Înșelăciune prin metoda «Dividendul» | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Înșelăciune prin metoda «Dividendul»

• oamenii trebuie să fie atenți la un nou tip de înșelăciune telefonică, prin metoda «Dividendul», ei fiind sunați și anunțați că au bani de primit, dar li se cer datele personale, inclusiv cele bancare • o femeie din Brăila s-a trezit cu un astfel de telefon, vineri după-amiază, ea fiind anunțată că are dividende de primit în valoare de peste 4.000 lei • cel care a sunat-o i-a spus pe nume și s-a recomandat ca fiind un anumit Daniel Prisăcaru, de la SIF Muntenia, anunțând-o că are bani de primit • numai că, fiind vineri după-amiaza, brăileanca nu avea cum să ajungă la București și i s-au cerut date bancare, întrucât risca să piardă ”dividendele” • doamna a bănuit că ceva nu este în regulă și i-a spus apelantului să îi trimită un formular oficial pe email sau pe WhatsApp, în care să vadă numele ei și suma pe care o are de primit • evident că nu a mai fost trimis vreun act, iar individul nu a mai răspuns la numărul de telefon de pe care sunase

 

Metoda de înșelăciune «Dividendul» s-a împrăștiat printre cetățenii din Brăila, care sunt contactați telefonic și anunțați că au de luat bani. O brăileancă a avut parte de o astfel de supriză neplăcută dar a reacționat responsabil și i-a cerut apelantului să îi trimită date oficiale pe email sau WhatsApp, pentru a se convinge că are de primit dividende, astfel că l-a liniștit pe individul care nu a mai dat vreun semn.

Apelantul, care se recomandă ca fiind de la SIF Muntenia, explică faptul că totul trebuie rezolvat repede, prin prezentarea la București sau prin contul bancar din telefon. Apelul se dă vinerea după-amiaza, astfel că oamenii nu pot ajunge la București și nici nu este program în week-end, astfel că se propune să se facă plata prin telefon în contul bancar, deci trebuie dat numărul de cont. Oamenii trebuie să aibă mare grijă la apelurile primite și să nu facă greșeala de a da datele personale unor necunoscuți care nu vor decât să facă rost de bani. 

 

Povestea brăilencei care a fost gata să pice în plasa țeparului

Este clar că indivizi puși pe făcut bani au găsit o nouă metodă de a păcăli oamenii pe care îi contactează telefonic și se reprezintă ca fiind reprezentanți ai SIF Muntenia (societatea de investiţii financiare - actualmente Longshield Investment Group) și îi anunță că au de primit false dividende. Numai că, pentru a încasa câștigul, oamenii sunt atenționați să se miște repede, fie să ajungă la București pentru a ridica banii numerar, fie să accepte ca tranzacțiile să fie făcute prin telefon, în contul bancar. Asta înseamnă că persoanele contactate trebuie să pună la dispoziția apelantului, care dă și un nume ca să pară mai credibil, un cont bancar pentru livrarea banilor.

Am fost contactați la redacție de brăileanca Mihaela B., care ne-a cerut ajutor cu un număr de telefon de la fostul SIF Muntenia pentru a putea afla mai multe date, asta după ce ne-a povestit experiența de care a avut parte vineri, după ora14.00, când a fost apelată de cineva care a spus că se numește Daniel Prisăcaru și reprezintă SIF Muntenia., care și-a schimbat însă denumirea în  Longshield Investment Group. ”M-a sunat și mi-a spus pe nume, apoi m-a anunțat că am de luat contravaloarea unor dividente care s-au dat gratuit de stat în 2002, cu o valoare de peste 4.000 lei. A mai spus că suma de bani se poate ridica personal de la sediul din București sau se poate face plata bancară de către ei în contul bancar, chiar m-a întrebat dacă am aplicația bancară pe telefon. În plus, a precizat că dacă nu se face plata în două-trei zile, banii se pierd de către beneficiar. Era clar că nu puteam ajunge în București atât de repede, plus că era week-end, dar am avut suspiciuni cu privire la acest apel telefonic. Am cerut să îmi trimită un act oficial pe adresa de email sau pe WhatsApp pentru a vedea acolo numele și suma pe care o am de primit. A spus că o să îmi trimită, dar nu am mai primit vreun semn. Chiar am încercat să sun pe acel număr de pe care am fost apelată și intră un fond muzical, fără a răspunde cineva. Sigur este o înșelăciune, iar oamenii terbuie să fie atenți, să nu dea datele personale”, a povestit d-na Mihaela.

 

Mai mulți brăileni au sunat la sediul de București

Luni, 28 octombrie, când reclamanta Mihaela B. se afla la redacția noastră, am căutat pe internet pentru a reuși să aflăm un număr de telefon de la fostul SIF Muntenia, pentru a cere date acolo.

Chiar doamna a sunat la numărul găsit și i-a răspuns o angajată care a stat de vorbă cu ea, în prezența redactorilor. După ce doamna Mihaela i-a povestit despre telefonul primit prin care a fost anunțată că are de primit dividende, reprezentanta instituției de la București i-a spus că, luni, mai multe persoane din Brăila au sunat pentru a întreba de dividende, ceea ce li s-a părut și lor suspect.

Am întrebat și la Inspectoratul de Poliție Județean Brăila dacă s-au primit sesizări privind un astfel de tip de înșelăciune, cu anunțul privind plata unor dividende, în scopul obținerii de date personale și bancare, însă ni s-a comunicat că nu sunt astfel de reclamații deocamdată.

Am decis totuși să prezentăm un articol în acest sens, cu toate datele furnizate de brăileanca menționată anterior, tocmai pentru a vedea dacă în perioada următoare apar și alte persoane care s-au confruntat cu astfel de situații.  

Anul trecut, o nouă metodă de fraudă telefonică care a ajuns și în România a fost în atenția polițiștilor și este în continuare urmărită de specialiști. Numită de experți, Vishing, termen provenit de la termenul voice phishing, această metodă prevede obținerea unor date cu caracter personal de la cei apelați prin diferite metode de manipulare. ”Vishingul (voice phishing) este o metodă de înşelăciune prin care autorii apelează şi poartă convorbiri telefonice cu persoanele vătămate şi pretind a fi reprezentanţi ai unor entităţi private. Prin utilizarea unor tactici ingenioase de manipulare, ei obţin date personale sau informaţii financiare de la persoanele vătămate”, anunța Poliția Română.

 

Fraudele online, un pericol. Creștere a sesizărilor referitoare la infracțiuni de înșelăciune

Zilele trecute, polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila – Compartimentul Analiza şi Prevenirea Criminalităţii au făcut echipă cu specialiști ai Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Brăila, în cadrul unei activităţi informativ - preventive pe linia prevenirii fraudelor în mediul online dar și pentru prevenirea traficului și consumului de substanțe interzise. ”În ultima perioadă se constată o creștere a sesizărilor referitoare la săvârșirea unor infracțiuni de înșelăciune în mediul online care au ca bază folosirea în mod nelegitim a imaginii și a numelui unor personalități publice sau celebrități din România, pentru a-i atrage pe oameni să investească în produse sau fonduri de investiții false cu promisiunea că vor câștiga sume de bani de câteva ori mai mari decât investiția inițială. În fapt, infractorii adresează publicului invitația de a accesa anumite link-uri care conduc utilizatorii către o pagină unde li se solicită să completeze datele personale și să constituie un depozit”, arată polițiștii. Pe site sunt postate și testimoniale false ale unor ”câștigători” care se bucură că au investit în acțiunile promovate ca fiind fabulos de rentabile. Pentru a spori încrederea publicului în anunțurile false, mai multe personalități publice, a căror imagine a fost prelucrată folosindu-se programe/aplicații de editare pe bază de inteligență artificială ”recomandă” cumpărarea acestor acțiuni rentabile.

Polițiștii recomandă oamenilor să fie suspicioși la ofertele primite și să nu dea atenție unor necunoscuți care le propun ”afaceri bănoase”.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro