Informare pentru brăilenii care vor să muncească în străinătate | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Ghid pentru muncitorii detașați din sectorul construcțiilor

Informare pentru brăilenii care vor să muncească în străinătate

Autoritatea Europeană a Muncii a publicat, recent, un nou ghid de informare pentru muncitorii detașați din sectorul construcțiilor • disponibilă în 40 de limbi, inclusiv în română, broșura oferă informații despre drepturile lucrătorilor și despre ceea ce trebuie să facă înainte și în timpul detașării

 

Informații prezentate de Inspectoratul Teritorial de Muncă Brăila (ITM) pentru brăilenii care își desfășoară activitatea, prin detașare, într-una din țările UE.

Astfel, zilele trecute, Autoritatea Europeană a Muncii (AEM) a publicat un nou ghid de informare pentru muncitorii detașați din sectorul construcțiilor, în care se oferă informații despre drepturile acestor lucrători și despre acțiunile pe care trebuie să le întreprindă înainte și în timpul detașării, dar și dacă întâmpină anumite probleme în perioada în care sunt plecați din țară. Broșura este disponibilă în 40 de limbi diferite, inclusiv în toate limbile de circulație din Uniunea Europeană.

Astfel, potrivit AEM, este important de știut faptul că lucrătorilor detașați li se aplică următoarele condiții de muncă și de încadrare în muncă ale statului membru gazdă:

- remunerația, inclusiv plata orelor suplimentare;

- numărul maxim de ore de lucru și perioadele minime de repaus;

- concediul anual minim plătit;

- sănătatea, securitatea și igiena la locul de muncă;

- condițiile de angajare (de exemplu, angajarea de personal temporar prin agenții);

- condițiile pentru femei gravide, pentru femei care au născut recent, pentru copii și pentru tineri sub 18 ani;

- egalitate de tratament și alte norme de prevenire a discriminării;

- condițiile de cazare, dacă sunt asigurate de către angajator;

- indemnizațiile și rambursarea cheltuielilor pentru acoperirea cheltuielilor de călătorie, masă și cazare în statul membru gazdă.

 

Ce trebuie să faceți ca lucrător detașat?

- să obțineți documentul portabil A1(DP A1), care atestă că sunteți acoperit de sistemul de securitate socială din statul membru de origine (angajatorul trebuie să-l solicite în numele angajatului de la instituția de asigurări sociale din statul membru de origine);

- dacă detașarea durează mai mult de 3 luni, trebuie să vă înregistrați la autoritățile din statul membru gazdă. Timpul petrecut în cadrul detașării nu vă dă dreptul la ședere permanentă;

- să vă informați cu privire la contractele colective de muncă: în funcție de statul membru gazdă și de statul membru al angajatorului, contractele colective de muncă pot garanta anumite drepturi.

În altă ordine de idei, dacă sunteți cetățean UE, al Spațiului Economic European (Islanda, Liechtenstein și Norvegia) sau al Elveției, nu aveți nevoie de permis de muncă.

Nu este necesară recunoașterea calificărilor profesionale. Ar putea fi, totuși, necesar să dați o declarație scrisă pentru anumite competențe profesionale, de exemplu pentru a opera macarale, ascensoare speciale sau mașini de găurit.

Nu trebuie să vă înregistrați la autoritățile de securitate socială din statul membru gazdă, fiind în continuare asigurat în statul membru de origine. În timpul detașării nu acumulați niciun fel de drept suplimentar de securitate socială, cum ar fi drepturi la pensie sau dreptul la prestații de șomaj în statul membru gazdă.

 

Ce puteți face dacă întâmpinați probleme în timpul detașării?

Dacă nu ați primit salariul sau nu ați primit salariul întreg, puteți să:

- rezolvați problema, atât cu angajatorul dumneavoastră din statul membru de origine, cât și cu contractantul din statul membru gazdă, deoarece ambii pot fi considerați răspunzători pentru nerespectarea acestor obligații;

- contactați inspectoratul de muncă din statul membru gazdă sau de origine și să depuneți o plângere sau să initiați o procedură judiciară. Acest lucru se poate face chiar și după încheierea perioadei de detașare din statul membru de origine;

- contactați atașatul român pe probleme de muncă și probleme sociale din cadrul Ambasadei României.

Pentru mai multe informatii, vizitati site-ul Your Europe. Pentru ajutor, consultați lista administrațiilor naționale, disponibilă pe site-ul: https://europa.eu/youreurope.

Toate informațiile privitoare la detașarea lucrătorilor în străinatate sunt disponibile și pe pagina principală a site-ului ITM Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro