* performanța aparține Bibliotecii Județene ”Panait Istrati”, care are în dotare o aparatură specială, fiind singura bibliotecă din țară, la ora actuală, care se poate lăuda cu așa ceva
După finalizarea excelentului spaţiu de educare, recreere şi informare din cadrul Proiectului “ Brăila – Teritoriu pescăresc de altădată” (finanţat prin POS 2014 – 2020), care include şi prima expoziţie cu sute de documente şi fotografii privind istoria şi tradiţiile pescăreşti la Brăila, iată că Biblioteca Judeţeană “Panait Istrati” vine cu aplicarea a încă unui proiect, menit să-l sprijine pe cel anterior amintit. Este vorba de încercarea (reuşită) de depăşire a formei tradiţionale a unei hărţi, prin realizarea acesteia având ca suport… lemnul! În cazul de faţă, din pin, şi reprezentând o hartă a judeţului Brăila, cu cele 20 de lacuri de pescuit, precum şi a o hartă a Insulei Mici a Brăilei. Văzându-le, eşti plăcut surprins şi de reproducerea fidelă, cu exactitate şi fineţe de filigran a hărţilor. La o primă vedere crezi că este vorba de tehnica pirogravurii, însă nu este vorba de aşa ceva, după cum ne-a precizat Dragoş Neagu, directorul Bibliotecii Judeţene “Panait Istrati”. Mai concret, în executarea hărţilor a fost utilizată o aparatură specială, numită Gravator. Care, cu ajutorului laserului, este destinată în principal inscripţionării. De fapt, de câţiva ani, gravatorul este unul dintre echipamentele care fac parte din dotarea compartimentului Markerspice al bibliotecii, şi unde lucrează doi specialişti.
Potrivit directorului Neagu, gravatorul are o capabilitate de lucru (în lemn şi plastic) de 1300/1900 milimetri, iar fineţea şi precizia execuţiei este de o zecime de milimetru, cu posibilitatea de tăiere la o adâncime de un centimetru.
În ceea ce privește Markerspice, acesta reprezintă un spaţiu de creaţie comunitară, unde se combină învăţarea experimentală cu cea de informare – documentare prin serviciile bibliotecii. Important este că aparatura amintită de aici foloseşte şi echipei de robotică din cadrul instituției.
”Sistemul este aplicat în universităţile din România, iar biblioteca noastră este prima şi singura din ţară care îl utilizează cu succes. Pe plan european, şi din lume, cea mai mare extindere (de 100%) a spaţiului creator comunitar există în Danemarca, iar Finlanda deţine 3 hectare de laboratoare, pentru toate şcolile din ţară”, ne-a spus directorul Dragoș Neagu.
Înţelegem astfel că, la Brăila, biblioteca judeţeană are nevoie de un spaţiu mai mare pentru Markerspice - mai ales că aceasta este deschizătoare de drum în domeniul amintit şi că aici vor putea veni pentru documentare instituţii de profil din ţară. Până atunci, mult succes , şi felicitări !