Indemnizația de hrană a personalului medical, impozitată cu peste 40%. Sanitas contestă măsura | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Indemnizația de hrană a personalului medical, impozitată cu peste 40%. Sanitas contestă măsura

* odată înlocuite tichetele de masă cu indemnizația de hrană în sistemul sanitar, spitalele au interpretat diferit legislația în vigoare și au impozitat diferit suma inclusă în salariu * Spitalul de Psihiatrie a fost singurul din Brăila care a impozitat, de la început, indemnizația cu toate contribuțiile, procentul sărind puțin peste 40% * Spitalul Județean de Urgență Brăila va începe să impoziteze asemenea celui de Psihiatrie începând cu luna iulie * Federația Sanitas amenință cu proteste

 

 

O lege interpretabilă, din nou. Eliminarea tichetelor de masă și introducerea în salariu a indemnizației de hrană naște nemulțumiri în sistemul medical, din cauza impozitării acesteia din urmă. Federația Sanitas a înaintat o adresă către premierul României prin care îi solicită susținerea impozitării cu 10% a indemnizației de hrană, și nu cu peste 40%, fiind taxată cu toate dările la stat. La Brăila, indemnizația a fost impozitată diferit, potrivit președintelui Sindicatului Județean “Sanitas”, Măriuca Iancu. “În afară de Spitalul de Psihiatrie, celelalte spitale din Brăila au impozitat cu 10% indemnizația de hrană. Vorbim aici de Spitalul Județean de Urgență Brăila și Spitalul de Pneumoftiziologie”, ne-a precizat aceasta.

Contactat telefonic, managerul Spitalul de Psihiatrie, Bogdan Criță, ne-a confirmat faptul că indemnizația respectivă este impozitată cu toate contribuțiile, și nu doar cu 10%, și a susținut că a aplicat corect legea. “Ideea pe care s-a mers e că, introducându-se indemnizația de hrană în locul tichetelor de masă, rămâne același regim fiscal. Numai că legea nu spunea treaba asta. Era doar o condiție: dacă ați dat tichete de masă, de la 1 ianuarie 2018 trebuie să dați indemnizație de hrană, dar nu stabilea că are același regim fiscal, adică doar 10%. Și noi am fi vrut să oprim doar 10%. Dar, respectând legea și cu precizările făcute de ministrul Finanțelor, indemnizația este impozitată cu toate contribuțiile. Precizările făcute de ministrul Finanțelor au fost transmise și către Sanitas”, ne-a declarat Bogdan Criță, șeful Spitalului de Psihiatrie.

În schimb, la Spitalul Județean de Urgență Brăila, indemnizația de hrană a fost impozitată cu 10% până acum, urmând ca din luna iulie procentul să crească la circa 42%. “Până acum, am impozitat cu 10%, dar am cerut un punct de vedere de la ANAF. Am primit răspuns, iar din luna iulie vom impozita indemnizația de hrană cu toate dările. Se va resimți, cel mai probabil, la salariile pe care le vor lua angajații în luna august”, ne-a declarat dr. Delia Râșnoveanu, șefa de la Județean.

La Spitalul de Pneumoftiziologie, managerul Ștefan Sînpetru nu ne-a precizat exact cum este impozitată această indemnizație de hrană, spunând că este o “chestie de contabilitate”, dar că “se respectă codul fiscal”, au fost cuvintele acestuia. Managerul Spitalului Orășenesc Făurei nu a putut fi contactat telefonic.

 

Protestele în Sănătate ar putea fi reluate, amenință Sanitas

 

Federația Sanitas a emis, recent, un comunicat de presă prin care contestă impozitarea excesivă a indemnizației și amenință că, dacă vor fi înregistrate scăderi salariale din această cauză, vor fi reluate protestele. “Susținem în continuare că se impune aplicarea doar a impozitului în cotă de 10% asupra acestor sume. (...) În acest sens, Federația Sanitas a înaintat Prim-ministrului României, d-na Viorica Dăncilă, adresa nr. 557/18.06.2018 în care solicităm susținerea punctului nostru de vedere și a demersurilor noastre pentru corecta încadrare fiscală a indemnizației de hrană, în sensul impozitării ei cu 10%, conservând astfel veniturilor salariaților din sistemul sanitar public de stat. Atragem atenția factorilor de decizie că o nouă reducere a veniturilor salariaților din Sănătate, prin creșterea nivelului de impozitare, va duce inevitabil la reluarea protestelor acestora și la erodarea în continuare a încrederii în această reformă salarială care ar trebui să aducă de fapt stabilitatea în sistemul sanitar românesc”, se menționează în comunicat.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro