Mergi la conţinutul principal

InfoCons avertizează: România, locul I în UE la decese din cauze tratabile

• potrivit statisticilor, cancerul este a doua cauză principală de deces în România, după bolile cardiovasculare, reprezentând 19% din totalul deceselor • 35% dintre români, indiferent de vârstă sau gen, consideră bolile cardiovasculare ca a 2-a problemă de sănătate la nivel național

 

Potrivit celui mai recent raport privind „Starea Sănătății în Uniunea Europeană în anul 2023”, România se situează pe primul loc în Uniunea Europeană la decese din cauze prevenibile și tratabile și la finalul clasamentului în ceea ce privește prevenția, precizează InfoCons. 

„Adunând date referitoare la principalele probleme de sănătate în România din surse precum Eurostat, Raportul Comisiei Europene privind Starea Sănătății în Uniunea Europeană în 2023, Registrul Inegalităților în Cazurile de Cancer din Europa din 2023, precum și alte statistici ale Uniunii Europene, a rezultat că, în mod cert, cancerul reprezintă principala preocupare de sănătate în România”, precizează InfoCons.

Potrivit sursei citate, unul din șase decese din România este cauzat de cancer, iar cancerul este a doua cauză principală de deces în România, după bolile cardiovasculare, reprezentând 19% din totalul deceselor. Prin comparație, la nivel global, bolile cardiovasculare sunt a noua preocupare în sănătate. 35% dintre români, indiferent de vârstă sau gen, consideră bolile cardiovasculare ca a doua problemă de sănătate la nivel național. Totodată, potrivit statisticilor, 34% dintre cetățenii români percep cancerul ca pe o problemă majoră de sănătate.

În acest an, ca răspuns la provocările reprezentate de conflicte, criza climatică și consecințele negative ale acestora asupra stării de sănătate, Ziua Mondială a Sănătății, care s-a sărbătorit pe 7 aprilie, a avut ca temă „Sănătatea mea, dreptul meu”. Potrivit Institutului Naționale de Sănătate Publică, sănătatea este un drept fundamental al omului, recunoscut în Constituția Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (1948), Declarația Universală a Drepturilor Omului (1948) și în alte tratate internaționale și regionale privind drepturile omului. Toate statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) au ratificat cel puțin un tratat care recunoaște dreptul la cel mai înalt standard posibil de sănătate fizică și mentală. Și în România, dreptul la ocrotirea sănătății este prevăzut în Art. 34 - Dreptul la ocrotirea sănătății, din Constituția României.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro