• meditaţiile în privat reprezintă o afacere bănoasă pentru profesorii brăileni: ajung să încaseze anual chiar şi 2.600 lei de la fiecare elev pe care-l pregătesc în particular • în anul în care învăţăceii susţin BAC-ul sau Evaluarea Naţională meditaţia devine o necesitate dacă “ţinta” o reprezintă un liceu prestigios sau o facultate bine cotată • o şedinţă de pregătire în privat costă, în medie, 50 de lei, dar creşte valoarea odată cu notorietatea meditatorului • deşi în Brăila foarte mulţi profesori oferă meditaţii particulare, doar 23 îşi declară la stat veniturile suplimentare
Meditaţiile în privat au devenit o adevărată industrie în ţară şi în judeţul nostru. Deşi nu există statistici oficiale, autorităţile, profesorii, părinţii şi elevii recunosc amploarea acestui fenomen. Majoritatea elevilor brăileni iau lecţii particulare pentru a-şi îmbunătăţi cunoştinţele şi pentru a obţine perfomanţe atât la şcoală, cât, mai ales, la examenele naţionale, dar şi pentru admiterea la facultate. Probabil şi acesta este unul dintre motivele pentru care Brăila se află în ultimii ani în topul judeţelor cu rezultate bune şi promovabilitate ridicată la Evaluarea Naţională şi la BAC. Toţi părinţii sunt conştienţi că un loc la un liceu de elită este condiţionat de ore extra de pregătire contra-cost. Aşa că, după posibilităţi, bagă adânc mâna în buzunare pentru a da o şansă cât mai bună propriilor odrasle la startul ciclului liceal sau, mai departe, la facultate. Preţul unei şedinţe de meditaţie este cuprins între 20 şi 50 de lei, dar poate depăşi lejer acest prag, în funcţie de materie, dar mai ales de CV-ul şi “cotaţia” profesorului care meditează. Sunt circa 1.000 de profesori din învăţământul preuniversitar din Brăila care predau discipline de examen, aşadar cu potenţial de venit suplimentar din meditaţii. Nu se ştie cu exactitate câţi dintre ei îşi rotunjesc astfel veniturile, însă un lucru este cert: doar 23 de profesori - da, da aţi citit bine, 23! - s-au înregistrat oficial la Fisc şi plătesc dări către stat pentru suplimentul de venit.
Practica lecţiilor în privat a fost şi este o afacere profitabilă pentru profesori şi o modă sau o necesitate, după caz, în rândul elevilor şi părinţilor. Chiar dacă practica este întâlnită în toată România, la Brăila, în mod special, putem spune că este un adevărat fenomen. Nu e niciun secret că, pentru a intra la un liceu de elită, este nevoie de meditaţii în privat, iar cei care ajung la şcolile de top trebuie să continue pregătirea pentru a obţine performanţă şi o notă mare la bacalaureat. Când vine vorba de viitorul copiilor lor, părinţii scot bani grei din buzunar pentru a-i trimite la un profesor care să îi ajute să obţină rezultate mai bune.
Nu există o vârstă optimă pentru începerea pregătirii. Meditaţii se fac încă din clasele mici, dar ele capătă amploare în clasa a VIII-a şi a XII-a, atunci când au loc examenele naţionale. La clasa a VIII-a sunt absolut necesare pentru că accesul la liceu se face pe baza mediei de la Evaluarea Naţională şi a celei din gimnaziu, iar cum la liceele bune concurenţa este mare orice sutime în plus contează. Spre exemplu, la cele mai bune clase din Brăila ultimele medii de admitere se menţin undeva peste 9,50. În ultimul an de liceu presiunea este şi mai mare în condiţiile în care la multe facultăţi intens “vânate” de viitorii studenţi, admiterea se face pe baza mediei din liceu şi de la Bac. Deci, iar este nevoie de pregătire. Iar dacă un elev alege o facultate la care se dă admitere la o cu totul altă materie decât cele de la Bac, atunci părinţii va trebui să îşi golească portofelul pentru a plăti meditaţiile.
Fenomenul meditaţiilor din judeţul nostru este recunoscut şi de conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Brăila. “În calitate de părinte, meditaţiile în privat sunt o necesitate în condiţiile în care noi, ca părinţi, dorim ca fiii/fiicele nostre să reuşească. Am făcut-o şi eu pentru copiii mei, o voi face în continuare pentru că mă interesează viitorul lor. În calitate de inspector şcolar general, aceste meditaţii, dacă se realizează, ele trebuie să se facă în concordanţă cu o moralitate desăvârşită. În primul şi în primul rând, un profesor nu poate să îşi pregătească propriii elevi, nu poate să facă presiuni asupra elevilor pentru a veni la pregătire numai pentru câştiguri materiale şi, bineînţeles, în condiţiile legii. Multe categorii de angajaţi nu îşi declară veniturile, profesorii nu sunt o excepţie. Mă duc acuma în piaţă şi cumpăr un kilogram de morcovi şi unul de roşii. Primesc bon pentru ele? În piaţă încă nu se fiscalizează nimic şi e o problemă generală în România legată de fiscalizare. Clar, pregătirea aduce un plus valoare pentru că sunt discipline la care numărul de ore, curricula, programa nu permit aprofundarea, dar, repet, într-o morală desăvârşită. Nu poţi să te duci la ore şi să faci pregătire cu toţi copiii din clasă. Atunci e o problemă mare”, ne-a declarat Cătălin Canciu, inspector şcolar general.
Doar 23 de dascăli îşi declară veniturile din meditaţii
Deşi este cunoscut că mulţi profesori predau copiilor în particular, puţini dascăli îşi declară la stat veniturile obţinute din meditaţii. Conform informaţiilor prezentate de Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Brăila, în baza de date a instituţiei figurează la acest moment doar 23 de profesori care plătesc impozit pentru veniturile obţinute din orele predate în privat. Dascălii s-au înscris sub două codificări CAEN: cod 8559 - “Alte forme de învăţământ Nca”, unde figurează 20 de profesori, dintre care doar unul s-a înregistrat anul acesta şi sub codul 8560 - “Activităţi de servicii suport pentru învăţământ”, aici fiind activi 3 profesori, dintre care 2 înscrişi anul acesta.
Evident că numărul profesorilor care acordă meditaţii este, în realitate, cu mult mai mare decât cel din scriptele Fiscului. Dacă e să luăm doar materiile de examen, în învăţământul preuniversitar brăilean sunt peste 1.000 de dascăli: conform unei statistici ISJ Brăila, anul acesta predau limba română - 236 profesori, matematică - 194, istorie - 91, biologie - 83, chimie - 63, fizică - 80, engleză - 163, franceză - 118. Dacă am porni de la ipoteza că nu toţi acordă meditaţii, ci doar jumătate, şi dacă ne raportăm la statistica oficială a Fiscului (acei 23 de profesori care s-au înregistrat cu venituri suplimentare) ar rezulta că doar aproape 3 din 50 de profesori au fost corecţi până la capăt şi plătesc impozit pentru banii obţinuţi în plus. Restul de 47 fentează statul şi fac evaziune.
Cât mai costă meditaţiile pentru BAC în Brăila
“Ofer meditaţii la matematică. Aşteptările mele sunt reflectate în rezultatele obţinute de toţi elevii mei la examenele de bacalaureat şi testările naţionale. Încă din primele şedinţe rezultatele apar. Mizez pe o bună comunicare cu elevii şi părinţii pentru un studiu temeinic. Preţul unei şedinţe de două ore este de 50 lei”, “Profesor cu experienţă şi răbdare, ofer meditaţii la limba şi literatura română pentru testarea naţională, bacalaureat sau admitere facultate. Garantez rezultate concrete. Preţ: 50 lei/2 ore” sau “Profesoară de limba engleză, ofer meditaţii elevilor (pentru aprofundare, pentru bacalaureat-competenţe lingvistice, pentru examene Cambridge). Vei obţine B2 la toate probele! Preţul unei şedinţe este de 40 lei” sunt doar câteva dintre ofertele postate de meditatori din Brăila pe site-urile de anunţuri pentru a atrage elevii să vină la pregătire. Iar astfel de anunţuri se găsesc cu sutele pe internet. Desigur, mulţi profesori nu au nevoie să îşi facă singuri “reclamă”, ei construindu-şi grupul de elevi pe baza recomandărilor sau din cadrul elevilor de la clasă sau din şcoală.
Din ofertele postate pe internet, putem spune că în judeţul nostru preţul unei meditaţii este, în medie, de 50 lei, iar acesta poate să crească în funcţie de disciplină şi renumele meditatorului.
La limba română şi matematică, materiile de bază pentru examene, tariful mediu pentru o şedinţă de două ore este de 50 lei. Acelaşi tarif îl percep şi profesorii de limbă engleză şi franceză. La istorie, geografie şi biologie preţurile variază între 35 şi 50 lei, la fel şi la fizică şi chimie.
Desigur, din ofertele cadrelor nu lipsesc super-ofertele “prima şedinţă gratis” sau “preţul se negociază” în funcţie de numărul de şedinţe lunare. De asemenea, pe principiul “dai un ban dar ştii că face”, mulţi oferă şi garanţii în ceea ce priveşte rezultatele dorite, după cum sună următorul anunţ: “Meditez la matematică pentru admitere la Bac. Garantez pentru minim nota 6. Dacă nu se trece de proba de la matematică, voi restitui toţi banii”.
Sunt şi meditatori care percep un tarif între 20 - 30 lei, dar aceştia sunt profesori abia veniţi la catedră sau studenţi din ultimii ani de facultate. Pregătirile se fac la domiciliul meditatorului, la domiciliul elevului sau chiar on-line.
Aşadar, părinţii care vor să îşi trimită copiii la meditaţii cheltuiesc sume considerabile. Spre exemplu, pentru o şedinţă de pregătire pe săptămână timp de 1 an (52 de săptămâni), la un tarif de 50 lei, putem spune că anual 2.600 lei din bugetul familiei se duc numai pe meditaţii. Şi vorbim doar de o singură materie. Dacă ridicăm ştacheta la două, sau chiar trei materii, bugetul anual al unei familii este puternic afectat pentru că discutăm de 5.200 lei, repectiv 7.800 lei.
Profesorii îşi rotunjesc “frumos” veniturile din meditaţii
În prezent, conform OUG 20/2016, cadrele didactice din învăţământul preuniversitar câştigă lunar între 1.600 şi 3.600 lei. Nivel salariilor este unul dintre motivele pentru care dascălii aleg să îşi ofere serviciile suplimentare contra-cost. Din această afacere câştigă şi elevii, care obţin rezultate la clasă şi la examene (evident dacă se şi ţin de învăţătură), dar şi dascălii care îşi rotunjesc veniturile considerabil.
Dacă e să facem un calcul simplu, un profesor care are 10 copii pe lună la meditat, la un tarif mediu de 50 lei/şedinţă, înmulţit cu 4 sesiuni în fiecare lună, asta înseamnă că lunar îi intră în buget 2.000 de lei numai din această afacere. Dacă am merge pe premisa că cei 10 copii vor veni la pregătire timp de un an, şi scoatem din ecuaţie, să zicem, o lună cu titlu de pauză/vacanţă, asta înseamnă un venit de 22.000 lei în plus în buzunarul meditatorului. Putem să mergem cu socoteala mai departe şi, presupunând că într-o familie ambii soţi sunt profesori şi oferă meditaţii, pe exemplul de mai sus, sumele practic se dublează. Iar în condiţiile în care nu emit bon fiscal, discutăm de bani la negru.
De ce au nevoie elevii de meditaţii?
Aşa cum afirma şi inspectorul şcolar general, elevii au nevoie de pregătire suplimentară pentru că materia este stufoasă şi numărul de ore este insuficient pentru a fi aprofundată, mai ales dacă se aspiră la nota perfectă. Am stat de vorbă cu mai mulţi elevi de clasa a XII-a pentru a vedea de ce aleg ei să ia lecţii în privat.
“Fac pregătire la mate şi fizică pentru că îmi doresc o notă mai bună la Bac. Dau 50 lei pe şedinţă şi chiar se simte o evoluţie, dar depinde şi de implicarea elevului”, spune un elev la “Bălcescu”.
“Eu fac pregătire la română (gramatică), istorie, engleză şi matematică. La mate fac pentru Bac şi la celelalte pentru admiterea la facultate unde dau nişte examene din materie mult mai în detaliu decât fac la clasă. Fac câte o şedinţă de fiecare pe săptămână. Costă 40 lei şi la română 50 lei. La materiile pe care le fac la şcoală se simte o evoluţie la cum mă descurc la ore”, afirmă un liceean de la “Perpessicius”.
“Fac pregătire la română, mate şi engleză. Ce nu înţeleg la clasă înţeleg la pregătire mai bine. Dau 50 lei pe şedinţă şi chiar progresez”, mărturiseşte un elev de la “Cerna”.
“Fac pregătire doar la matematică pentru că îmi place şi vreau să înţeleg materia predată la clasă astfel încât să pot vedea progrese, mai ales în cazul materiei de a IX-a şi a X-a care reprezintă subiectul I la bacalaureat. La română şi fizică, în schimb, învăţ singură pentru că nu consider a fi materii ce necesită pregătire din partea unui profesor pentru a învăţa teorie la fizică şi comentariile la română pentru subiectul III. Fac o şedinţă pe săptămână a câte 2 ore şi plătesc 50 lei”, spune o elevă de la “Iorga”.
Cât “costă” admiterea la facultate
La facultăţile la care se intră pe bază de admitere pregătirea în privat pare să fie soluţia pentru a prinde un loc. Medicina, Arhitectura, Academia de Poliţie sau Conservatorul sunt doar câteva dintre facultăţile pentru care viitorii studenţi trebuie să susţină un examen. De aceea, mulţi tineri aleg să meargă în Capitală să se mediteze cu profesori de la instituţiile de învăţământ la care doresc să intre pentru că, fiind din sistem, pot contribui la reuşită.
Potrivit site-urilor de anunţuri, pentru a intra la oricare din specializările de la Medicină în Bucureşti, o şedinţă de meditaţii de două ore cu un profesor universitar costă între 50 şi 100 de lei. La Arhitectură, şedinţele de meditaţii durează între 3 ore şi 6 ore. Preţurile variază şi ele, pentru o şedinţă de trei ore scoţi din buzunar 70 lei, pentru patru ore 100 lei, iar pentru 5 sau 6 ore chiar şi 150 lei. Sunt meditatori care vin cu oferte la pachet dacă eşti “client” fidel, în sensul că plăteşti 100 lei pentru 6 ore dacă vii la pregătire timp de un an.
Pentru Academia de Poliţie, doar la istorie, pregătirea cu un profesor din Bucureşti costă între 40 şi 70 de lei, iar pentru admiterea la Conservator o şedinţă de o oră costă între 40 şi 90 lei.
În plus, pe lângă sumele pentru meditaţii, părinţii mai scot din buzunar şi bani pentru transport, eventual şi cazare. Pentru cei care nu pot ajunge la Bucureşti există varianta meditaţiilor on-line, unde prima lecţie este demonstrativă.