţială Virgin. Mubadala a fost creată ca o platformă globală de investiţii pentru a realiza viziunea celui considerat a fi părintele Emiratelor Arabe Unite, şeicul Zayed bin Sultan Al Nayhan”.

 

Arendaşul din Insula Mare a Brăilei... neagă

Pus în faţa acestor informaţii, Constantin Duluţe, proprietarul  Agricost SA, firmă care explotează sub formă de arendă terenul din Insula Mare a Brăilei, a dezminţit categoric zvonul. Mai mult, a subliniat în repetate rânduri că nu este dispus să vândă sau să renunţe în vreun fel la afacerea sa din judeţul nostru. În schimb, Duluţe a recunoscut că în ultima vreme a fost curtat de mai mulţi investitori, firme sau fonduri de investiţii, dispuse să achiziţioneze în parte sau în totalitate pachetul de acţiuni.

“Nici vorbă să vând! Sunt însă în discuţii cu mai multe fonduri de investiţii, cred că vreo şase m-au contactat numai în ultima vreme, pentru că sunt interesat de o colaborare, de atragere de capital. De exemplu îmi doresc foarte mult să ne extindem afacerea pe zona producerii de lucernă, ar fi piaţă de desfacere. Iar aşa cum am gândit noi dezvoltarea aceasta ar trebui să construim cam 5 - 6 fabrici de balotat, ceea ce ar înseamna o investiţie de 50 - 60 milioane euro. Din acest motiv aş fi interesat de o colaborare, dar atât, nici vorbă de preluare, vânzare. Exclud orice. Oricum, activele nu sunt dispus să le înstrăinez, pământul este al statului, noi doar îl lucrăm, acţiunile nu intră în discuţie. Ceea ce sunt dispus şi discut la momentul acesta cu mai mulţi investitori este găsirea unui eventual partener de afaceri. În parteneriate, indiferent de zona în care am lucra, dacă e rentabil, sunt interesat. Pentru că vreau să cresc afacerea, să o dezvolt. Dar atât!”, ne-a declarat Constantin Duluţe.

 

Semne bune anul are

Zvonurile preluării vin după un an agricol foarte bun, în care “Agricost” a obţinut producţii extraordinare pe cele aproape 57.000 ha din IMB. Mai mult, la acest moment, şi starea culturilor înfiinţate în toamnă este una foarte bună, deoarece, conform precizărilor arendaşului, vremea atipică din această iarnă nu a ridicat până acum probleme deosebite. Ceea ce înseamnă că este de aşteptat ca pentru exerciţiul financiar a lui 2017 “Agricost” să raporteze situaţii financiare net superioare celor din 2016 când firma brăileană a înregistrat o cifră de afaceri de circa 387,2 milioane de lei, cu un profit net de aproape 71,1 milioane de lei, în creştere faţă de 2015 când a realizat afaceri însumate la 365,2 milioane lei, cu un profit net de 63,3 milioane lei.

Ca o paranteză, informaţiile transmise de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), la solicitarea presei centrale, arată că SC “Agricost” este în topul beneficiarilor subvenţiilor plătite de stat pe 2016. Mai precis, compania a încasat în perioada de referinţă cea mai mare subvenţie, în valoare de 17 milioane euro, pentru operaţiunile derulate în exploatarea agricolă din Insula Mare a Brăilei. Suma este în creştere faţă de campania anterioară, când a beneficiat de 10,3 milioane euro cu titlu de subvenţii de la APIA.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro