Inspectorul şcolar general Cătălin Canciu, demis prin fax, aproape de miezul nopţii | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Inspectorul şcolar general Cătălin Canciu, demis prin fax, aproape de miezul nopţii

• de aceeaşi surpriză au avut parte şi alţi 12 inspectori din ţară • Canciu a spus că va ataca decizia în instanţă, acuzând jocuri politice, la fel ca ceilalţi şefi de inspectorate demişi vineri noapte • Cătălin Canciu şi-a pus clasa politică în cap în momentul în care a declarat că şcolile trebuie să aibă directori numiţi prin concurs • de asemenea, şeful IŞJ a spus public, în repetate rânduri, că asupra sa se fac presiuni din partea partidelor pentru “favorizarea” anumitor profesori sau directori, “oameni de casă” ai PSD, PNL etc.

 

Grabă mare la Ministerul Educaţiei pentru demiterea mai multor şefi de inspectorate şcolare din ţară, printre care şi prof. Cătălin Canciu de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Brăila. Vineri seară, la ora 22.30, la sediul instituţiei brăilene, a sosit prin fax un ordin de demitere a inspectorului şcolar general, deşi la acea oră nu mai era nimeni la muncă. Aceeaşi hârtie, cu motive identice de demitere, potrivit unor surse, a ajuns şi în alte 12 inspectorate din judeţele: Caraş-Severin, Ialomiţa, Ilfov, Buzău, Vrancea, Constanţa, Sibiu, Olt, Arad, Tulcea, Mehedinţi şi Călăraşi.

Deşi Cătălin Canciu a câştigat funcţia de conducere a IŞJ Brăila prin concurs, în august 2015, iată că la numai 2 ani ministrul Liviu Pop a decis că locul său nu mai este în fruntea instituţiei. Motivul? Întârzieri de termene: 1-2 zile faţă de termenul limită. Actul nu este semnat însă de Pop, ci de secretarul de stat Gigel Paraschiv, aşa cum relatează Mediafax. “Am semnat în locul ministrului pentru că era plecat din Bucureşti vineri după amiază şi, fiind singurul cu delegare de atribuţii pe semnătură, am semnat”, a explicat Paraschiv pentru Mediafax.

Contactat de reporterii “Obiectiv – Vocea Brăilei”, Cătălin Canciu a declarat că la mijloc sunt jocuri politice, iar marea lui “vinovăţie” este că nu face parte din niciun partid. Acesta a mai spus că îşi va căuta dreptatea în instanţă. “Iniţial, am crezut că e o glumă proastă. Am venit la inspectorat (sâmbătă după amiază - n.r), să văd dacă există vreo hârtie în acest sens. Am găsit, într-adevăr, o notificare din care am aflat că din data de 4 septembrie nu o să mai fiu inspector şcolar general al IŞJ Brăila. Eu nu cred că există motive întemeiate pentru care să mă demită. Dacă eu făceam parte din partid, la ora actuală nu eram demis! Elevii nu au manuale pentru noul an şcolar, dar ei demit inspectorii generali”, ne-a spus Canciu.

Aşa cum am mai precizat, şeful IŞJ a promovat concursul pentru funcţia de conducere în august 2015. Atunci, a avut-o contracandidată pe Carmen Pîrlog. Din totalul de 150 de puncte, Canciu a obţinut 127,5 puncte, iar Pîrlog, 126 puncte. În plus, în anii în care Canciu a condus Inspectoratul Şcolar, judeţul nostru a avut rezultate notabile şi în ceea ce priveşte Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul. Anul acesta, promovabilitatea în rândul elevilor de clasa a VIII-a a fost de peste 92%, Brăila fiind propulsată pe primul loc în clasamentul general la Evaluarea Naţională. Locul fruntaş pare că a devenit o tradiţie pentru judeţul nostru, deoarece elevii brăileni au obţinut cele mai bune note în ultimii cinci ani. Şi la examenul de bacalaureat Brăila s-a aflat în topul judeţelor cu cea mai mare rată de promovare. În 2017, judeţul nostru a avut o promovabilitate de peste 79%, locul 5, procentul fiind în creştere faţă de anul trecut, 75,91%.

 

Deranj mare printre politicienii brăileni

Cătălin Canciu a produs “deranj mare”  printre politicieni, atât din PNL, cât şi din PSD, în momentul în care a susţinut decizia guvernului ca posturile de directori de şcoală să se ocupe numai prin concurs. Pe vremea aceea, în fruntea Guvernului se afla Dacian Cioloş, iar miniştrii erau tehnocraţi. Deşi doar a transpus în practică ordinele de mai sus, Canciu părea că a încurcat “ploile” partidelor politice locale, un val de reacţii negative revărsându-se atunci şi în mass media, dar şi în mediul educaţional din Brăila. Canciu nu a dat înapoi însă, ba chiar a atras în mod public atenţia că se fac presiuni politice asupra sa, pentru ca oamenii partidelor să fie “urcaţi” sau “păstraţi” în fruntea unităţilor de învăţământ. De asemenea, a adăugat că în nenumărate rânduri a primit solicitări absurde de la partidele politice, să facă anumite schimbări, dar nu a dat curs niciuneia. Mai mult, ori de câte ori a avut ocazia, Cătălin Canciu a declarat sus şi tare că nu este afiliat niciunui partid şi a blamat imixtiunea politicului în învăţământ. “Eu nu sunt om politic şi nu am interese politice. Eu sunt profesor, sunt de 20 de ani în învăţământ. Sunt inspector general de un an, am ajuns aici prin concurs şi nu vreau să ascult de nicio directivă de partid. Politicul, în mod legal, nu are ce căuta în viaţa şcolii!”, este una dintre declaraţiile lui Canciu date ziarului “Obiectiv – Vocea Brăilei”, în momentul în care a izbucnit scandalul ocupării funcţiilor de directori de şcoli prin concurs.

De altfel, nu este singurul inspector şcolar general care reclamă presiuni politice şi care va ajunge la judecată pentru a-şi căuta dreptatea. Şefa IŞJ Buzău, Florina Stoian, care a câştigat funcţia tot prin concurs, a declarat pentru Mediafax că va ataca decizia de revocare în instanţă.

La Sibiu, aceeaşi situaţie. Ştefan Firu, inspectorul şcolar general demis vineri seară, a spus că nu poate înţelege decizia ministrului. “Fie sunt eu depăşit, sau domnul ministru e depăşit de situaţie. Nu îmi pot da seama, pur şi simplu, este ceva care mă uluieşte. Îmi strângi mâna acum două săptămâni, participăm împreună la depunere de jurământ absolvenţi, nu zice nimic, se duce la Bucureşti şi îmi trimite fax”, a declarat Firu pentru Mediafax, adăugând că va ataca ordinul în instanţă. Şi Firu a promovat concursul pentru funcţia de conducere tot în 2015. De asemenea, judeţul Sibiu s-a clasat pe primul loc în ceea ce priveşte promovabilitatea la examenul de bacalaureat din acest an.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro