Mergi la conţinutul principal

Inspectorii ITM, cu ochii pe hoteluri și restaurante

• controalele vor urmări respectarea securității și sănătății în muncă la agenții economici din domeniile turismului și al serviciilor de alimentație publică • vor fi controlate hotelurile, restaurantele, serviciile fast - food, cantinele, cafenelele și cofetăriile din municipiu și județ

 

Controale ale inspectorilor ITM Brăila pentru verificarea respectării prevederilor legale SSM (securitatea și sănătatea muncii) în hoteluri (cod CAEN 55), restaurante și unități de alimentație publică (Cod CAEN 56) din municipiu și județ, până în trimestrul III al anului. 

„Activitatea agenților economici în domeniul turismului și al serviciilor de alimentație publică acoperă, la nivel național, o gamă largă de activități diferite incluzând hotelurile, restaurantele, serviciile fast - food, cantinele, cafenelele și cofetăriile. Un număr important de angajați din țara noastră își desfășoară activitatea în acest domeniu. Securitatea și sănătatea în muncă a lucrătorilor care desfășoară activități în domeniul hotelier și al serviciilor de alimentație publică trebuie să fie permanent în atenția angajatorilor, deoarece acești lucrători sunt expuși la o serie întreagă de riscuri de accidentare la locul de muncă, precizează inspectorul șef al ITM Brăila, Liviu Arhire.

Activitatea desfășurată de lucrătorii angrenați în acest domeniu economic este influențată și de mai mulți factori: caracterul sezonier de muncă - în acest sector sunt angajați mulți lucrători sezonieri, care nu au timp să se adapteze la această activitate; sunt angajați mulți lucrători tineri care nu sunt obișnuiți cu lucrul și nu și-au dezvoltat încă abilitățile necesare; instabilitatea angajamentului forței de muncă slab calificată; rulajul forței de muncă; suplinirea lipsei de personal prin angajarea lucrătorilor de altă naționalitate.

„Datorită caracterului sezonier al acestor activități, angajatorii din domeniul turismului, alimentației publice și comerțului, au tendința de a minimaliza riscurile existente, privind securitatea și sănătatea la locul de muncă. Scopul campaniei este de creștere a gradului de conștientizare, atât a angajaților cât și a angajatorilor în ceea ce privește necesitatea aplicării și respectării la locul de muncă a legislației specifice în domeniul securității și sănătății în muncă, a mai precizat sursa citată.

Astfel, obiectivele campaniei desfășurată până în trimestrul III 2023 vizează, printre altele: creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a angajaților în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul securității și sănătății în muncă; identificarea pericolelor și evaluarea (combaterea) riscurilor prezente în mediul de muncă; identificarea echipamentelor de muncă, în special cele sub incidența ISCIR - lifturi, centrale de producere a apei calde, precum și alte echipamente care pot prezenta în exploatare riscuri pentru lucrători (arsură termică, explozii, incendiu etc), cum ar fi: hote, aragaze, butelii; verificarea modului de instruire a lucrătorilor și de însușire a instrucțiunilor predate; dispunerea de măsuri ferme pentru înlăturarea neconformităților.

Într-un cuvânt, campania ITM - desfășurată la nivel național - își propune să elimine sau măcar să diminueze riscurile și să accentueze, pe cât posibil, modul în care riscurile specifice sunt combătute „la sursă”.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro