Mergi la conţinutul principal

Inspectorii ITM şi jandarmii, echipe comune de control pentru combaterea muncii la negru

în acest an, inspectorii de muncă au efectuat 916 controale la agenţii economici  brăileni şi au dat 724 de amenzi în valoare totală de 882.500 lei • au fost depistaţi 44 angajatori care practicau munca fără forme legale de angajare, fiind identificate 156 de persoane fără contract de muncă • inspectorii de muncă s-au confruntat şi cu probleme, de aceea au avut nevoie de sprijinul jandarmilor • nu a fost vorba despre cazuri în care vreun patron să fi sărit la bătaie, însă, de multe ori, datele de identificare nu erau cele reale, astfel că a fost nevoie să se facă identificarea

 

Munca la negru este încă în floare la Brăila, însă acţiunile organizate frecvent de inspectorii de muncă, cu ajutorul jandarmilor, îi mai cuminţesc pe angajatorii care speră să dea bani mai puţini salariaţilor, dacă nu încheie contracte de muncă.

Ieri, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la sediul Jandarmeriei Brăila, la care a participat şeful instituţiei, colonel Vasile Moţ, şi inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila, ec. Liviu Arhire, s-a făcut o prezentare a acţiunilor întreprinse, în primele 9 luni ale acestui an, de cele două instituţii.

În plus, s-a explicat faptul că, în multe situaţii, inspectorii de muncă au nevoie de ajutorul jandarmilor, tocmai pentru a face identificarea exactă a persoanelor prinse că încalcă legea. De la începutul acestui an, inspectorii nu s-au confruntat cu situaţii în care unii dintre cei verificaţi să fi devenit agresivi, însă mulţi au declarat date false, privind identitatea, astfel că jandarmii au intervenit şi au scos adevărul la iveală. Oricum, cei verificaţi de inspectori sunt mult mai “ascultători” şi cooperanţi, atunci când văd şi forţele de ordine, în uniformă.

După cum a declarat şeful ITM Brăila, în primele 9 luni ale anului 2017, inspectorii de muncă au efectuat 916 controale la agenţi economici care desfăşoară activitate pe teritoriul judeţului Brăila. Cu ocazia verificărilor, au fost aplicate 724 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 882.500 lei, fiind depistaţi 44 angajatori care practicau munca fără forme legale de angajare. Au fost identificate 156 de persoane fără contract individual de muncă încheiat în forma scrisă, aplicându-se pe această linie sancţiuni în valoare totală de 699.700 lei. Totodată, au fost identificate persoane ale căror contracte individuale de muncă nu au fost transmise, sau au fost transmise în registrul general de evidenţă a salariaţilor fără respectarea prevederilor HG 500/2011 – 795 persoane. În urma neregulilor constatate, s-au înaintat şase plângeri penale Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila pentru primirea la muncă a 72 persoane (asistenţă socială, construcţii, comerţ şi fabricare articole îmbrăcăminte) care prestau activitate în beneficiul angajatorului fără a avea încheiate în forma scrisă contracte individuale de muncă.

 

Acţiuni comune cu Jandarmeria

În perioada scursă de la începutul acestui an, adică în cele 9 luni, inspectorii de muncă au desfăşurat, împreună cu reprezentaţii Jandarmeriei Brăila, 72 de acţiuni comune. Jandarmii au fost de mare ajutor, la identificarea reprezentanţilor de firme şi angajaţilor care o dădeau cotită şi spuneau date de identificare false. “În cadrul acestor acţiuni de control am avut o bună colaborare cu reprezentanţii Jandarmeriei, care au asigurat securitatea inspectorilor de muncă şi au furnizat operativ datele de identificare ale persoanelor depistate în activitate, în situaţiile în care acestea au refuzat cooperarea cu echipele de control.  Totodată, în vederea eradicării muncii nedeclarate, au fost intensificate controalele cu acest obiectiv, fiind organizate acţiuni de control şi în timpul nopţii. De asemenea, au fost efectuate controale în zilele de sâmbătă şi duminică, în cadrul cărora au fost verificate şi aspecte referitoare la respectarea de către angajatorii verificaţi a prevederilor legale în domeniul muncii” a mai explicat şeful ITM Brăila.

La rândul rău, în legătură cu aceste acţiuni comune, conducerea Jandarmeriei a subliniat că forţele de ordine nu s-au confruntat cu probleme deosebite, în sensul că nu au fost cazuri de agresiune asupra vreunui inspector. Numai că, în speranţa că vor scăpa de amenzi, mulţi dintre cei luaţi la întrebări mai dădeau alte nume, astfel că era nevoie ca jandarmii să meargă pe fir şi după adresa de domiciliu, cazier şi alte date furnizate, să se afle exact despre cine este vorba. “Nu au fost situaţii de opunere în forţă pentru a se aplica măsuri coercitive. Au fost opuneri, dar nu agresiuni. Ne-am ocupat de verificarea datelor de identificare, nu durează mai mult de câteva minute pentru ca jandarmii să poată identifica o persoană”, a încheiat colonel Vasile Moţ.

Legea prevede că primirea la muncă a unei persoane fără încheierea unui contract individual de muncă, se sancţionează cu amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoana identificată.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro