* afirmația acestuia a fost făcută în contextul în care, potrivit Ministerului Educației, circa 65.000 elevi din toată țară riscă să rămână cu mediile neîncheiate, în mare parte din cauza imposibilității accesului la resursele tehnologice * prof. Viorel Botea ne-a declarat că toți elevii brăileni care nu puteau participa la orele online au primit între timp tablete, astfel încât situațiile școlare nu vor rămâne neîncheiate
La începutul acestei săptămâni, ministrul Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu, a organizat o videoconferință cu inspectorii școlari generali din toate județele, tema principală fiind identificarea numărului de elevi aflați în situație de risc cu privire la neîncheierea situației școlare pentru semestrul I, precum și măsurile ce se impun în această situație. Astfel, în urma discuțiilor, Ministrerul Educației a transmis printr-un comunicat de presă că aproape 65.000 elevi riscă să rămână cu mediile neîncheiate, cei mai mulți pentru că nu dețin un telefon, o tabletă sau un laptop pentru a participa la orele online.
“La acest moment, conform datelor transmise de către unitățile școlare, prin intermediul inspectoratelor școlare județene/ISMB, se estimează că un număr de circa 65.000 de elevi se află în situație de risc cu privire la neîncheierea mediei pe semestrul I din cauza imposibilității de acces la resursele tehnologice - factor principal, la care se adaugă și alte motive precum neparticiparea la cursuri, situații medicale etc. Trebuie avut în vedere că, în ultimii ani, numărul elevilor care se aflau anual în această situație era de aproximativ 15.000”, a transmis Ministerul Educației.
Contactat de redactorii “Obiectiv” pentru a afla care este situația la nivelul județului Brăila, inspectorul școlar general, prof. Viorel Botea, ne-a declarat că nu vor fi probleme la acest capitol și sunt soluții pentru încheierea mediilor elevilor, pornind de la variantele identificate de Ministerul Educației. Totodată, acesta a subliniat că toți elevii care nu aveau posibilitatea de a participa la orele online au primit tablete și nu ar trebui să mai fie probleme în privința participării la cursuri.
“În momentul de față, toți elevii brăileni au tabletă și conexiune la internet. Deci toată lumea are suport online. Au fost acei elevi, care, într-adevăr, au avut ceva probleme, în sensul că a existat un număr de copii care nu au avut posibilitatea aceasta de a participa la orele online și au primit plicuri cu lecții, materiale scrise de la profesori. Dar, începând de luni, toată lumea are mijloacele tehnologice și în această perioadă toți acești copii vor desfășura activități de recuperare și se va vedea modul în care se poate încheia situația la sfârșitul acestui semestru, chiar și cu două note, că se poate face acest lucru. Iar pentru acei copii pentru care să zicem că nu se va putea sub nicio formă să se încheie situația, odată cu începerea semestrului doi, când vor veni copiii la școală, timp de maxim 8 săptămâni, acestor copii li se va încheia situația școlară. Considerăm că în momentul de față sunt toate premisele necesare ca toți copiii care vor cu adevărat să li se încheie situația, ajutați de conducerile școlilor și de dascăli, să poată avea media încheiată”, ne-a explicat inspectorul școlar general.
Atenție, însă! Faptul că sunt soluții pentru încheierea mediilor nu înseamnă că elevii care nu au participat la orele online, fără a avea un motiv bine întemeiat, sau care nu au învățat pe parcursul acestui semestru, nu pot rămâne corigenți.
“Dacă un elev nu și-a desfășurat activitatea în mod corespunzător asta e altceva. Copilul poate să aibă media 10, 9, 8, în funcție de activitatea sa școlară”, ne-a mai precizat acesta.