Mergi la conţinutul principal

InfoCons avertizează: fraudele au evoluat și s-au diversificat

• phishing prin e-mail și SMS, escrocherii prin apeluri telefonice, fraude online, scheme piramidale și atacurile de tip ransomware - sunt doar câteva dintre pericolele la care ne expunem în fiecare zi

 

Într-o lume tot mai interconectată și digitalizată, fraudele au evoluat și s-au diversificat, aducând cu ele noi amenințări pentru consumatori și pentru mediul de afaceri, precizează Asociația pentru Protecția Consumatorilor InfoCons. În acest context, este deosebit de important să fim conștienți de metodele comune folosite de escroci, pentru a ne asigura că suntem protejați împotriva acestor noi și sofisticate amenințări. InfoCons prezintă cinci astfel de metode de înșelătorie: 

1. Phishing prin e-mail și SMS.

Una dintre cele mai răspândite metode de înșelătorie este phishing-ul, în care escrocii încearcă să obțină informații personale sau financiare de la victime. Aceștia trimit e-mailuri sau mesaje text false, pretinzând că provin de la instituții legitime, cum ar fi bănci sau companii, și îi îndeamnă pe destinatari să furnizeze date confidențiale.

2. Escrocherii prin apeluri telefonice.

Escrocii folosesc adesea apeluri telefonice pentru a convinge interlocutorii să dezvăluie informații sensibile sau să facă plăți. Aceste apeluri pot veni sub diferite pretexte, cum ar fi amenințări cu blocaje de conturi sau anunțuri de genul: „Sunteți câștigătorul unui mare premiu”.

3. Fraude online.

Comerțul online a adus cu sine și o creștere direct proporțională a fraudelor. Escrocii înființează magazine online false, atrăgând clienții cu prețuri prea bune pentru a fi adevărate. După ce primesc plata, aceștia dispar, lăsând cumpărătorii fără bunurile comandate.

4. Scheme piramidale.

Aceste scheme promit câștiguri rapide și ușoare, ademenind oamenii să investească bani într-un sistem, în speranța că vor primi profituri substanțiale. În realitate, însă, aceste scheme sunt proiectate să-i favorizeze doar pe cei din vârful piramidei, lăsând majoritatea participanților cu pierderi financiare considerabile.

5. Atacuri de tip ransomware.

În lumea digitală, ransomware-ul este o amenințare serioasă. Ransomware-ul este un tip de software rău intenționat sau malware, care amenință o victimă distrugând sau blocându-i accesul la date sau sisteme critice până când se plătește o răscumpărare. De-a lungul timpului, cea mai mare parte din ransomware a vizat persoane, dar, mai recent, ransomware-ul, operat de oameni care vizează organizațiile, a devenit amenințarea mai mare și mai dificil de prevenit și de contracarat. Cu ransomware-ul operat de oameni, un grup de atacatori își utilizează inteligența colectivă pentru a obține acces la rețeaua de întreprindere a unei organizații. Unele atacuri de acest tip sunt atât de sofisticate, încât atacatorii utilizează documente financiare interne pe care le-au descoperit pentru a seta prețul de răscumpărare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro