Mergi la conţinutul principal

Indemnizații mai mari pentru gemeni sau tripleți

* începând cu luna noiembrie a.c., părinții de gemeni, tripleți sau multipleți vor încasa indemnizații mai mari cu 50% * la Brăila, 32 de familii vor beneficia de această majorare

 

 

 

Vești bune pentru mamele de gemeni, tripleți sau multipleți! Vor primi mai mulți bani de la stat pentru indemnizația de creșterea copilului. A intrat în vigoare o majorare cu 50% pentru aceste categorii de familii, bani care se vor regăsi în următoarele plăți transmise către beneficiari, în luna noiembrie, când vor fi încasate sumele pentru luna octombrie, după cum informează, printr-un comunicat de presă, directorul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Brăila, Georgeta Adetu. Potrivit aceleiași surse, la acest moment, la nivel național, va beneficia de majorarea de 50%, un număr de 2.188 de familii, care au în îngrijire 4.404 de gemeni ori tripleți. Dintre acestea, 32 sunt din Brăila, respectiv 31 de familii de gemeni și una de tripleți.

De asemenea, în comunicatul de presă emis de AJPIS Brăila se mai arată că, prin apariția normelor metodologice de aplicare a OUG nr. 164/2022 sunt reglementate și situațiile în cazul cumulului de drepturi pentru copiii între 0-2 ani și copiii de la 3 la 7 ani, astfel că, se acordă majorarea prevăzută și în cazul copiilor născuți în timpul în care părinții beneficiază de indemnizația pentru creșterea altui copil, în prezent. ”Este de menționat faptul că, părinții care sunt în plată la acest moment, nu trebuie să depună altă cerere, pentru că majorările vor fi operate din oficiu la nivelul Agenției pentru Plăți și Inspecție Socială”, mai precizează AJPIS Brăila.

Totodată, sunt acordate unele facilități fiscale pentru părinți, prin majorarea nivelului de venituri supuse impozitului ce poate fi obținut de mamă/tată în perioada concediului pentru creșterea copilului. În România, plafonul urcă astfel de la 6.500 de lei la 10.512 de lei.

Hotărârea adoptată de Executiv asigură intrarea în vigoare a prevederilor prin care a fost transpusă în legislația națională Directiva (UE) 2019/1158/19 privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor și de abrogare a Directivei 2010/18/UE a Consiliului și care vizează repartizarea echitabilă a responsabilităților de îngrijire a copilului între bărbați și femei, asigurarea unui echilibru între viața profesională și cea privată a acestora și creșterea posibilității ca părintele care nu a solicitat inițial concediu pentru creșterea copilului să își exercite acest drept.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro