Nascut la 6 ianuarie 1882, la Botosani, profesorul Vasile Goras si-a legat numele definitiv de invatamintul brailean, dupa ce-a slujit la catedra citeva decenii, pina la pensionare. Profesor, apoi director al Liceului "Nicolae Balcescu" din Braila, Vasile Goras a indrumat generatii de elevi, a fost animator al vietii culturale din urbea braileana si, in plus, a donat Muzeului Brailei 154 de volume, 25 de caiete de insemnari si 121 de reviste de epoca, din care 92 numai ale revistei "Cuget clar" din anii 1936-1940.
Vasile Goras a urmat cursurile Scolii Primare nr. 1 si ale Liceului "August Treboniu Laurian" din Botosani, in anul 1900, apoi pe cele ale Facultatii de Litere si Filosofie din Iasi, in 1906, devenind licentiat Magna cum laudae in filologia clasica. In anul scolar 1906-1907, Goras isi desfasoara activitatea la Liceul internat din Iasi, dupa care se transfera la Liceul "Nicolae Balcescu" din Braila, unde preda in perioada 1 septembrie 1907 - 31 august 1940, pina la pensionare. Distinsul dascal va pastra, insa, legatura cu fostii colegi si cu fostii sai elevi pina la moartea sa (1 septembrie 1975, Bucuresti). In liceu, profesorul Vasile Goras a desfasurat ample activitati, organizind si conducind societati culturale sau de binefacere, purtind totodata o ampla corespondenta cu personalitati culturale ale vremii (D. P. Perpessicius, Mihail Sebastian, Panait istrati, care i-a fost prieten etc). El a indrumat cu multa daruire preocuparile scolare si extrascolare ale elevilor de la "Nicolae Balcescu", indreptindu-le acestora atentia catre studiu si creatiile literar-artistice. Veteran al primului razboi mondial, dascalul brailean a primit numeroase distinctii si decoratii: "Meritul Cultural clasa I" pentru invatamint in grad de cavaler, "Medalia jubiliara 1907", Crucea comemorativa 1916-1918", Coroana Romaniei" in grad de ofiter, "Coroana Romaniei" in grad de cavaler, "Steaua Romaniei" in grad de ofiter, "Officier de l'instruction publique", acordata de statul francez. Pe linga obisnuita munca la catedra, profesorul Vasile Goras a desfasurat o sustinuta activitate culturala in Braila, organizind conferinte cu caracter didactic si educativ. A infiintat, printre altele, Asociatia "C. Sandu Aldea", menita sa asigure burse pentru tinerii merituosi, dar cu o situatie materiala precara. Totodata, a facut parte din comisia de redactare a programelor analitice din cadrul Ministerului Educatiei Nationale si din comisia de examen de capacitate pentru specialitatile latina si elina.
Dupa 1989, Profesorul Vasile Goras a fost declarat (post-mortem) cetatean de onoare al Brailei, iar in 2000 i-a fost tiparit, postum, in Editura Anastasia, "Antologie din scrierile parintilor latini" (traducere din limba latina).