* "Unii dintre ei apelează la soluţia extremă şi ajung să bea apă industrială, adică apa folosită la răcirea cajelor", susţine liderul sindical, Constantin Iarca * sesizată cu privire la acest caz, Prefectura Brăila a dispus ITM efectuarea unui control *
Sunt obligaţi să muncească la peste 60 de grade Celsius fără a li se asigura necesarul de apă potabilă. Asta acuză salariaţii uzinei "Laminorul", care se plâng că raţia de apă stabilită de către angajator nu este nici pe departe suficientă, mai ales acum, în condiţii de caniculă. Cel mai greu este la sectoarele de laminare unde oamenii muncesc în preajma unor utilaje care calibrează profile de oţel incandescent preîncălzite la sute de grade Celsius. În aceste puncte fierbinţi, la propiu şi la figurat, temperaturile pot ajunge şi la 70 - 80 de grade Celsius, context în care cei 2 litri de apă de persoană se dovedesc insuficienţi. "Lipsa apei potabile pe toată durata programului de lucru pentru liniile de laminare 400 şi 560 ale secţiei Laminoare, este una dintre multele probleme la care nu am găsit rezolvare în urma discuţiei cu administraţia. Nu este asigurată alimentarea cu apă potabilă a muncitorilor care lucrează la temperaturi foarte mari. Nu înţelegem cum s-a stabilit un consum de 2 litri de apă per muncitor în cele 8 ore de muncă pe zi. Având în vedere că acest consum, care a fost estimat din birouri, este cu mult sub cel real, astfel că începând cu schimbul II laminatorii rămânând fără apă potabilă. Oamenii vin cu apă de acasă, dar asta nu le ajunge pe toată durata programului de lucru. Unii dintre ei apelează la soluţia extremă şi ajung să bea apă industrială, adică apa folosită la răcirea cajelor", ne-a declarat liderul sindical Constantin Iarca. Pentru că, după cum susţine sursa citată, reclamaţia sa la nivelul administraţiei uzinei a rămas fără nici un rezultat, sindicatul s-a adresat Inspectoratului Teritorial de Muncă precum şi Instituţiei Prefectului pentru a interveni rapid în rezolvarea problemei apei potabile în uzină.
În afară de această problemă punctuală, sindicatul mai reclamă şi o serie de abuzuri ale administraţiei companiei printre care reducerea săptămânii de lucru de la 5 la 4 zile, cu diminuarea corespunzătoare a salariilor. O altă problemă reclamată este şi nerespectarea programărilor concediilor de odihnă ale muncitorilor, care de multe ori sunt rechemaţi la lucru. De asemenea, lista nemulţumirilor este continuată cu întrâzierile la plata primelor de vacanţă, sau refuzul angajatorului de a suporta o parte din costul biletelor de tratament şi odihnă ale propriilor salariaţi.
Faţă de situaţiile reclamate, Prefectura Brăila a dispus Inspectoratului Teritorial de Muncă să efectueze un control la uzină urmând ca săptămâna viitoare, cel mai probabil, să fie convocată şedinţa Comisiei prefecturale de Dialog Social unde patronatul şi sindicatul uzinei vor fi aduse faţă în faţă în încercarea de a media litigiul dintre cele două părţi. "Am dispus efectuarea unui control de către ITM la această unitate cu termen de finalizare vineri, 13 iulie. Sperăm ca săptămâna 16 - 20 iulie sau cel târziu 23 - 27 iulie să convocăm Comisia de Dialog Social pentru a vedea în ce măsură problemele reclamate de liderul sindical pot fi surmontate", a precizat prefectul Mihaela Marcu.
Dacă acuzaţiile sindicatului, cel puţin cele legate de asigurarea apei potabile în cantităţi suficiente, vor fi confirmate de concluziile controlului inspectorilor de muncă, societatea angajatoare riscă amenzi consistente pentru încălcarea prevederilor legale privind siguranţa şi sănătatea în muncă. Pe perioade caniculare, angajatorul are obligaţia de a-şi proteja salariaţii inclusiv prin acordarea de apă minerală.
Compania Laminorul este proprietatea grupului rusesc Mechel, care deţine mai multe unităţi în domeniul minerit, siderurgie, feroaliaje şi energie electrică. În România compania rusească are 5 unităţi metalurgice la Târgovişte, Câmpia Turzii, Buzău, Reşiţa şi Brăila.