• Daniel Drujescu a primit o pedeapsă de 1 an de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei şi un termen de supraveghere de 2 ani • în urmă cu trei ani, Drujescu l-a accidentat pe un biciclist în dreptul benzinăriei Lukoil de pe Şoseaua Buzăului • victima a avut nevoie de 18 zile de îngrijiri medicale, însă a refuzat să depună plângere penală împotriva şoferului • Drujescu avea o alcoolemie de 1,65-1,75 g la mie, în timp ce biciclistul nu consumase alcool
Trimis în judecată la începutul acestui an, inginerul Daniel Drujescu, în vârstă de 42 de ani, angajat al Poliţiei Locale Brăila, a fost condamnat la 1 an de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa băuturilor alcoolice. Judecătoria Brăila a dispus, totodată, amânarea aplicării pedepsei şi stabilirea unui termen de supraveghere de 2 ani, potrivit art. 84 Cod penal. Sentinţa a rămas definitivă pentru că nici inculpatul şi nici reprezentanţii Parchetului nu au declarat apel.
Daniel Drujescu a fost cercetat şi trimis în judecată pentru că a urcat la volan după ce a consumat băuturi alcoolice, provocând un accident rutier soldat cu o victimă. Şoferul a declarat iniţial că a consumat un litru şi jumătate de bere Stejar, cu o tărie de 6 grade, iar ulterior a afirmat că a dat pe gât 300 ml de palincă de 55 de grade.
Biciclist călcat pe trecerea de pietoni de la benzinărie
Potrivit dosarului penal instrumentat de prim-procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, Fănel Mihalcea, în după-amiaza zilei de 30 iulie 2014, ora 17:00, lucrătorii Poliţiei Rutieră Brăila au fost sesizaţi în legătură cu producerea unui accident rutier pe Şoseaua Buzăului, în dreptul benzinăriei Lukoil, soldat cu rănirea unei persoane.
Poliţiştii care s-au ocupat de caz au găsit la faţa locului autoturismul marca Renault Megane implicat în accident staţionat pe banda I a sensului de mers către strada Grigore Alexandrescu, având roţile din dreapta urcate pe bordura trotuarului. Totodată, pe trotuar, se afla o bicicletă First Bike, răsturnată şi orientată oblic pe axul drumului.
Procurorul de caz preciza, la finalizarea anchetei: “Din primele verificări s-a stabilit că, în momentul producerii evenimentului rutier, la volanul autoturismului s-a aflat inculpatul Drujescu Daniel, care a fost testat cu aparatul alcooltest la ora 17:21, rezultând valoarea de 0,78 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, inculpatul a fost condus la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila unde, la orele 17:55 şi 18:55, i-au fost prelevate două probe biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei”.
Poliţiştii au găsit victima la spital şi au testat-o şi pe ea cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind negativ. Serviciul de Medicină Legală Brăila a emis un raport potrivit căruia biciclistul a suferit leziuni pentru a căror vindecare a avut nevoie de 16-18 zile de îngrijiri medicale. Biciclistul accidentat a refuzat să depună plângere penală împotriva lui Daniel Drujescu. La momentul prelevării probelor biologice, inculpatul avea o alcoolemie de 1,60 respectiv 1,45 g la mie.
Potrivit anchetatorilor, în ziua de 30 iulie 2014, în jurul orei 17:00, inginerul Daniel Drujescu, angajat al Poliţiei Locale Brăila, a condus autoturismul Renault Megane pe Şoseaua Buzăului, iar în dreptul benzinăriei Lukoil l-a izbit pe Ionuţ Z., care traversa carosabilul pe bicicletă, chiar pe marcajul pietonal. După accident, Daniel Drujescu a declarat că, în acea zi, în intervalul orar 15:00-16:30, consumase circa un litru şi jumătate de bere Stejar de 6 grade.
Pe parcursul derulării anchetei, s-a dispus efectuarea unui calcul retroactiv al alcoolemiei - din momentul în care s-a produs accidentul şi până la prelevarea de probe biologice trecuseră 30 de minute - rezultând că la ora 17:00, inculpatul ar fi putut avea o alcoolemie de 1,65-1,75 g la mie. Procurorul de caz preciza că, “văzând rezultatul recalculării, inculpatul s-a declarat nemulţumit, a precizat că datele de consum declarate iniţial nu sunt reale şi a solicitat a se avea în vedere că a consumat cantitatea de 300 ml de palincă, de tărie circa 55 de grade, în intervalul 16:40-16:55, iar după cinci minute s-a produs accidentul rutier”.
Ţinând cont de aceste afirmaţii, anchetatorii au solicitat IML Iaşi efectuarea unui nou calcul retroactiv, însă instituţia a comunicat că acest lucru nu este posibil. S-a solicitat apoi punctul de vedere al Comisiei superioare de la INML “Mina Minovici” Bucureşti care, în 8 aprilie 2016, a concluzionat că, în jurul orei 17:00, când s-a produs evenimentul rutier de pe Şoseaua Buzăului, şoferul care a condus băut ar fi avut o alcoolemie de 1,74 g la mie.
Dosarul “Drujescu” s-a aflat pe rolul Judecătoriei Brăila.