Mergi la conţinutul principal
S-a încheiat prima etapă de înscriere la facultate

Ingineria, ocolită de viitorii studenţi

• trei din cele patru specializări oferite de Facultatea de Inginerie din Brăila duc lipsă de doritori • specializări deficitare sunt şi la alte facultăţi de la “Dunărea de Jos”, cum ar fi Piscicultură şi acvacultură unde s-au înscris doar trei absolvenţi de liceu • în schimb, la marile centre universitare din Bucureşti şi Cluj a fost o adevărată competiţie pentru a prinde un loc la buget

 

S-a încheiat prima etapă de admitere la universităţile din ţară iar viitorii studenţi par să “fugă” de facultăţile din provincie. Puţini sunt cei care au ales Facultatea de Inginerie şi Agronomie din Brăila, cu excepţia specializării Agronomie pentru care au optat  mai mulţi absolvenţi de liceu decât numărul locurilor la buget. Însă şi la facultăţile din cadrul Universităţii “Dunărea de Jos” din Galaţi sunt specializări care duc lipsă de studenţi, cum ar fi Piscicultură şi acvacultură sau Ingineria sistemelor. În schimb, facultăţile din Bucureşti au atras mii de absolvenţi la înscrieri, la unele domenii de licenţă concurenţa ajungând şi la 20 candidaţi/loc. Şi Clujul este un “magnet” pentru viitorii studenţi, numărul candidaţilor înscrişi depăşind de 3 ori numărul locurilor la stat.

 

Puţini au ales Facultatea de Inginerie din Brăila

Facultatea de Inginerie şi Agronomie Brăila nu a reuşit să atragă prea mulţi absolvenţi de liceu în prima etapă de admitere. Dacă e să ne uităm pe situaţia înscrierilor publicată pe site-ul Universităţii “Dunărea de Jos”, observăm că numărul celor care au optat pentru facultatea brăileană acoperă doar jumătate din totalul locurilor subvenţionate de la bugetul de stat. Iar dacă specializarea Agronomie pare să fie pe placul viitorilor studenţi, nu acelaşi lucru se poate spune despre Ingineria Mecanică. În timp ce la Agronomie s-au înscris 47 de tineri, numărul locurilor la buget fiind de 44, Ingineria Mecanică a atras doar 15 absolvenţi de liceu, numărul locurilor la stat fiind de 80. Aşadar, pentru etapa a doua de înscrieri, tinerii care încă nu s-au hotărât unde vor să studieze din toamnă au la dispoziţie locuri suficiente la cele trei specializări aferente domeniului de licenţă Inginerie mecanică: Utilaje tehnologice pentru construcţii, Ingineria şi managementul resurselor tehnologice în construcţii şi Maşini şi instalaţii pentru agricultură şi industrie alimentară. A doua etapă de înscrieri se va desfăşura în august-septembrie.

 

Specializare cu 3 candidaţi înscrişi la “Dunărea de Jos”

Nu doar la Brăila sunt specializări “ocolite” de studenţi, situaţii similare înregistrându-se şi la facultăţi de la “Dunărea de Jos” Galaţi. “Cenuşăreasa” universităţii pare să fie Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria alimentelor, unde la specializarea Piscicultură şi acvacultură s-au înscris doar 3 candidaţi pentru cele 20 locuri la stat. Nici specializarea Ingineria produselor alimentare nu stă mai bine, aici fiind doar 30 de dosare depuse pentru un numărul de 83 locuri.

Ingineria din Galaţi este o altă facultate care nu se află în opţiunile absolvenţilor de liceu. La specializarea Inginerie industrială şi-au depus dosarul 9 candidaţi pentru cele 25 locuri, la fel ca la Ingineria mediului, în timp ce pentru Ingineria materialelor au optat 13 absolvenţi (25 locuri la stat). Într-o situaţie asemănătoare se află şi Facultatea de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică şi Electronică. Aici, cu excepţia specializării Calculatoare şi Tehnologia Informaţiei, toate celelalte au avut un număr redus de dosare depuse în prima etapă de admitere: Inginerie electronică, telecomunicaţii şi tehnologii informaţionale - 23 candidaţi/51 locuri; Inginerie electrică - 15 candidaţi/30 locuri; Inginerie electrică şi calculatoare - 11 candidaţi/25 locuri; Ingineria sistemelor - 15 candidaţi/40 locuri.

Nici Literele nu se mai numără printre cele mai “vânate” facultăţi. Anul acesta sunt două specializări cu un număr scăzut de candidaţi înscrişi: Română-Franceză - 14 candidaţi/32 locuri; Franceză-Engleză - 9 candidaţi/20.

 

Kinetoterapia, specializarea cu 5 candidaţi/loc

Cinci candidaţi pe loc! Recordul s-a înregistrat la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii “Dunărea de Jos”, mai exact la specializarea Kinetoterapie, unde pentru cele 18 locuri la buget şi-au depus dosarul 97 de absolvenţi de liceu. Şi la cealaltă specializare din cadrul facultăţii - Ştiinţe ale Educaţiei, cererea a fost mare, peste 100 de tineri dorind să ocupe unul din cele 40 de locuri la stat. Pe locul doi în topul celor mai căutate specializări se află Medicina, cu 3,2 candidaţi/loc. Competiţie a fost şi la specializarea Asistenţă Medicală Generală, aici fiind 2,8 candidaţi/loc. Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor se află şi ea în topul preferinţelor celor care au terminat liceul vara aceasta, specializări precum Contabilitate sau Finanţe având 3 candidaţi/loc. În rândul specializărilor unde numărul celor înscrişi a fost mai mare decât cel al locurilor bugetate se înscriu şi Arhitectura Navală, Calculatoare şi Tehnologia Informaţiei, Jurnalism şi Drept.

 

“Avalanşă” de înscrieri la Bucureşti şi Cluj. Specializări şi cu 20 candidaţi/loc

Dacă facultăţile din provincie duc lipsă de studenţi, la universităţile din Capitală se dă o adevărată bătălie pe locurile la buget. Este cazul Universităţii din Bucureşti care a atras mii de absolvenţi numai la Facultatea de Matematică şi Informatică. Cea mai mare concurenţă s-a înregistrat la Tehnologia Informaţiilor, unde au fost 20 candidaţi/loc. O “luptă” crâncenă s-a dat şi pentru Facultatea de Administraţie şi Afaceri unde au fost opt candidaţi/ loc, dar şi la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine, unde concurenţa a fost de 7 candidaţi pe locurile la stat. La Academia de Studii Economice din Bucureşti, Informatica economică conduce în topul specializărilor, cu circa 5 candidaţi/loc, urmată de Cibernetică economică - 4,7 candidaţi/loc şi Economie şi afaceri internaţionale - 4,1 candidaţi/loc.

“Nebunie” a fost şi la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj unde la cele 21 de facultăţi s-au depus 13.547 de dosare pentru 4569 de locuri la buget.

Cele mai râvnite specializări au fost Business - 6,2 candidaţi/loc şi Drept - 5,1 candidaţi/loc.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro