Mergi la conţinutul principal

Inregistrarea terenului agricol in Registrul Fermelor este mult intirziata

Prima tema concreta data de Uniunea Europeana specialistilor din agricultura romaneasca, inregistrarea in Registrul Fermelor a tuturor suprafetelor mai mari de 1 ha, a atras dupa sine si primele critici. Deoarece la jumatatea termenului de realizare a acestei cerinte, procentul de inregistrari la nivel national abia depaseste 13 puncte, Uniunea Europeana ne-a aratat steguletul rosu, amenintind cu sanctiuni. "Pentru ca nu se respecta programul de inregistrare a terenului in Registrul Fermelor, UE a aratat Romaniei steguletul rosu. E de rau, este echivalentul unui cartonas rosu in fotbal. In judetul Braila, situatia este mai buna decit in tara, dar si procentul realizat pina in prezent de noi, 33, este considerat mic, nici macar pentru un stegulet galben nu este suficient. Pentru a scapa de sanctiuni trebuie ca, pina la 31 decembrie sa atingem 50% din program", a precizat Doina Jurubita, coordonator al Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura (API) Braila.

Cele mai mari probleme le creeaza marii fermieri

Pentru intocmirea Registrului Fermelor, in judetul Braila sint cooptati specialisti atit de la API, cit si de la Directia Agricola si Oficiul Judetean de Consultanta Agricola. Acestia sint impartiti in 7 echipe, cu cite 6-7 membri, fiecare echipa avind in atributii realizarea registrului pe 7 - 8 comune. Termenul de finalizare este 31 martie 2006. Scopul infiintarii Registrului este acela de a indentifica fermierii romani care la data integrarii pot beneficia de sprijin financiar comunitar. Cu alte cuvinte, incepind cu 2007, cine nu este inregistrat in Registrul Fermelor nu va avea acces la nici o subventie.
Conform aprecierilor Doinei Jurubita, la Braila cele mai mari probleme sint create de marii fermieri, care lucreaza teren pe raza mai multor comune ale judetului, dar cu sediul inregistrat pe municipiul Braila. Pentru acestia, API a pus la dispozitie un specialist care sa ii consilieze. "Facem apel la marii arendasi sa vina la noi la sediu, avem un specialist care ii va consilia. Daca au punct de lucru intr-o anumita comuna sa mearga acolo sa se inregistreze, daca nu, facem inregistrarea la noi la sediu, pe municipiu", a mai spus Jurubita.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro