Infractori braileni capturati in strainatate | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Infractori braileni capturati in strainatate

Zece braileni ce fusesera dati in urmarire internationala, prin Interpol, deoarece au fugit din tara pentru a nu-si ispasi pedepsele la care au fost condamnati, au fost prinsi in Spania, Italia, Franta, Grecia si Austria si urmeaza sa fie extradati. Infractorii au reusit sa fuga in strainatate inainte ca politistii sa reuseasca sa puna in aplicare mandatele emise pe numele lor. Dar gustul libertatii a devenit amar in urma cu putin timp, in momentul in care ei au fost prinsi de politistii din tarile in care se aflau si au fost incarcerati. Fugarii au virste cuprinse intre 22 si 39 de ani si au fost condamnati de instantele de judecata pentru furt, inselaciune, tilharie, vatamare corporala grava sau chiar tentativa de omor. Acum ei isi asteapta extradarea, iar acasa li s-a pregatit un pat cald in Penitenciar.
Mugurel Aurelian Leu (32 de ani), Constantin Pruteanu (39 de ani) si Lucian Cotiga (29 de ani) au fost condamnati la pedepse cuprinse intre 1,5 si 5 ani inchisoare, pentru savirsirea infractiunii de tilharie. Cea mai mare pedeapsa, cea de 5 ani, a primit-o primul dintre ei deoarece, in 2002, a sustras marfuri dintr-o societate comerciala, in valoare de 1.381.000 lei, prin amenintari si violente asupra reprezentantilor societatii. Cel de-al doilea tilhar, Pruteanu, are de executat 2 ani inchisoare pentru ca in 1995 a sechestrat o persoana in locuinta sa din Serbia, pe care a deposedat-o prin violenta de bani si bunuri in valoare de 1.867.360 lei, provocindu-i leziuni ce au necesitat pentru vindecare 8 - 10 zile ingrijiri medicale. Cea mai mica pedeapsa pentru tilharie o are de executat Cotiga, care a fost condamnat la 1,5 ani inchisoare deoarece a sustras, prin violenta si amenintarea victimei, un telefon mobil si o suma de bani, creind un prejudiciu in valoare de 2.700.000 lei.
Trei dintre brailenii prinsi in strainatate au de executat pedepse pentru furt. Doi dintre acestia, Claudio Viorel Marghiu (36 de ani) si Stelica Antofe (28 de ani), din Jirlau, au fost condamnati pentru furturi din societati comerciale, primul avind de executat 4 ani si 2 luni de inchisoare, iar cel de-al doilea, 3 ani si 6 luni. De asemenea, pentru un furt comis in 2003, Bujor Gheorghe (33 de ani), din Baraganu, a fost condamnat la 1 an si 6 luni inchisoare. Printre capturati se mai numara Florinel Obrentin (33 de ani), condamnat la 3 ani inchisoare pentru tentativa de omor, pentru ca in 1999 a intepat victima in abdomen, intentionat, cu un foarfece, provocindu-i leziuni la nivelul lobului hepatic sting ce i-au pus viata in primejdie; Sterea Sanaploianu (37 de ani), din Gropeni, condamnat pentru ca a imbrincit si insultat un lucrator de politie aflat in exercitiul functiunii; Marian Micu (37 de ani), condamnat pentru inselaciune si Alexandru Tarachiu (22 de ani), zis "Sami", condamnat pentru vatamare corporala grava.

Condamnatii fug din tara inainte ca sentinta sa fie definitiva

Nu putini sint aceia care reusesc sa fenteze puscaria fugind din tara, ilegal sau chiar legal, facindu-le parca in ciuda atit politistilor, procurorilor, cit si magistratilor judecatori, care au depus eforturi ca cei care au savirsit infractiuni sa ajunga dupa gratii. Munca lor ajunge sa fie "rasplatita" cu incarcerarea condamnatilor mult mai tirziu decit ar fi trebuit, sau uneori chiar niciodata. In aproximativ 70% din cazuri, condamnatii pleaca din tara inainte ca sentinta sa fie definitiva, fie in timpul urmaririi penale, fie intre doua mandate de arestare, ori intre emiterea sentintei si dispunerea mandatului de incarcerare. Cind descopera ca nu mai au pe cine incarcera, politistii ii dau in urmarire, iar de aici si pina la prinderea lor poate trece multa vreme.
Desi exista temei legal care le permite judecatorilor, in timpul procesului, de a dispune arestarea preventiva a invinuitilor sau inculpatilor, aceasta masura se ia, de cele mai multe ori, atunci cind sentinta este definitiva si irevocabila. Neluindu-se nici macar una dintre masurile de a nu parasi localitatea sau tara, ce pot fi luate atit de procurori, cit si de judecatori, infractorii au tot timpul si baza legala sa-si ia "talpasita" si sa fuga din tara.
"Exista temei legal de a dispune arestarea in timpul judecatii, dar se alege varianta de arestare dupa ce inculpatul este condamnat deoarece starea de normalitate este cercetarea in libertate, arestarea fiind o exceptie. Masura obligarii de a nu parasi localitatea precum si cea a obligarii de a nu parasi tara (aceasta din urma fiind introdusa in Codul de Procedura Penala in anul 2003) sint masuri preventive si se pot lua de catre procurori, in timpul urmaririi penale, sau de instanta, in timpul judecatii, in cauzele privitoare la infractiuni pedepsite cu detentiunea pe viata sau cu inchisoare, pentru a se asigura buna desfasurare a procesului penal, ori pentru a se impiedica sustragerea invinuitului sau inculpatului de la urmarirea penala sau judecata. Alegerea masurii se face tinindu-se seama de scopul acesteia, gradul de pericol social al infractiunii, de sanatate, virsta, antecedente penale si alte situatii privind persoana fata de care se ia masura", ne-a precizat judecator Lenuta Mocanu, purtator de cuvint al Tribunalului Braila.
Masurile preventive luate de instanta sint aduse de indata (prin fax) la cunostinta Jandarmeriei, Politiei Comunitare, Directiei Generale de Pasapoarte (care ridica provizoriu pasaportul persoanei pe durata masurii sau refuza eliberarea acestuia), Politiei de Frontiera, Inspectoratului General al Politiei Romane, Inspectoratului de Politie al Judetului Braila.

Aproximativ 80% dintre disparuti sint dati si in urmarire internationala

Pina acum disparutii erau dati, initial, in urmarire locala, apoi generala si doar daca pedeapsa depasea un an si in urmarire internationala, prin Interpol. Din luna septembrie, insa, ei sint dati in urmarire, fara sa mai existe urmarirea locala si apoi cea generala. Conform noilor reglementari au fost modificate si criteriile prin care ei pot fi dati in urmarire prin Interpol, astfel incit s-a ajuns in situatia in care procentul celor care ajung sa fie cautati international sa creasca pina la aproximativ 80%. La momentul de fata, Compartimentul Urmariri din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale al Inspectoratului de Politiei al Judetului (IPJ) Braila are in lucru aproximativ 100 de mandate.
Doi dintre cei mai cautati braileni sint Nicolae Ion (43 de ani), zis "Braileanul", din Scortaru Nou si Dorin Gorciu (38 de ani). Primul dintre ei a fost condamnat la 25 de ani inchisoare pentru omor deosebit de grav, fapta comisa in 1994, la Arad. Acesta a participat, impreuna cu o alta persoana, la un atac mafiot soldat cu uciderea prin impuscare a unei persoane, ranirea, tot prin impuscare, a celei de-a doua si ranirea, prin aplicarea a trei lovituri de cutit, a celei de-a treia.
Gorciu este cautat pentru ca are de executat 15 ani inchisoare pentru infractiuni economice. In calitate de administrator al unei societati, el a incasat 3.283.343.465 lei, lasind impresia ca ar fi avut posibilitatea achitarii unor produse petroliere catre o societate din Onesti, prin emiterea a doua file "CEC", pentru a induce in eroare partenerii de afaceri si a obtine, pentru sine, sumele de bani reprezentind valoarea produselor petroliere.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro