Inedit: Concurs de pocnit bice la Ciocile | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Inedit: Concurs de pocnit bice la Ciocile

• evenimentul a fost organizat de Centrul de Creație Brăila, sub egida Identitate strămoșească a satului contemporan, conservare, revitalizare și promovare” • pe 5 și 6 decembrie, aceeași instituție a pus la punct Simpozionul „Jocul popular brăilean”, precum și Etapa finală a Atelierelor de revitalizare a patrimoniului imaterial Jocul

 

Sub egida Identitate strămoșească a satului contemporan, conservare, revitalizare și promovare”, Consiliul Județean Brăila, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (Centrul de Creație) și Primăria Municipiului Brăila au organizat, în zilele de 5 și 6 decembrie 2023, trei mari activități culturale de o importanță covârșitoare pentru tradițiile județului Brăila, și anume: Simpozionul „Jocul popular brăilean”, Concursul de pocnit bice din comuna Ciocile și Etapa finală a Atelierelor de revitalizare a patrimoniului imaterial Jocul. Potrivit organizatorilor, scopul acestor manifestări a fost acela de a promova, revitaliza și de a valorifica tradițiile autentice ale județului Brăila și dansul popular brăilean, considerat o adevărată „comoară a neamului românesc”, cultivat din generație în generație, care exprimă specificul etnofolcloric al ținutului Brăilei.

Eveniment dedicat valorificării și promovării tradițiilor dansului popular din zona Brăilei, Simpozionul „Jocul popular brăilean” a avut loc în ajunul sărbătorii Sf. Nicolae, în Sala ProArte a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila și l-a avut ca invitat special pe maestrul coregraf Ștefan Coman, care a prezentat specificul și evoluția jocului brăilean, atât de bine înrădăcinat în tradițiile noastre și în obiceiurile noastre ca popor. La eveniment au participat instructori de dans și coregrafi din municipiul și județul Brăila, care au dialogat și au făcut schimb de experiențe coregrafice pe tema dansului popular - moștenire culturală vie a Brăilei.

Reprezentanții Centrului de Creație Brăila au participat, de asemenea, la Concursul de pocnit bice, din comuna Ciocile, fiind alături de cei care și-au arătat dibăcia de a mânui tradiționalul bici, care „a prins viață”, pe neașteptate, în mâinile participanților. Este vorba de tineri din vatra vechiului sat brăilean, păstrători ai valorilor autentice, atașați de lumea satului, de obiceiurile și tradițiile comunei Ciocile, pe care le-au readus la lumină cu emoție și dăruire. În cadrul evenimentului, Consiliul Județean Brăila, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, a asigurat cele 26 de premii acordate participanților înscriși la cele două secțiuni de vârstă ale concursului.

În altă ordine de idei, în ziua de 6 decembrie, în incinta Casei Tineretului, s-a desfășurat Etapa finală a Atelierelor de revitalizare a patrimoniului imaterial Jocul. La eveniment au participat specialiști din domeniul dansului popular, personalități ale vieții culturale, coregrafi și instructori de dans, persoane implicate în acțiuni ce au ca scop conservarea și promovarea culturii tradiționale, cu referire la dansul popular. Este vorba de cunoscutul om de televiziune Marin Barbu, instructor de dans și expert în folclor, Ștefan Coman, maestru coregraf, precum și cursantele Atelierelor de revitalizare a patrimoniului imaterial Jocul, cu clasele de elevi pe care acestea - conștientizând rolul creației populare în viața comunității - i-au îndrumat spre dansul popular, pornind de la premisa că „tradiția jocului popular trebuie păstrată și transmisă cu sfințenie, din generație in generație, ca parte din ființa noastră, precizează surse din cadrul Centrului de Creație Brăila.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro