InfoCons: „Black Friday real sau nu? Frigidere mai ieftine sau mai scumpe?” | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

InfoCons: „Black Friday real sau nu? Frigidere mai ieftine sau mai scumpe?”

• potrivit organizației pentru protecția consumatorilor, doar 3.29% din totalul frigiderelor aflate, zilele acestea, pe piață, au clasa de eficiență energetică A • totodată, cele mai multe produse aparțin, de fapt, clasei energetice E • „Prețul de achiziție la oferta de Black Friday, plus prețul de utilizare pe minimum 2 ani (perioada de garanție) prin consumul de energie electrică consumată de frigider, reprezintă prețul real al produsului, precizează InfoCons

 

Reprezentanții InfoCons se întreabă dacă platformele de distribuție a acestor produse atât de necesare în gospodării iau în considerare și costul de utilizare al produselor achiziționate.

Cu ocazia Black Friday, InfoCons a realizat, recent, un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe platformele Altex.ro, Badadum.ro, Demax.ro, eMag.ro, Flanco.ro, Ideall.ro și Rombiz.ro. Potrivit studiului, ponderea produselor electrocasnice de tip frigider, ce se regăsesc la vânzare cu clasa de eficiență energetică A, au un procent cuprins între 0.7% - 4.47% (!). Totodată, InfoCons avertizează că, în urma studiului efectuat, a rezultat că cele mai multe produse aparțin, de fapt, clasei energetice E, mai puțin eficiente.

Începând cu 1 martie 2021, Etichetele energetice ale UE pentru frigidere utilizează o scală de la A (cel mai eficient) la G (cel mai puțin eficient). Potrivit InfoCons, prețul de achiziție la oferta de Black Friday, plus prețul de utilizare pe minimum 2 ani (perioada de garanție) prin consumul de energie electrică consumată de frigider, reprezință prețul real al produsului. Iar acest lucru ne dă peste cap toate socotelile.

În anul 1995, frigiderele și congelatoarele de uz casnic au reprezentat primul grup de produse pentru care Bruxelles a impus o etichetă energetică obligatorie. Măsura eficienței energetice, un indice cu valoare de bază 100, a fost derivată din eficiența medie a frigiderelor și congelatoarelor din 1992. Comparativ cu anul 1992, când au apărut primele măsuri de ecodesign și etichetare energetică pentru frigidere, în anul 2020 un frigider obișnuit de uz casnic consuma cu 62% mai puțină energie electrică, în timp ce volumul său s-a dublat.

Începând cu anul 2016, acest indice este sub 40, ceea ce implică o îmbunătățire a eficienței energetice de 60% față de un produs considerat tehnic „matur” și eficient în anul 1992.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro