Mergi la conţinutul principal

Inedit: bănci din material compozit, în Parcul Monument

* acestea au fost montate pe aleea principală a parcului și vin să le înlocuiască pe cele care, deși erau făcute din materiale de calitate, aveau o ergonomie deficitară

 

 

 

 

Băncile recent montate pe aleea principală a Parcului Monument sunt realizate dintr-un material compozit, rezistent la intemperii. Ergonomice, comode şi cu un design plăcut, ele au înlocuit alte bănci (nu foarte vechi, apte pentru odihnă, dar supuse intemperiilor). Deci, un lucru bun, civilizat şi modern, cu acest ultim model de bănci. Tot în acest parc s-au montat bănci noi, de un alt tip. Şi ele comode, însă, unele, cu un unghi diferit (chiar drept) al spătarelor. 
E interesant, totuşi, ce se va face cu sumedenia de bănci montate acum un an-doi în Parcul Monument (şi nu numai), dar care dincolo de aspectul foarte plăcut şi calitatea deosebită a execuţiei, au un inconvenient: nu sunt ergonomice! Numite de unii “bănci  răsturnica”, deoarece dacă te rezemi de spătar rămâi cu picioarele în aer, putând aluneca de pe bancă, iar dacă te sprijini cu tălpile de sol, nu te mai poţi rezema. Şi vorbe cuiva: nu poţi sta mult pe ele, că te obligă la plimbare… “Lucrurile se vor rezolva, prin reabilitarea/modificarea acestor bănci”, ne-a declarat viceprimarul Doiniţa Ciocan.

Pentru a nu se crede că în toată Brăila sunt probleme cu băncile, sunt zone unde acestea şi-au dovedit viabilitatea şi confortul: pe faleză, în Grădina Publică, Parcul Monument, Calea Galaţi, Piaţa Traian, Bariera Călăraşilor etc.  Iar de  anul trecut, la noile locuri de joacă din Hipodrom ( lângă blocurile C5, A7 şi A9). La exemple pozitive se adaugă Piaţa Independenţei şi Esplanada.

Şi pentru că tot vorbim de bănci cu adevărat ergonomice, Dumitru Munteanu, directorul SUPAGL , ne-a declarat că “băncile din material compozit s-au realizat la SUPAGL, pe suportul unor bănci anterioare. Aşa cum se va proceda şi cu băncile scoase de pe bulevardul Independenţei, acestea având picioarele din fontă – iar acest procedeu s-a aplicat şi în cazul celor din curtea Bisericii Greacă. Cât priveşte băncile acelea ca un arc de cerc, le vom adapta/modifica pentru a fi apte şi comode pentru brăileni”.

Privind retrospectiv, s-ar putea spune că băncile reflectă istoria oraşului, fiind ani şi perioade când ele se confecţionau din beton mozaicat sau placat cu material plastic,  din fontă,  integral din metal sau din ţevi îndoite rudimentar şi cu blaturi din lemn negeluit; din fibră de sticlă ori din mai multe băncuţe unite între ele şi deplasabile, etc. Sau, după 1990, cu sisteme simple de prindere (a tălpilor şi scândurilor) ca pentru oameni civilizaţi, şi nu la îndemâna vandalilor. Asemenea exemplare se mai pot vedea printre blocurile vechi ale Brăilei,  pe bulevardele Independenţei şi Al.I.Cuza (aici, unele fiind chiar şi la o palmă de la sol) etc. Ele ar trebui să mai rămână doar imortalizate pe peliculă, iar cele noi să fie realizate de acum încolo  numai după ce au fost… probate de către beneficiari.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro