Executivul a decis la ultima şedinţă separarea clară a competenţelor de control între Ministerul Finanţelor Publice şi Curtea de Conturi asupra agenţilor economici la care statul este acţionar unic sau majoritar. Astfel, în afară de auditul Curţii de Conturi a fost introdusă inspecţia economico-financiară ce se va efectua la regii autonome, companii şi societăţi naţionale, societăţi comerciale la care statul sau o unitate administrativ-teritorială este acţionar unic sau majoritar. În acest mod, Ministerul de Finanţe îşi propune să crească responsabilitatea operatorilor economici în exercitarea activităţii economico-financiare şi întărirea disciplinei bugetare şi economico-financiare. "Prin inspecţia economico-financiară se verifică măsurile de realizare a veniturilor, de reducere a cheltuielilor şi de diminuare a arieratelor; respectarea reglementărilor economico-financiare şi contabile; fundamentarea şi justificarea sumelor acordate de la bugetul general consolidat pentru subvenţionarea unor produse sau susţinerea unor activităţi; obligaţiile către bugetul general consolidat, cu excepţia celor fiscale, conform competenţelor legale", se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.
În textul ordonanţei se prevede ca în situaţia în care operatorul economic a fost supus unei verificări de către Curtea de Conturi, obiectivele avute în vedere de auditorul public extern nu mai pot fi supuse inspecţiei economico-financiare. De asemenea, inspecţiile se vor desfăşura în baza unor programe anuale, trimestriale şi lunare aprobate prin ordin al ministrului de finanţe. În plus, controlul financiar se desfăşoară la solicitarea autorităţilor publice cu atribuţii de control asupra modului de formare, de administrare şi de întrebuinţare a resurselor financiare ale statului şi ale sectorului public.
"Adoptarea noilor reglementări va contribui la constatarea şi recuperarea de la debitori a sumelor reprezentând corecţii financiare, în conformitate cu prevederile reglementărilor comunitare, ca urmare a constatării unor nereguli de sistem sau a identificării unor nereguli în aplicarea de către beneficiarii publici a prevederilor legale privind achiziţiile publice, în scopul evitării blocajului implementării proiectelor de investiţii, inclusiv a celor majore, finanţate prin instrumente structurale", se mai spune în comunicatul citat.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.