Mergi la conţinutul principal

Inspecția Muncii verifică măsurile anticaniculă luate de angajatorii brăileni

• acestea sunt prevăzute de OUG nr. 99/2000 și sunt obligatorii în perioadele cu temperaturi extreme, pentru protecția persoanelor încadrate în muncă • prin temperaturi extreme ridicate se înțeleg temperaturi exterioare ale aerului care depășesc 37°C sau, corelate cu condiții de umiditate, pot fi echivalate cu acest nivel • nerespectarea prevederilor legale se sancționează cu amendă de la 1.500 la 2.500 de lei

 

Inspecția Muncii verifică măsurile care trebuie întreprinse de angajatori pentru protecția persoanelor încadrate în muncă, în perioada în care se manifestă temperaturi extreme ridicate.

Astfel, potrivit unui comunicat al instituției, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Brăila verifică, încă din luna trecută, modul de respectare a prevederilor OUG nr. 99/2000, privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă.

„Inspectorii de muncă verifică respectarea tuturor reglementărilor prevăzute pentru menţinerea stării de sănătate a lucrătorilor expuși la tempertaturi extreme, și anume: asigurarea apei minerale adecvate, câte 2 - 4 litri/ persoană/ schimb, asigurarea echipamentului individual de protecţie și asigurarea de duşuri, asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate și trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea ori eșalonarea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme. De asemenea, există și posibilitatea întreruperii colective a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţilor în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale, dacă temperaturile ridicate extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutive. De reţinut ar fi faptul că, pe durata întreruperii colective a lucrului, contractele individuale de muncă ale salariaţilor se menţin, iar perioada de întrerupere constituie vechime în muncă. În această situație, se vor stabili modalităţile de recuperare a timpului nelucrat şi modalităţile de plată. Atragem atenția că nerespectarea prevederilor Ordonanței privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă se sancționează cu amendă de la 1.500 la 2.500 de lei, în conformitate cu art. 10, alin. 1 din OUG nr. 99/2000”, a declarat Mihai Nicolae Ucă, inspector general de stat adjunct.

Prin temperaturi extreme ridicate se înțeleg temperaturi exterioare ale aerului care depășesc 37°C sau, corelate cu condiții de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel. Atunci când se înregistrează temperaturi extreme pe o perioadă de cel puțin două zile consecutiv, angajatorii trebuie să ia următoarele măsuri minimale:

A. Pentru ameliorarea condițiilor de muncă:

a) reducerea intensității și ritmului activităților fizice;

b) asigurarea ventilației la locurile de muncă;

c) alternarea efortului dinamic cu cel static;

d) alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer.

B. Pentru menținerea stării de sănătate a angajaților:

a) asigurarea apei minerale (câte 2-4 litri/persoană/schimb);

b) asigurarea echipamentului individual de protecție;

c) asigurarea de dușuri.

Angajatorii care nu pot asigura condițiile prezentate mai sus vor lua, de comun acord cu reprezentanții sindicatelor sau cu reprezentanții aleși ai salariaților, după caz, următoarele măsuri:

a) reducerea duratei zilei de lucru;

b) eșalonarea pe două perioade a zilei de lucru: până la ora 11.00 și după ora 17.00;

c) întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuității activității în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.

Totodată, pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de muncă în condiţii de temperaturi extreme se vor lua următoarele măsuri:

a) asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicațiilor pentru munca la temperaturi crescute sau scăzute;

b) asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate;

c) trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni sau care au contraindicații privind munca la temperaturi extreme.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro