Mergi la conţinutul principal

Institutul brailean de cercetare, executat cu portareii

Societatea comerciala "Ceprohart" SA Braila este executata silit de catre "CET" SA Braila in contul unei datorii de 20 de miliarde de lei. La inceputul acestei saptamini, institutului de cercetare i-au fost blocate conturile, iar, in paralel, creditorul a cerut si instituirea sechestrului asigurator asupra sediului institutului. In atare situatie, conducerea "Ceprohart" si-a vazut amenintate proiectele in derulare in conditiile in care in cont erau depozitate sume necesare pentru participarea firmei la programe de cercetare dezvoltare si consiliere. Litigiul comercial intre cele doua unitati a fost recent solutionat de catre instanta in favoarea "CET" care a pus in aplicare sentinta si a apelat la serviciile unui executor judecatoresc. "Am anuntat imediat actionarul majoritar - Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului - cu privire la derularea evenimentelor, actionarea in instanta a institutului fiind initiata din noiembrie anul trecut. Acum s-a ajuns la executare silita, etapa prin aplicarea careia se pericliteaza participarea noastra la o serie de proiecte. In prezent, ne-au fost deblocate conturile si urmeaza sa incercam din nou sa ajungem la o solutie avantajoasa ambelor parti. Cel mai probabil se va ajunge la esalonarea la plata a sumei pe care cei de la SC "CET" o au de recuperat de la institut", ne-a declarat directorul general al SC "Ceprohart" SA Braila, Dan Buteica. Sursa citata a explicat ca datoria societatii pe care o conduce catre SC "CET" este veche de citiva ani si se cifreaza la aproximativ 20 miliarde lei vechi reprezentind facturi neachitate la energie termica (abur tehnologic si caldura) si energie electrica. "Din aceasta suma, aproape 12 miliarde lei reprezinta datoria de baza la care se adauga circa 8 miliarde lei penalitati calculate ca urmare a neachitarii la termen a facturilor emise", a precizat Buteica.
Important de precizat este ca, la acest moment, institutul de cercetare brailean se pregateste de lansarea sa la privatizare, caietul de sarcini fiind deja intocmit, iar elaborarea ofertei privind scoaterea la vinzare a pachetului majoritar de actiuni fiind doar o chestiune de timp, au explicat surse din cadrul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).
Reamintim ca, la finele lunii trecute, AVAS a anuntat ca va scoate
la privatizare, in acest an, institutele de cercetare-dezvoltare pe
care le detine in portofoliu, printre care se numara si SC "Ceprohart" SA Braila, si pe care le-a inclus pe lista de prioritati in ceea ce priveste privatizarea. De asemenea, AVAS a Intocmit
un proiect de act normativ care prevede conditii stricte care vor fi
respectate la privatizarea institutelor de cercetare. Potrivit informatiilor prezentate de catre autoritate, "Ceprohart" SA Braila a obtinut anul trecut un profit de 189,4 milioane lei, cu un numar de 144 angajati.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro