* este vorba de Campania de control privind verificarea respectării prevederilor legale în domeniul securității și sănătății în muncă (SSM) în unitățile de producere a energiei electrice și Campania de control la unitățile din industria extractivă * ambele campanii sunt coordonate de inspectorul general de stat, Dantes Nicolae Bratu
Luna februarie a debutat cu două mari campanii de control ale Inspecției Muncii, desfășurate la nivel național, pentru prevenirea și stoparea evenimentelor care pun în pericol viața și integritatea lucrătorilor din unitățile extractivă și de producere a energiei electrice. Sunt angrenate în aceste campanii toate inspectoratele teritoriale de muncă din țară, inclusiv ITM Brăila.
Astfel, potrivit conducerii ITM Brăila, zilele acestea, Inspecția Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă, desfășoară Campania de control privind verificarea respectării prevederilor legale în domeniul securității și sănătății în muncă (SSM) în unitățile de producere a energiei electrice, cod CAEN 3511. Campania este coordonată de inspectorul general de stat Dantes Nicolae Bratu și se va desfășura pe tot parcursul lunii februarie, în toate județele în care există întreprinderi mici, mijlocii și mari, cu capital de stat, privat și mixt, care efectuează activități de producere a energiei electrice. Această clasă include activitatea instalațiilor generatoare de energie electrică - prin centrale termice, nucleare, hidroelectrice, cu turbine cu gaze, diesel și energie regenerabilă (energie eoliană, energie solară, energie de biomasă).
Inspectorii de muncă vor controla toate unitățile cu activități în domeniul producerii energiei electrice existente în fiecare județ și vor verifica următoarele: modul de respectare, de către angajatori, a legislației în domeniul securității și sănătății în muncă (SSM) în industria de producere a energiei electrice; modul în care angajatorii asigură condiții adecvate de desfășurare a activității, în special, în ceea ce privește asigurarea echipamentului colectiv și individual de protecție, transportului la și de la locurile de muncă, echipamentelor de muncă corespunzătoare activităților desfășurate și riscurilor prezente la locurile de muncă și efectuării, în siguranță, a lucrărilor de mentenață a utilajelor; modul în care au fost îndeplinite măsurile dispuse cu ocazia controalelor anterioare, acolo unde este cazul.
„Acțiunea este motivată de frecvența evenimentelor ce au loc în acest domeniu și de numărul de accidente de muncă care au loc în instalațiile de producere a energiei. În industria producerii energiei electrice, cele mai semnificative riscuri care se întâlnesc sunt cele legate de: electrocutare prin atingere directă și indirectă, explozie, incendiu, de neutilizarea mijloacelor și echipamentelor de protecție adecvate și de nerespectarea procedurilor de lucru. Din cauza riscurilor specifice acestei activități, se impune intensificarea acțiunilor de verificare și monitorizare a modului în care se respectă prevederile legale în domeniul securității și sănătății în muncă, precum și a modului în care angajatorii realizează, în industria producerii energiei electrice, măsurile de securitate și sănătate dispuse de inspectorii de muncă. Considerăm că este necesară atât o instruire adecvată, precum și o monitorizare permanentă, astfel încât caracterul preventiv al activității de inspecție să permită o îmbunătățire a securității și sănătății la locul de muncă”, precizează Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat, coordonatorul campaniei.
Concomitent, la nivelul întregii țări, se desfășoară Campania de control privind respectarea măsurilor necesare pentru asigurarea securității și protecția lucrătorilor care își desfășoară activitatea la locurile de muncă din industria extractivă, diviziunile CAEN 05, 07, 08. Campania este coordonată, de asemenea, de inspectorul general de stat, Dantes Nicolae Bratu, și se desfășoară până la finele lunii februarie 2023, în toate județele în care există întreprinderi (mici, mijlocii și mari, cu capital de stat, privat și mixt), care efectuează activități de extracție în sectorul de activitate minieră.