Inechităţi în sistemul de sănătate | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Inechităţi în sistemul de sănătate

Peste 250 de medici de toate specialităţile s-au reunit în zilele de 24 şi 25 martie, la Bucureşti, unde s-a desfăşurat Adunarea Generală a Colegiului Medicilor din România. La eveniment au participat reprezentanţii colegiilor judeţene, membrii Comisiilor de Disciplină din toată ţara, invitaţi şi reprezentanţi ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi ai Ministerului Sănătăţii. Adunarea Generală a avut ca subiect principal, în afara rapoartelor de activitate, economico-financiar şi al Comisiei Superioare de Disciplină, prezentarea inegalităţii şi inechităţii alocării resurselor din sistemul sanitar românesc. Sistemul de sănătate din România va fi nevoit să facă faţă unor provocări majore în viitor, datorate îmbătrânirii populaţiei, cheltuielile publice pentru sănătate vor creşte potrivit previziunilor cu 1,4 puncte procentuale din PIB, iar cele pentru servicii de lungă durată a vârstnicilor cu 1,2% din PIB. Acestea sunt doar câteva din concluziile raportului "Inechităţi în sistemul de sănătate din România", prezentat în cadrul Adunării Generale a Colegiului Medicilor din România. "Inechităţile evidenţiate în alocarea resurselor în sănătatea publică impun elaborarea şi implementarea unei strategii multisectoriale, care să implice toţi partenerii responsabili - din sănătate, social şi economic - şi care să aibă ca rezultat standarde comparabile cu cele din Uniunea European", a declarat dr. Ileana Brânză, purtător de cuvânt al Colegiului Medicilor Brăila.

Problemele sistemului sanitar au fost dezbătute şi sâmbătă, 26 martie, în şedinţa de Senat a Societăţii Naţionale de Medicină Generală/Medicina Familiei (SNMG/MF), ocazie cu care a avut loc întâlnirea comună a Senatului SNMG/MF, Patronatului Naţional al Medicinei de Familie împreună cu reprezentanţii filialelor judeţene şi Comisia de Medicina Familiei a Colegiului Medicilor din România. La întrunire au participat şi dr. Viorica Naumov, preşedintele Societăţii Medicilor de Familie Brăila, dr. Dorina Tite, preşedintele Patronatului Medicilor de familie Brăila şi dr. Liliana Chiţanu, preşedintele Colegiului Medicilor Brăila. "Cu aceasta ocazie, cele trei organizaţii şi-au exprimat dorinţa de a-şi stabili o strategie comună în lupta pentru un Contract Cadru de furnizare de servicii medicale, care să permită dezvoltarea medicinei de familie ca specialitate şi funcţionarea în condiţii decente a cabinetelor MF, în sprijinul celorlalte eşaloane ale sistemului medical şi în beneficiul pacienţilor", a precizat dr. Ileana Brânză.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro