Mergi la conţinutul principal

Inspecția Muncii, controale pentru protejarea angajaților pe caniculă

* dacă temperaturile trec de 37 grade C, angajatorii sunt obligați să ia măsuri pentru menținerea stării de sănătate a salariaților * ITM enumeră: asigurarea ventilației la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static și alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite * totodată, angajatorii trebuie să asigure câte 2-4 litri de apă minerală angajaților, precum și echipament de protecție

 

Inspectorii de muncă brăileni au intensificat controalele la angajatori, pentru verificarea respectării prevederilor legale privind munca în perioadele cu temperaturi extreme.

"Având în vedere că în această perioadă s-au înregistrat temperaturi ridicate extreme, au fost luate măsuri de intensificare a controalelor la angajatori, urmărindu-se modul de respectare a prevederilor OUG nr. 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă. În sensul OUG nr. 99/2000, prin temperaturi extreme ridicate se înțeleg temperaturi exterioare ale aerului care depășesc ^37 C sau, corelate cu condiții de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel", precizează reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila (ITM).

În conformitate cu prevederile Ordonanței sus-menționate, angajatorii sunt obligați să ia următoarele măsuri minimale pentru menținerea stării de sănătate a salariaților: reducerea intensității și ritmului activității fizice; asigurarea ventilației la locurile de muncă; alternarea efortului dinamic cu cel static; alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer. Totodată, angajatorii trebuie să asigure apă minerală angajaților (câte 2-4 litri/persoană/schimb), echipament individual de protecție și dușuri, după caz.

Potrivit ITM, angajatorii care nu pot asigura condițiile menționate mai sus vor lua de comun acord cu reprezentanții sindicatelor sau cu reprezentanții aleși ai salariaților, după caz, următoarele măsuri: reducerea programului de lucru; eșalonarea pe două perioade a zilei de lucru: până la ora 11.00 și după ora 17.00 și, în cazuri speciale, întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuității activității în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de munca în condiții de temperaturi extreme se vor lua următoarele măsuri: asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare și a controlului medical periodic urmărind depistarea precoce a contraindicațiilor pentru munca la temperaturi crescute; asigurarea primului ajutor și a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate; trecerea, după posibilități, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecțiuni, care au contraindicații privind munca la temperaturi extreme.

"Angajatorii au abligația să se conformeze, în scopul îndeplinirii măsurilor legale enunțate mai sus. Neasigurarea condițiilor prevăzute constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.500 la 2.500 lei, dacă faptele nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât să fie considerate, potrivit legii penale, infracțiuni", se mai precizează în comunicatul ITM Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro