Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Inspectorii de munca vor relua controalele pe tematica temperaturilor extreme

Avertizarile meteo pentru urmatoarele saptamini prognozeaza inca o perioada caniculara, conditii in care inspectorii de munca braileni se pregatesc pentru o noua serie de controale in rindul agentilor economici pe aceasta tema. De altfel numai luna trecuta cind media temperaturilor pe timpul zilei s-a apropiat si chiar a atins extremul canicular, au fost verificate nu mai putin de 42 de unitati din diferitre domenii de activitate. "Actiunile de verificare s-au derulat in cadrul unor campanii la nivel national privind cunoasterea si respectarea prevederilor Ordonantei de Urgenta nr. 99/2000 cu scopul de a preveni imbolnavirile profesionale determinate de lucrul in temperaturi extreme. Astfel de actiuni vor continua si in perioadele urmatoare, date fiind prognozele meteo", ne-a declarat Alexandru Munteanu, inspector sef adjunct pe linie de securitate si sanatate in munca al ITM Braila. De asemenea, sursa citata a precizat ca in urma controalelor derulate in cursul lunii trecute au fost constatate o serie de nereguli, au fost dispuse mai multe masuri concrete de remediere a neajunsurilor constatate, dar s-a si aplicat o amenda de 4.000 lei la o firma din domeniul constructiilor unde angajatorul nu asigurase supravegherea medicala a propriilor angajati expusi la temperaturi extreme.
Reamintim ca in sensul OUG nr. 99/2000 temperaturi extreme sint considerate temperaturile exterioare ale aerului, care depasesc 37°C sau care, corelate cu conditii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel. Angajatorii sint obligati daca sint intrunite aceste conditii sa ia masuri minimale pentru mentinerea starii de sanatate a salariatilor. Pentru cei care lucreaza in aer liber, recomandarea textului actului normativ mentionat anterior este de a se reduce intensitatea si ritmului activitatilor fizice, de a se alterna efortul dinamic cu cel static, precum si a perioadelor de lucru cu cele de repaus in locuri umbrite. Pentru cei care lucreaza in spatii inchise este obligatorie asigurarea ventilatiei la locurile de munca. In plus, pentru mentinerea starii de sanatate a angajatilor este necesar sa se asigure de catre angajator apa minerala, cite 2-4 litri/persoana/schimb, echipament individual de protectie si dusuri.
Angajatorii care nu pot asigura conditiile de mai sus, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor, vor hotari reducerea programului de lucru sau esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii