Zilnic ciinele va fi pieptanat si periat timp de 5-10 min. Periatul se face pe tot corpul, pentru a scoate murdaria din par, dindu-se cu mina in raspar, iar cu peria in directia lui. Un par scurt necesita o perie obisnuita, un par lung, o perie speciala cu fibre lungi, iar un par aspru o perie foarte aspra. Un par lung, neingrijit, zilnic se incurca cu parul mort si formeaza valuri ce se desfac greu.
In timpul periatului nu se bruscheaza animalul, nu se atinge in locurile dureroase, ba chir putem sa-l recompensam daca sta cuminte. Periatul incepe de la cap spre abdomen, crupa si apoi picioarele.
Pentru ciinii cu par scurt se recomanda o data pe saptamina ungerea parului cu lanolina sau ulei de parafina care se pune in palma si dupa o usoara frecare se maseaza pielea. Masajul favorizeaza ajungerea grasimii pe piele, apoi se sterge parul cu un prosop aspru. Aceasta ungere se face dupa ce am periat si pieptanat ciinele.
O data la 2 luni se recomanda controlul unghiilor, iar in caz ca sint prea lungi se scurteaza cu o atentie deosebita pentru unghia de la degetul rudimentar.
Pentru ciinii de apartament, baia este absolut necesara. Ea are efecte benefice cind nu se abuzeaza de ea (baile prea frecvente duc la o puternica degresare a parului si pielii urmata de favorizarea murdaririi blanii si scaderea rezistentei la boli).
Baia se face maximum o data pe luna si in urmatoarele conditii: temperatura apei sa fie potrivita (36-40 grade C).
In prealabil se face perierea, respectiv descilcirea parului, sa nu patrunda apa in urechi in timpul imbaierii, inaltimea apei nu va depasi jumatatea pieptului animalului. Trebuie sa fim atenti ca prima baie este cea mai importanta, de ea depinde placerea cu care ciinele le va accepta pe urmatoarele.
Spalarea incepe de la git pentru a impiedica trecerea parazitilor (pureci) de la corp la cap, si se face cu sampoane speciale pentru ciine. Dupa clatire, se lasa ciinele sa se scuture de apa si abia apoi incepem sa-l stergem, de la cap spre coada. Daca are parul lung il uscam cu foenul, apoi urmeaza perierea si apoi ungerea, nerecomandindu-se parfumarea (produce iritarea pielii).
Baia este interzisa la cateii sub doua luni, la cateaua care alapteaza si la cateaua in ultima parte a gestatiei. Dupa baie (si nu numai) se recomanda ingrijirea urechilor. Curatirea se va face cu o cirpa moale si uscata, sau cu betisoarele de urechi folosite de oameni, se vor folosi doar produse uleioase (vit. A fiola, lapte demachiant Doina sau produse speciale). La rasa Caniche, la care se formeaza in ureche un dop din fire de par, se vor smulge (pensa) aceste fire, eventual se vor taia cu o foarfeca curba.
Ochii vor fi stersi in timpul toaletei zilnice cu un tampon imbibat cu o solutie de acid boric, directia de stergere va fi de la baza nasului spre exterior, iar la rasele cu pliuri ale pielii din jurul ochilor, se vor sterge si aceste pliuri.
La ciinele de apartament este nevoie sa ingrijim si dantura. De la virsta de 2 ani incepem ca combatem aparitia tartrului dentar, in caz contrar, acesta (tartrul) se depune excesiv, gingia se retrage, dintii se misca si in final cad. Pentru prevenirea ingalbenirii danturii si a depunerii de tartru se poate utiliza o periuta moale inmuiata in zeama de lamiie, bicarbonat de sodiu, sare de bucatarie sau se foloseste pasta de dinti speciala de ciine. Este bine ca o data pe saptamina (de mic) ciinele sa fie obisnuit sa i se spele dantura. Daca exista depunere excesiva de tartru se va apela la un medic veterinar pentru a indeparta depunerea.