Explicatia ar putea consta in faptul ca bancile si-au reorientat politica de atragere a resurselor de la dobinzile pe depozitele bancare ale firmelor sau ale persoanelor fizice, la dobinzile percepute la credite, care sint in medie de 12% (cu tot cu taxe si comisioane aferente). Concret, bancile cumpara lei cu 6% din suma atrasa (prin dobinzile oferite la depozite), apoi ii vind mai departe cu dublul acestui procent (prin dobinzile percepute la credite).
Rata inflatiei prognozata pentru anul acesta este de 7%.
In prezent, dobinda medie oferita de banci este cuprinsa intre 5,5 si 6%. In plus, din cistigul obtinut pe dobinzi trebuie platit si impozitul de 16%. Deci, la sfirsitul anului, poti constata ca, de fapt, ai obtinut mai putini bani decit ai depus initial.
Care ar fi solutia reala de inmultire a banilor? Cea mai la indemina ar fi investirea lor in aur. Cotatia oficiala (cursul BNR) ne arata ca, de la 13 ianuarie 2005 si pina la 13 ianuarie 2006, aurul s-a scumpit cu aproape 34%, de la 394.081 lei vechi/gram la 529.307 lei vechi/gram. La nivel mondial, pretul aurului va continua sa creasca si in 2006, impulsionat de achizitiile fondurilor de investitii, de cererea crescuta pentru bijuterii, dar si de productia stagnanta a minelor, spun analistii din industria de profil.
Un alt mod de inmultire foarte profitabila a banilor ar putea fi investirea lor in proprietati imobiliare (terenuri, case). Conform estimarilor realizate de analistii straini, in Romania, in urmatorii zece ani, profiturile realizate din tranzactii imobiliare vor fi de peste 400%, adica aproximativ 40%.
Nu poate fi omisa nici solutia inmultirii banilor prin plasarea lor pe piata de capital. Este o investitie cu risc ridicat, dar si aducatoare de profituri pe masura, daca tinem cont ca, de pilda, plasamentele in actiuni ale SIF-urilor (Societati de Investitii Financiare) au adus, anul trecut, randamente de 175%.