Mergi la conţinutul principal

Inspectorul şpăgar de la Direcţia Agricolă a fost condamnat

Sentinţă în procesul funcţionarului public Mihai Apostu, în vârstă de 58 de ani, consilier superior la Direcţia Agricolă Brăila, arestat preventiv şi trimis în judecată în luna martie a. c., pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită.
Marţi, 26 mai 2015, judecătorii Tribunalului Brăila au admis cererea lui Mihai Apostu de judecare a cauzei în procedura recunoaşterii învinuirii şi l-au condamnat la o pedeapsă de 2 ani şi 6 luni de închisoare, cu suspendare sub supraveghere, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, "faptă comisă în perioada noiembrie - decembrie 2014 şi la data de 20 februarie 2015". Potrivit sentinţei de condamnare, lui Apostu i s-a interzis exercitarea mai multor drepturi civile, inclusiv "dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii", pe o durată de 2 ani.
Nu în ultimul rând, judecătorii i-au impus funcţionarului corupt "să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, în cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă sau la SC Administraţia Pieţelor şi Târgurilor SA Brăila" pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare, sub coordonarea Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Brăila.

"Şpagă" pentru că l-a ajutat să obţină subvenţii

Potrivit dosarului penal instrumentat de procurorul Mihaela Leu, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila, inculpatul a fost denunţat la poliţie în ziua de 24 decembrie 2014 (Ajunul Crăciunului) de către Nicolae Horneţ, proprietarul unei ferme din comuna Chiscani.
Horneţ le-a spus poliţiştilor că, în ziua de 3 noiembrie 2014, s-a deplasat la sediul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Brăila pentru a se interesa de condiţiile în care putea obţine subvenţie (în baza HG nr. 873/2014) pentru achiziţionarea unor berbecuţi de rasă. Lămuriri şi "consiliere" a primit de la Mihai Apostu, consilier superior în cadrul Direcţiei Agricole care, încă de la început, i-a spus fermierului "că a făcut un efort de a veni la muncă din concediul medical, ca să se ocupe de dosarele de subvenţie". Astfel, spun anchetatorii, funcţionarul i-a dat de înţeles solicitantului că ar fi bine să-l recompenseze pentru efortul depus.
După câteva zile de la vizita făcută la Direcţia Agricolă, Nicolae Horneţ a fost sunat de către consilierul Mihai Apostu, care i-a cerut două bucăţi de brânză pentru strădania de a veni la muncă din concediul medical. Astfel, Apostu a intrat în posesia a 4 kilograme de brânză de vacă, pe care le-a primit în parcarea din apropierea locului de muncă.
După alte câteva zile (în decembrie 2014) Mihai Apostu i-a cerut din nou "atenţii" fermierului de la Chiscani, insistând să se prezinte personal acasă la acesta, pentru a ridica 4 kilograme de pastramă de oaie. Acest lucru se întâmpla în ziua de 10 decembrie 2014.
În ziua de 21 decembrie 2014, consilierul Apostu l-a sunat iarăşi pe Nicolae Horneţ, solicitându-i să se întâlnească în cartierul Viziru, ca să-i dea bani. Procurorul care s-a ocupat de caz precizează: "Funcţionarul i-a spus denunţătorului că trebuie să-i dea suma de 1.000 lei pentru efortul depus la întocmirea dosarului şi pentru că, în cursul anului 2015, dacă va dori să obţină subvenţii şi pentru bovine, va avea nevoie tot de el". Când fermierul i-a spus că nu are cei 1.000 de lei la el, Apostu l-a asigurat că-l va contacta telefonic în altă zi, ca să intre în posesia şpăgii. La scurt timp, însă, Nicolae Horneţ a sesizat poliţia.
În ziua de 16 februarie 2015, în baza denunţului făcut pe fermier, Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila a dispus supravegherea audio, video şi prin fotografiere a funcţionarului bănuit de corupţie. Două zile mai târziu, Mihai Apostu l-a sunat pe Nicolae Horneţ şi i-a spus că va veni în control la ferma de la Chiscani, pentru a verifica existenţa faptică a berbecuţilor achiziţionaţi din fonduri guvernamentale.
Astfel, pe 20 februarie 2015, consilierul Mihai Apostu a efectuat un control la ferma lui Nicolae Horneţ, împreună cu Monica David, consilier în cadrul Oficiului Judeţean de Zootehnie Brăila (care nu cunoştea intenţiile inculpatului). Rămas singur în maşină cu denunţătorul (la întoarcere în Brăila), consilierul Direcţiei Agricole a primit de la acesta suma de 600 lei. În aceeaşi zi, poliţiştii Biroului Judeţean Anticorupţie Brăila - DGA şi ai Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice - IPJ l-au contactat pe Apostu acasă şi l-au adus la sediul parchetului, pentru a fi audiat.
Potrivit anchetatorilor, Mihai Apostu a recunoscut că a primit brânză, pastramă şi bani de la fermierul din Chiscani, afirmând iniţial că a făcut acest lucru "la insistenţele" denunţătorului. A fost reţinut pe 20 februarie 2015 şi arestat preventiv a doua zi, pentru luare de mită. Ulterior, funcţionarul corupt a fost pus în libertate şi cercetat sub control judiciar.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro