* inspectorii ITM Brăila au urmărit combaterea muncii „la negru” și respectarea prevederilor în domeniul relațiilor de muncă * cele mai multe amenzi au fost aplicate pentru munca la negru, dar și pentru lipsa echipamentelor de protecție și nerespectarea prevederilor privind timpul de muncă și registrul general de evidenţă a salariaţilor
100 de controale ITM la firmele de construcții și la service-urile brăilene, finalizate cu amenzi de 220.000 de lei.
Potrivit unui comunicat al Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila (ITM), în perioada 18-23 mai 2020, Inspecția Muncii a dispus efectuarea de controale, în cadrul Campaniei naționale pentru identificarea și combaterea cazurilor de muncă nedeclarată la angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniile construcții (cod CAEN 41,42,43) și întreținerea și repararea autovehiculelor (cod CAEN 4520), precum și respectarea prevederilor legale în domeniul securității și sănătății în muncă.
„Obiectivele campaniei au fost: identificarea și combaterea muncii nedeclarată și luarea măsurilor ce se impun pentru determinarea respectării, de către angajatori, a prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă; determinarea angajatorilor de a încheia contracte individuale de muncă pentru persoanele depistate fără forme legale de angajare, de a le înregistra în REVISAL și de a le transmite la Inspectoratul Teritorial de Muncă; conștientizarea angajatorilor și angajaților în ceea ce privește respectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă; diminuarea consecințelor sociale și economice negative care derivă din nerespectarea, de către angajatori, a prevederilor legale; aplicarea și respectarea prevederilor legale în domeniul securității și sănătății în muncă; luarea măsurilor specifice pentru diminuarea răspândirii COVID-19”, ne-a precizat inspectorul șef al ITM Brăila, Liviu Arhire.
Astfel, în perioada 18-23 mai 2020, inspectorii ITM Brăila au efectuat nu mai puțin de 100 de controale la firmele de constucții și la cele de întreținere/reparații autovehicule (service auto). Pentru deficiențele constatate, ITM a aplicat sancțiuni contravenționale de 220.000 de lei.
Cele mai multe amenzi au fost aplicate pentru „primirea la muncă a unei persoane fără încheierea unui contract individual de muncă, sau ale căror CIM nu au fost transmise în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii, persoane depistate la muncă în perioada în care au contractul individual de muncă suspendat” (11 persoane identificate și șase angajatori sancționați cu suma totală de 200.000 de lei). Au mai fost aplicate sancțiuni pentru lipsa echipamentelor individuale de protecție (9.000 lei), nerespectarea prevederilor legale privind timpul de muncă (6.000 lei) și nerespectarea prevederilor HG nr. 905/2017 privind registrul general de evidenţă a salariaţilor (5.000 lei).
„Au fost urmărite, suplimentar față de dispozițiile Legii nr. 319/2006 a securității și sănătății în muncă, și dispozițiile Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și HG 3577/2020 privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV 2 şi pentru asigurarea desfăşurării activităţii în condiţii de securitate şi sănătate în muncă, pe perioada stării de alertă”, a mai precizat inspectorul șef al ITM Brăila.
S-a constatat că angajatorii supuși controlului luaseră măsuri specifice cu privire la acordarea de măști de protecție și substanțe dezinfectante, modificarea programului de lucru (la angajatorii cu mai mult de 50 de salariați, care își desfășoară activitatea în aceeași incintă) și realizarea triajului epidemiologic.