Indiferenta Primariei aduna datorii de miliarde in contul asociatiilor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Indiferenta Primariei aduna datorii de miliarde in contul asociatiilor

O buna parte din chiriasii DSP considera ca, daca apartamentele in care locuiesc nu sint proprietatea lor, nu au nici o obligatie in ceea ce priveste achitarea intretinerii lunare catre asociatiile de proprietari. Astfel, unele familii ajung sa cumuleze datorii de citeva zeci de milioane de lei, in detrimentul celorlalti locatari, care devin creditori fara voie.

DSP nu stie cite apartamente are spre administrare

Din situatia remisa de Directia Serviciilor Publice din cadrul Primariei Municipiului reiese ca institutia sus amintita are in administrare 1.327 de garsoniere si apartamente. Insa realitatea contrazice datele furnizate de DSP. Astfel, reporterii nostri au putut constata, in discutiile purtate cu administratorii sau presedintii asociatiilor de proprietari, ca unele asemenea locuinte fusesera cumparate de fostii chiriasi ai DSP de ani buni.
Mai mult, un administrator a fost foarte surprins sa afle ca un apartament despre care stia ca este proprietate privata figureaza ca fiind administrat de DSP. "Familia care locuieste in acest apartament este plecata de doi ani in strainatate. Pentru acest apartament, intretinerea nu a mai fost platita din luna mai a anului trecut, acumulindu-se suma restanta de 6.479.600 lei", ne-a declarat Petre Mocanu, administratorul Asociatiei de Proprietari nr. 164.
De altfel, majoritatea administratorilor se pling ca DSP nu se implica in nici un fel in rezolvarea problemei chiriasilor restantieri la intretinere. Recent, seful DSP, Emilena Huiu, ne-a declarat ca restantele la intretinere constituie problema asociatiilor de proprietari, Directia Serviciilor Publice fiind interesata doar de plata chiriei si de starea de degradare a apartamentelor.
Pe de alta parte, in contractul de inchiriere pentru suprafetele cu destinatie de locuinta pe care DSP le incheie cu chiriasii scrie clar: "Chiriasul se obliga sa plateasca intretinerea, fondul de rulment si utilitatile consumate, catre asociatia de proprietari si ceilalti furnizori de servicii". (...) Rezilierea contractului de inchiriere inainte de termenul stabilit se face la cererea locatorului (adica a DSP - n.red.), atunci cind chiriasul nu a respectat clauzele contractuale". Aceste contracte de inchiriere se incheie, de obicei, pentru o perioada de cinci ani, cu obligatia chiriasului de a se prezenta anual, pina la data de 31 martie, in vederea vizarii contractului de inchiriere.

Unde se aduna pagubele

Referitor la acest aspect, unii administratori ne-au declarat ca, desi au anuntat DSP ca unii chiriasi au datorii mari la intretinere si au solicitat ca restantierilor sa nu le fie reinnoite contractele de inchiriere, institutia nu a luat nici o masura.
"Avem chiriasi ai DSP care au restante, la intretinere, de peste 20 milioane de lei. Desi i-am anuntat, cei de la DSP au prelungit contractul de inchiriere", s-a aratat revoltat, Tache Sandu, administratorul AP 334. De altfel, asemenea cazuri ne-au fost sesizate de administratorii mai multor asociatii.
In consecinta, dupa procese interminabile, intentate de asociatiile de proprietari chiriasilor rau platnici, DSP vine cu urmatoarea solutie: un alt chirias este adus in apartamentul cu pricina. El are obligatia de a achita restantele chiriasului anterior, dar are posibilitatea ca apoi sa cumpere, la un pret modic, apartamentul.
Concluzia ar fi ca orice actual chirias al DSP poate locui in apartament ani de zile, fara sa achite intretinerea si fara teama ca va fi tras la raspundere sau ca va fi obligat sa isi achite datoriile.
Reporterii nostri au verificat, prin sondaj, situatia a 67 de apartamente administrate de DSP. Sase dintre acestea au proprietar de doi sau chiar de mai multi ani. La alte cinci apartamente nu erau inregistrate datorii la intretinere.
Datoriile acumulate la intretinere la celelalte 56 de apartamente ating suma de 923.955.651 lei vechi.
Daca numai la a 20-a parte din efectivul locuintelor DSP cifra datoriilor ajunge la aproape un miliard de lei, putem estima ca toate cele 1.327 de apartamente ale Primariei au "produs" pina acum restante care insumate ar putea ajunge la miliarde bune de lei vechi. Suma nu este cunoscuta cu exactitate, intrucit DSP nu e interesata de aceasta situatie. Din toata aceasta afacere, cel mai cistigat iese chiriasul rau-platnic, iar perdanta este Primaria, respectiv brailenii, pe motiv ca municipalitatea se vede obligata sa renunte, rind pe rind, la apartamentele incarcate cu datorii prin vinzarea lor la preturi modice din cauza restantelor si a starii de degradare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro