* în ciuda restricțiilor, iubitorii sportului rege au găsit “portițe” pentru a-și susține favoriții * fanii Daciei Unirea au urmărit meciurile de la Însurăței cățărați pe scări sau pe o combină * Sorin Ciprian Nicolescu și-a încurajat favoriții cântând la trompetă * la Plopu, Chiscani și Făurei, iubitorii sportului rege au beneficiat de mai multe soluții
Cu toate că accesul spectatorilor pe stadioane este interzis din cauza pandemiei de coronavirus, iubitorii sportului rege din Brăila au găsit soluții să-și încurajeze favoriții și în acest campionat al Ligii a III-a. Este de notorietate faptul că printre efectele pandemiei de coronavirus se numără și interdicția spectatorilor de a participa la meciurile de fotbal. Iar aceasta nu este o măsură luată doar în România ci, cu mici excepții, în toată lumea. Este o decizie puțin forțată pentru că, pe orice stadion din țară și din străinătate, indiferent de capacitatea acestuia, un anumit procent de spectatori ar putea lua loc în tribune. Iubitorii de fotbal și nu numai simt nevoia să mai respire aerul tare al confruntărilor de pe dreptunghiul verde. De exemplu, la partida de handbal feminin dintre ȚSKA Moscova și CSM București, au fost suporteri în tribună. Iar meciul s-a desfășurat în sală. Deci, dacă într-o sală se poate, de ce nu ar fi posibil accesul spectatorilor pe stadioane? UEFA a avertizat de curând că la meciurile pe care le va găzdui România la Campionatul European din acest an este obligatorie prezența spectatorilor, altfel țării noastre i se va retrage acest drept.
Însă, până când autoritățile române vor permite accesul spectatorilor în tribune la meciurile de fotbal, iubitorii sportului rege, inclusiv cei din Brăila, au găsit soluții să poată urmări în direct partidele din campionatul Ligii a III-a. Fanii Daciei Unirea și cei ai Viitorului Ianca au posibilitatea să urmărească meciurile favoriților, în direct, pe paginile de Facebook ale celor două cluburi. Ambele cluburi au transmis în direct partidele de pe teren propriu și chiar pe cele din deplasare, acolo unde li s-a permis, etapă de etapă. Dar cei mai împătimiți iubitori ai sportului rege au găsit soluții inedite ca să-și susțină favoriții.
Inventivitate la Însurăței
Cei mai inventivi rămân suporterii Daciei Unirea. Aceștia au venit cu autoturismele personale sau cu prieteni cu microbuze în care și-au luat și scări, mai mici sau mai mari, după cum s-a descurcat fiecare. Alții au beneficiat de ajutorul unor localnici care au lăsat o combină pe strada care este paralelă cu stadionul din Însurăței. Cinci - șase suporteri și-au încurajat favoriții de sus de pe combină. Sau i-au apostrofat pe arbitrii atunci când, în opinia lor, Dacia Unirea a fost defavorizată. Cu o scară a venit la stadion și Sorin Ciprian Nicolescu, un brăilean care a absolvit Liceul de Arte “Hariclea Darclee” și apoi și-a continuat studiile universitare la București. A participat la coloana sonoră a imnului Daciei Unirea. Profesor de trompetă, Sorin Ciprian Nicolescu, membru în Asociația Suporterilor Dacia Unirea, vine din București la toate meciurile echipei antrenate de Florentin Petre. Nu scandează sloganuri încurajatoare ci, urcat pe o scară care este rezemată de gardul stadionului, cântă la trompetă din primul și până în ultimul minut de joc. Iar printre melodii se regăsește și imnul Daciei Unirea.
“Mare fan al Daciei Unirea, Sorin Ciprian Nicolescu face parte din peisajul clubului nostru. A colaborat la coloana sonoră a Imnului Daciei Unirea, este un suporter pătimaș. Bunicul lui a jucat fotbal la Franco Română Brăila. Jucătorii au nevoie de încurajări, iar suporterii echipei noastre sunt inventivi. Le mulțumim tuturor pentru sprijinul acordat și sperăm ca din sezonul următor, spectatorii să poată reveni în tribune”, a declarat Vasile Popa, vicepreședintele Consiliului de Administrație al Daciei Unirea.
Cele mai multe soluții sunt la Plopu
De exemplu, la Plopu, susținătorii echipei Viitorul Ianca merg cu autoturismele personale și ocupă locuri cât mai bune de jur-împrejurul terenului de fotbal. Iar când vremea le-a fost favorabilă, aceștia au stat în aer liber și au urmărit partidele favoriților. La Plopu spectatorii au avut la dispoziție trei laturi ale terenului pentru a urmări meciurile. Însă pentru pozițiile cele mai bune trebuia să ajungi cam cu o oră înainte. Iar Viitorul Ianca le-a oferit multe momente de satisfacție propriilor suporteri, în campionatul recent încheiat.
La Chiscani, doar pe lățimea terenului de joc a fost posibil ca spectatorii să poată urmări meciurile echipei Sportul. Iar la Făurei localnicii au beneficiat de spărturile care există în gardul împrejmuitor al bazei sportive. Și-au lăsat mașinile în apropiere și au urmărit meciurile de pe o moviliță. Soluții s-au găsit, însă nu toate dintre ele au fost în concordanță cu regulile impuse de oficialități din cauza pandemiei de coronavirus. Probabil că din sezonul următor regulile să se mai relaxeze, iar spectatorii să revină pe stadioane. La Făurei, Chiscani, Plopu și chiar la Însurăței, meciurile de fotbal, indiferent la ce nivel valoric s-au jucat, au reprezentat pentru localnici un mod de a-și petrece într-un mod plăcut timpul, la sfârșit de săptămână. Restricțiile impuse le-au răpit brăilenilor bucuria de a merge pe stadion, însă poate ridicarea acestor restricții, sau relaxarea lor, va readuce zâmbetul pe buze fanilor sportului rege.