• aceştia pot primi 250 lei lunar, timp de 6 luni, dacă se înscriu în catastifele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Brăila • o condiţie esenţială este aceea ca tinerii să nu urmeze o altă formă de învăţământ în momentul în care solicită sprijinul financiar
Absolvenţii de liceu sau facultate pot obţine indemnizaţie de şomaj, dacă se înregistrează, în termen de 60 de zile de la absolvire, la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), potrivit unui comunicat emis de agenţia brăileană. Ajutorul financiar este în valoare de 250 lei/lună şi se acordă timp de 6 luni, după ce au trecut 60 de zile de la absolvire. Excepţie de la această ultimă regulă fac persoanele cu handicap, care vor primi indemnizaţia imediat după ce au terminat şcoala specială.
“Data absolvirii este data de întâi a lunii următoare celei înscrise pe diplomă sau, după caz, pe certificatul de studii eliberat de către instituţia de învăţământ, dacă în cuprinsul acestora nu se specifică în mod expres o anumită dată de absolvire. (...) Indemnizaţia de şomaj se acordă de la data menţionată mai sus doar dacă solicitarea este înregistrată în termen de 10 zile calendaristice de la această dată. Dacă solicitarea este înregistrată după expirarea termenului de 10 zile, indemnizaţia de şomaj se acordă de la data înregistrării cererii”, se precizează în comunicat. Sprijinul financiar oferit de AJOFM Brăila poate fi solicitat în cel mult 12 luni de la data expirării perioadei de 60 zile de la data absolvirii, sau 12 luni de la data absolvirii, pentru absolvenţii şcolilor speciale pentru persoane cu handicap şi se acordă o singură dată, pentru fiecare formă de învăţământ absolvită.
De asemenea, cei care se înscriu în evidenţele AJOFM pot beneficia gratuit de servicii de informare şi consiliere, medierea muncii, formare profesională, prime de încadrare/instalare în cazul în care reuşesc să se angajeze, potrivit prevederilor legale. De reţinut că tinerii pot fi cuprinşi în programe de formare profesională prin ucenicie la locul de muncă şi alte măsuri active finanţate atât din bugetul asigurărilor pentru şomaj, cât şi din alte surse de finanţare.
Atenţie, însă! Ajutorul financiar de la Forţele de Muncă nu se acordă absolvenţilor care urmează o formă de învăţământ, la data solicitării dreptului. Spre exemplu, dacă un tânăr care a terminat liceul, se înscrie şi este admis la facultate, acesta nu va primi indemnizaţie de şomaj. Nu beneficiază de cei 250 lei lunar nici absolvenţii licenţiaţi ai facultăţilor de medicină dentară şi farmacie care, la data solicitării dreptului, au promovat concursul naţional de rezidenţiat pe locuri sau pe posturi.
Pentru informaţii suplimentare, cei interesaţi pot merge direct la sediul AJOFM Brăila, situat pe Bd. Dorobanţilor, nr. 603-605 sau pot apela numerele de telefon 0239/611.386, 0239/613.078, 0239/661.749, 0239/660.574.