Discutia a fost inceputa de directorul Casei Judetene de Pensii (CJP) Braila, Sorin Enache, care a precizat ca din totalul dosarelor de pensii, categoria pensiilor de invaliditate ocupa locul 2. Astfel, din cei 79.767 de pensionari, 53.729 beneficiaza de pensii de limita de virsta (67,36%), iar 12.625 de pensii de invaliditate (15,82%), pe trei grade. Daca in privinta gradului I, in care se intilnesc boli grave si in stadii avansate, nu sint suspiciuni cu privire la corectitudinea cu care medicul de specialitate a eliberat concediile medicale, in cazul celorlalte doua grade de invaliditate, lucrurile ridica citeva semne de intrebare. Acest lucru mai ales pentru ca jumatate dintre aceste persoane sufera de afectiuni psihice, boli mai putin controlabile de comisia care are sarcina de incadrare a dosarului intr-un grad de invaliditate.
"Aproape jumatate dintre acestia sint incadrati in gradul III de invaliditate, grad ce le permite angajarea cu jumatate de norma. Se poate ajunge la incadrarea in gradul III de invaliditate pe boli mai putin controlabile, responsabilitatea acordarii concediilor medicale asumindu-si-o medicul care trateaza bolnavul respectiv. Jumatate dintre dosarele incadrate in gradele II si III vin de la Psihiatrie. In cazul acestora avem suspiciuni, deoarece nu dispunem de pirghii de control, iar diagnosticul initial nu poate fi contestat. Daca s-ar dovedi ca aceste concedii medicale au fost acordate cu lejeritate, inseamna presiuni asupra bugetului si nu e corect ca aceste persoane sa primeasca niste bani pe care sa nu-i merite", a precizat Sorin Enache, director executiv al CJP Braila.
Permis de lene
Parerea a fost sustinuta si de directorul executiv al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca, Simona-Ely Chioibas, care se confrunta cu o situatie asemanatoare in ceea ce priveste somerii, care aduc adeverinte medicale ca sa refuze un loc de munca. O situatie la fel de grava a fost expusa chiar de prefectul Nicolae Mitroi, care i-a adus in discutie pe beneficiarii venitului minim garantat care, cu ajutorul unor adeverinte medicale, sint scutiti de efectuarea celor 72 de ore de munca/luna, in folosul comunitatii.
Prezenta la intilnirea de ieri, Mariana Tarachiu, director executiv al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, a precizat ca singura institutie care are pirghii de control asupra medicilor este Colegiul Medicilor, carora ea nu le poate face nimic decit sa le atraga atentia. Totusi, s-a propus gasirea unor metode legale de infiintare a unor comisii care sa-i verifice, prin sondaj, pe medicii despre care exista suspiciuni.