Mergi la conţinutul principal

Infractorii stau la pândă şi pe internet. Capcanele de pe Facebook

poliţiştii s-au întâlnit cu elevii şi au purtat discuţii interactive menite să îi facă pe tineri să înţeleagă că site-urile ascund şi pericole • datele personale transmise pe reţele de socializare unor necunoscuţi care pozează în prieteni, pot avea efecte grave

 

Adolescenţii trebuie să înţeleagă că internetul ascunde şi pericole, asta pentru că şi infractorii, fie ei traficanţi de persoane sau indivizi puşi pe făcut bani, s-au adaptat la tendinţe şi îşi acostează victimele pe reţelele de socializare. Este foarte important ca tinerii să nu dea date sau alte informaţii personale unor necunoscuţi care, de multe ori, pozează în prieteni. Există riscul ca fetele să fie atrase pe “piaţa” prostituţiei, iar băieţii să pice în capcane şi să comită infracţiuni fără să fie conştienţi de acest lucru.

În cursul acestei luni, Poliţia Română derulează o serie de activităţi preventive destinate protecţiei minorilor faţă de criminalitatea informatică, în cadrul evenimentului “Luna Cybersecurity”.

La nivelul municipiului Brăila, seria activităţilor de informare a elevilor în domeniul criminalităţii informatice a debutat printr-o întâlnire cu elevii Colegiului Economic “Ion Ghica”, instituţia fiind implicată într-un proiect educaţional cu IPJ - “Extemporal la dirigenţie”, derulat în perioada 2015-2020. 

Demersul poliţiştilor brăileni a avut drept scop informarea copiilor şi adolescenţilor cu privire la riscurile la care se expun în cazul utilizării internetului fără luarea unor minime măsuri de protecţie a datelor personale. De asemenea, elevii au fost informaţi şi cu privire la posibilitatea săvârşirii de infracţiuni informatice şi la sancţiunile aplicabile în astfel de situaţii. Poliţiştii le-au prezentat elevilor capcanele pe care le poate ascunde internetul, infracţiunile care pot fi săvârşite prin intermediul acestuia şi le-au oferit sfaturi pentru a putea naviga în siguranţă pe internet. În acest sens, li s-a adus la cunoştinţă importanţa utilizării programelor antivirus complete şi actualizate, inclusiv pe dispozitive precum smartphone sau tabletă, şi păstrarea confidenţialităţii datelor personale pe reţelele de socializare”, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, subinspector Laura Dan.

Poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Brăila, le-au oferit elevilor informaţii referitoare la infracţiunile din sfera crimei organizate, care pot fi săvârşite cu ajutorul internetului. S-a pus accent pe cele care au o incidenţă deosebită în rândul tinerilor, respectiv pornografie infantilă, trafic de persoane şi cele din sfera comerţului electronic. S-au prezentat în cadrul întâlnirilor cu elevii şi materiale video tematice, cu mesaje clare.

În primul rând, pentru orice cont online, tinerii trebuie să folosească parole diferite, constând în combinaţii de cifre, litere mici şi mari, caractere speciale. Parolele nu trebuie comunicate altor  persoane, cu excepţia părinţilor. Datele personale, respectiv adresă, CNP, număr de telefon, şcoala la care învaţă, nu trebuie puse pe vreun site. Pe reţelele de socializare, tinerii nu trebuie să accepte cereri de prietenie de la persoane necunoscute iar comunicarea cu persoanele care îi fac să se simtă inconfortabil trebuie blocată. Se pot face sesizări pe unul dintre site - urile specializate (ex. www.oradenet.ro).

În următoarele două săptămâni, poliţiştii continuă întâlnirile cu elevii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro