* fără să mai aștepte un demers general de la nivelul CJ Brăila privind reabilitarea monumentelor istorice din județ, primarul comunei Surdila-Greci, Ionel Meiroșu (PNL) susține că a demarat propriul proiect în acest sens * planul acestuia este să reabiliteze dar și să schimbe locația monumentului dedicat Războiului Român de Independență și Primului Război Mondial până la 1 Decembrie 2018 * Meiroșu speră să se încadreze și să obțină cofinanțare de la Consiliul Județean, însă susține că oricum va face tot posibilul să realizeze acest proiect în anul Centenarului
Primarul liberal al comunei Surdila-Greci, Ionel Meiroșu, este hotărât să reabiliteze în anul Centenarului monumentul istoric dedicat Războiului Român de Independență și Primulului Război Mondial. Contactat de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei”, ca urmare a criticilor venite din partea managerului Muzeului Brăilei “Carol I”, prof. dr. Ionel Cândea, privind starea deplorabilă în care se află monumentul din comuna Surdila-Greci, Meiroșu a afirmat că nu a mai așteptat un demers general din partea Consiliului Județean, ci a pus bazele unui proiect propriu. Acesta a explicat că în momentul de față se lucrează la documentație, iar dacă specialiștii o vor termina în timp util va putea să vină chiar luna aceasta în fața Consiliului Județean cu un proiect pentru care să ceară cofinanțare. În cazul în care nu se va încadra, liberalul susține că va încerca să găsească o altă cale de a reabilita monumentul până la 1 Decembrie 2018. Mai mult, pe lângă reabilitare, primarul susține că este necesară și schimbarea locației, deoarece în prezent monumentul este pus în pericol fiind chiar la marginea drumului. Acesta a stabilit și că noua locație ar putea fi Centrul Civic care este realizat în proporție de 99% în comună, tot cu cofinanțare de la CJ Brăila.
“Eu am făcut anul trecut în asociere cu Consiliul Județean un alt proiect care se cheamă «Sistematizare Centru Civic» și care cumva a fost gândit incluzând și acest monument. De prin februarie am dat drumul la măsuri pentru refacerea, recondiționarea și mutarea monumentului. Pentru că locul în care se află în prezent este impropriu. Drumul Național s-a extins foarte mult și astfel «mușca» destul de mult, ca să zic așa, din îngrăditor. Monumentul a fost îngrădit cu un lanț. Și vă spun, cel mai mult a avut de suferit în momentul în care au fost probleme la podul de la Mărăcineni, când s-a deviat circulația pe zona aceasta, pe DN2B. S-a degradat foarte tare în acel an. Drept urmare, pe lângă refacerea lui se impune și mutarea. Am creat, ca să zic așa un spațiu potrivit prin proiectul legat de Centrul Civic. Și acum, printr-un alt proiect, urmează să îl mutăm și să îl refacem efectiv”, a declarat Meiroșu.
Primarul Surdila-Greci a explicat că odată ce specialiștii care lucrează la documentație i-o vor trimite, va merge imediat cu proiectul la Consiliul Județean, în speranța că va obține cofinanțare și că se va putea apuca de treabă. Meiroșu a explicat că deși nu a primit devizul general al lucrării, estimările făcute sunt pentru costuri de circa 150.000 lei, iar monumentul ar trebui recondiționat în aproximativ două luni.
“Dacă nu se va putea cofinanța de la Consilul Județean, trebuie să găsim alte surse. Dar ideea este că noi ne apropiem până la urmă de obiectivul acesta și mi-aș dori ca până la 1 Decembrie să fie totul rezolvat, ca să marcăm cum trebuie momentul”, a conchis sursa citată.