Inspectorii ITM au declarat război total muncii la negru | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Inspectorii ITM au declarat război total muncii la negru

• zeci de angajatori locali, precum şi tineri brăileni abia intraţi pe piaţa muncii au fost ţinta unei acţiuni a Inspecţiei Muncii menită să atragă atenţia asupra consecinţelor economice şi sociale privind munca fără forme legale • numai anul trecut, inspectorii de muncă au descoperit 58 angajatori care primeau la muncă 157 persoane fără forme legale

 

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Brăila a organizat şi susţinut zilele trecute o campanie la nivel local pentru a atrage atenţia, atât angajatorilor locali cât şi a salariaţilor şi celor în căutarea unui loc de muncă, asupra implicaţiilor majore şi repercusiunilor economice şi sociale ale fenomenului muncă nedeclarată. “Această campanie se derulează la nivel naţional şi are drept obiectiv creşterea gradului de conştientizare a entităţilor care pot avea calitatea de angajator şi folosesc forţă de muncă fără respectarea prevederilor legale în ceea ce priveşte consecinţele sociale şi economice pe care le produce munca nedeclarată. De asemenea, se urmăreşte acelaşi lucru şi în cazul persoanelor care desfăşoară activitate fără a avea încheiat contract individual de muncă. Acţiunea organizată de instituţia noastră, în cursul zilei de luni, 10 iulie, a vizat angajatori din domeniile de activitate cu risc mare prin prisma incidenţei cazurilor de muncă nedeclarată, gen construcţii, confecţii, comerţ, baruri, restaurante. De asemenea, au fost vizaţi şi salariaţii, mai cu seamă tinerii, fiindu-le oferite informaţii detaliate privind riscurile la care se expun cei care acceptă să muncească la negru”, ne-a declarat Liviu Arhire, inspectorul şef al ITM Brăila, adăugând că, până la finele verii, va mai fi organizată cel puţin o acţiune similară.

Sursa citată a punctat faptul că munca nedeclarată are efecte negative, pe termen scurt dar mai ales lung, atât pentru individ cât şi pentru societate, precum şi pentru bugetul de stat, existând o relaţie de interdependenţă între plata contribuţiilor sociale şi a impozitelor şi accesul la drepturile de asigurări sociale şi alte măsuri de protecţie socială. Consecinţele muncii nedeclarate se reflectă negativ şi în economie, prin distorsionarea mediului concurenţial. Practic, angajatorii  care utilizează muncă nedeclarată au mai puţine obligaţii financiare, aflându-se prin urmare în concurenţă neloială cu acei angajatori care folosesc toate tipurile de resurse şi depun eforturi reale pentru respectarea obligaţiilor legale ce le revin.

Inspectorii de muncă brăileni au atras atenţia şi asupra faptului că munca la negru, este totuşi un “dans în doi”, în sensul că nu se poate manifesta decât cu implicarea celor două părţi, respectiv angajatorii şi persoanele care desfăşoară activitate, având la bază practici neloiale care diminuează simţul responsabilităţii necesar într-o societate în care o parte importantă a resurselor sunt destinate protecţiei sociale.

 

Amenzile sunt ursturătoare pentru munca la negru

O statistică la nivel local arată că numai anul trecut, în urma celor 1.408 controale specifice la agenţii economici care îşi desfăşoară activitatea pe raza judeţului, s-a constatat că un număr de 58 angajatori foloseau munca la negru a 157 de persoane. Ca atare, au fost aplicate 92 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 815.000 lei, iar pentru un număr de 3 angajatori s-au transmis către Parchetele din judeţ documentele premergătoare începerii urmăririi penale întrucât au primit la muncă mai mult de 5 persoane pentru care nu au încheiat contracte individuale de muncă.

Cele mai predispuse categorii de persoane ce acceptă să lucreze fără forme legale de angajare sunt cele cu nivel scăzut de educaţie, persoane fără calificare profesională sau cu calificare redusă, şomerii în plată, care nu doresc să îşi piardă indemnizaţia, tinerii, care de cele mai multe ori nu au experienţa necesară şi care nu conştientizează importanţa muncii în baza unui contract individual de muncă, persoanele lipsite de venituri sau cu venituri reduse, precum şi pensionarii care doresc să îşi suplimenteze veniturile.

Inspectorii de muncă atrag atenţia că primirea la muncă a până la 5 persoane fără încheierea unui contract individual de muncă se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată. De cealaltă parte şi muncitorul prins în abatere se alege cu o amendă de la 500 lei la 1.000 lei. Constituie infracţiune şi se sancţionează cu închisoare de la 1 la 2 ani, sau cu amendă penală, primirea la muncă a mai mult de 5 persoane, indiferent de cetăţenia acestora, fără încheierea unui contract individual de muncă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro