* este intitulată “La pas prin bălțile Brăilei” și cuprinde fotografii realizate de pasionatul ornitolog Marius Vernescu
Nu de mult timp, intrarea la Secția de Științele Naturii din Parcul Monument beneficiază și atrage atenția printr-o inedită expoziție formată din 13 panouri ce includ zeci și zeci de imagini color, sub genericul “La pas prin bălțile Brăilei”.
Evenimentul este dedicat protejării și conservării inestimabilelor valori naturale de care trebuie să ne bucurăm permanent, de ceea ce există ca unicat în Insula Mică și nu numai. Amintita inițiativă se datorează aplicării Proiectului de participare a tinerilor la viața democratică, finanțat prin Programul ERASMUS, cu sprijinul Asociației “ACT FOR TUMORROW”, fotografiile fiind realizate de pasionatul ornitolog Marius Vernescu, iubitor al naturii și colaborator constant al publicației noastre.
După o succintă prezentare a Parcului Natural Balta Mică a Brăilei, panourile includ comparații și ce urmări grave (uneori ireversibile) pot avea loc asupra florei și faunei, apelor etc. din cauza intervenției, atitudinilor necontrolate ale omului, inclusiv prin poluarea mediului înconjurător. În acest sens, foarte sugestive sunt aprecierile privind durata de existență, pe zeci și sute de ani, a diverselor deșeuri aruncate inclusiv în apă - în defavoarea existenței regnului vegetal și animal.
Copiii, elevii și chiar adulții merită să vadă expoziția din Parcul Monument, ea fiind nu doar o încântare a sufletului și ochilor, dar și o lecție, un semnal de alarmă privind relația (nu mereu fericită) dintre om și natură.