Mergi la conţinutul principal

INFOGRAFIE FREEDOMHOUSE Alegeri locale 2016. BRĂILA: Candidaţii penali – puțini, dar „răi”

"Obiectiv- Vocea Brăilei" citat de Freedom House, în cadrul unui proiect intitulat "Justiţie Curată". Articolul se referă la candidaţii care au probleme penale din judeţ.


ROXENETISM DE LA FRATE - candidatul PSD de la Șuțești
Costică Dobre este candidatul PSD la Primăria comunei Şuţeşti, inculpat în „Afacerea Grecia", acuzat de DIICOT de proxenetism, alături de fratele său, Ioniţă Dobre, zis „Nicu Ţiganu".

Senatorul PSD Ion Rotaru, preşedintele interimar al PSD Brăila, omul-cheie care şi-a dat girul pentru candidaturi, s-a arătat iniţial surprins de informaţie şi a subliniat că nu ştia nimic. Mai apoi, după ce a purtat o discuţie cu Dobre, parlamentarul a confirmat implicarea acestuia în dosarul de proxenetism, dar a precizat că Dobre, având „doar calitatea de suspect în dosarul fratelui său, declară că este nevinovat".

CITEŞTE AICI ARTICOLUL DE PE "JUSTIŢIE CURATĂ"

Rotaru a afirmat că organizaţia va merge în continuare pe candidatura lui Dobre, căruia îi acordă prezumţia de nevinovăţie până la proba contrarie.
PROBLEME NELĂMURITE. „Am avut o discuţie cu el şi, parţial, se confirmă. Înţeleg că este vorba de o întâmplare din 2007. Fratele lui a fost condamnat în Grecia. El are calitatea de suspect în situaţia dată. E un proces care nu s-a declanşat încă, este în fază preliminară. Spune foarte clar că n-a avut niciun amestec, că nu ştie cine l-a băgat în toată povestea asta. Tocmai de asta şi-a asumat candidatura pentru că este conştient şi convins că nu are niciun amestec şi a vrut să aibă responsabilitatea activităţii pe care el a preluat-o, dar şi a candidaturii", a declarat Rotaru.

DOSARUL DIICOT. Potrivit portalului Tribunalului Brăila, Costică Dobre, candidatul, apare ca inculpat într-un dosar penal din noiembrie 2015, ce are ca obiect traficul de minori, cu ultimul termen pe 10 mai.

Dosarul a fost deschis de procurorii DIICOT, în lipsă, pentru fratele acestuia, Ioniţă Dobre, zis „Nicu Ţiganu", individ condamnat de autorităţile elene la 15 ani de închisoare, pentru trafic de persoane şi tentativă de omor.

De menţionat că odată cu „Nicu Ţiganu" au fost daţi pe mâna judecătorilor şi soţia proxenetului și fratele acestuia, candidatul PSD de la Șuțești - Costică Dobre -, cercetaţi pentru infracţiunile de trafic de minori, complicitate la trafic de minori, trafic de persoane, iniţierea unui grup infracţional organizat, proxenetism şi aderare/sprijinirea unui grup infracţional organizat.

130.000 EURO, PREJUDICIU. Procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Brăila au solicitat instanţei şi confiscarea sumelor de bani obţinute din exploatarea prostituatelor, în total 131.900 euro.

Pe parcursul anchetei, procurorii DIICOT au aflat că Ioniţă Dobre a fost condamnat la 15 ani de închisoare, de către Curtea de Apel din Atena, pentru trafic de persoane, constituirea unui grup infracţional organizat şi tentativă la omor (victimă Săndica Z.), fiind încarcerat în Penitenciarul Larissa.

IMPLICARE FRĂŢEASCĂ. După ce Ioniţă a fost arestat de autorităţile greceşti, pe 28 decembrie 2007, „de supravegherea prostituatelor şi de încasări se ocupa fratele acestuia, Costică", afirmă procurorii.

INTERLOP FĂRĂ CAZIER - cadidat ALDE la Tichilești

Ion Pitulice, zis „Piciu" din cartierul Chercea al municipiului, cunoscut că ar fi avut legături cu lumea interlopă brăileană în trecut, candidează din partea ALDE la Primăria comunei Tichileşti.

Preşedintele executiv al formaţiunii politice brăilene, Dan Păun, a fost cel care a sărit în apărarea colegului său de la Tichileşti.

Consilierul municipal Dan Păun - din partea patidului lui Călin Popescu Tărceanu - a prezentat chiar şi o fişă de cazier fiscal a colegului său de partid, care candidează la Primăria Tichileşti și a precizat că - în ciuda articolelor apărute în presă la începutul anilor 2000 - Pitulice nu a fost niciodată condamnat pentru nimic.

„Am văzut şi eu povestea asta din presă, am şi stat de vorbă cu domnul Pitulice. E vorba despre citate de acum 14 ani, din câte am văzut. A fost un incident în care povestea că nişte bătăuşi au intrat în discoteca lui. El, practic, a fost victimă în toată povestea aia, din câte am înţeles. Eu l-am întrebat dacă a fost condamnat vreodată, dacă are cazier judiciar şi mi-a spus că nu. Şi l-am rugat pe domnul Pitulice să îmi aducă un cazier judiciar. Atât timp cât un om nu a fost condamnat, nu putem să îl refuzăm doar pe vorbe, poveşti sau pentru faptul că a fost victima unor agresiuni. Acum, că o fi făcut, că nu o fi făcut ceva în viaţă? Nu ştiu", a declarat Păun, subliniind că decizia privind candidatura lui Pitulice la Primăria Tichileşti ţine strict de filiala ALDE din comună.
SUSŢINERE. „Am fost acolo şi am făcut o acţiune. Am văzut că are un bar şi am înţeles că are o mică fermă. Dar ce am apreciat la dumnealui a fost că se uită către cei sărmani şi chiar îi ajută. Nu o face cu vreun scop definit, pentru că ar vrea ceva de la ei. Pur şi simplu sunt familii sărace, care nu au după ce bea apă şi le mai dă o pâine, le dă de lucru. Face dintotdeauna chestiunea asta, m-am interesat. Nu vreau să mă fac avocatul Diavolului, ca să mă exprim aşa. Dar putem să ne uităm şi în Biblie şi vedem şi de acolo exemple de oameni care ajung până la urmă să fie deosebiţi", a conchis Păun.

Potrivit Codului Penal, în cazul infracţiunilor de lovire sau alte violenţe, reabilitarea judecătorească se poate face după 3 ani. În aceste condiţii, faptele comise sunt radiate din cazierul judiciar.

De notorietate în cazul lui „Piciu" sunt scandalurile care aminteau de reglările de conturi dintre grupările interlope. În situaţia dată, s-a lucrat cu „săgeţi" - tineri sau minori băgaţi la înaintare, motiv pentru care, deşi toată lumea ştia că ar fi vorba despre „Piciu", nimeni nu avea nicio probă în acest caz.

AMENDĂ PENALĂ PENTRU NEGLIJENȚĂ ÎN SERVICIU - primarul PNL din Zăvoaia

Candidatul liberal la Primăria din Zăvoaia, Stănică Drugău, care ocupă şi acum fotoliul de primar, s-a ales cu o amendă penală de 2.000 de lei chiar în timpul mandatului, pentru neglijenţă în serviciu în formă continuată.

Potrivit judecătorilor, pedeapsa a fost acordată pentru „nerecuperarea prejudiciilor ca urmare a nedispunerii și a neurmăririi de conducerea unităţii a măsurilor transmise de Curtea de Conturi". Hotărârea instanţei datează din aprilie 2016. Fiind vorba despre o amendă penală ce a şi fost contestată, nici nu s-a pus problema la nivel de partid să se schimbe candidatul la Primăria comunei Zăvoaia.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro