Mergi la conţinutul principal

Incursiuni in subconstientul orasului

Se spune ca "un oras care nu-si cunoaste trecutul, este ca un copil care nu-si stie parintii". Noua, brailenilor, ne-a fost dat sa cunoastem, fara voie insa, trecutul rastalmacit de veneticii de la Rasarit si sa-i uitam aproape cu desavirsire pe aceia care au adus urbei bogatia si faima pe care, probabil, nu le va mai dobindi niciodata. Se cuvine, deci, sa lasam izvoarele sa vorbeasca, iar noi, cei adesea mintiti si inselati, sa ne intoarcem privirile catre trecut, sa-i cunoastem mai bine pe cei care au facut, cu adevarat, cinste Brailei. In fiecare joi, in aceasta pagina, cotidianul "Obiectiv" scoate la lumina, din subconstienul colectiv al urbei, cite o personalitate. O personalitate marcanta din arta, cultura sau politica. Astazi, Atanasie Popescu, profesor, bibliotecar, fondatorul Bibliotecii si Muzeului Brailei, fost director al Liceului "Nicolae Balcescu", "stralucit exemplu de munca si intelepciune", "veteran" al culturii brailene.

Profesorul Atanasie Popescu s-a nascut la 10 noiembrie 1848, in localitatea Lipia, Plasa Sarata, judetul Buzau. A urmat cursurile primare in comuna natala, iar cele secundare la Buzau si Bucuresti, absolvind liceul in anul 1870. Patru ani mai tirziu, Atanasie Popescu absolva Facultatea de Litere si Filosofie din cadrul Universitatii Bucuresti. In acelasi an, 1874, este numit profesor de romana si latina la Gimnaziul Comunal (actualul Colegiu "Nicolae Balcescu") dupa ce pe timpul studentiei, ocupa functiile de copist si "tiitor de registru" la Ministerul Cultelor si Instructiunii Publice. La "Nicolae Balcescu" (pe atunci "liceu real") a predat fara intrerupere pina la pensionare, in anul 1908, ocupind functia de director al institutiei timp de 30 de ani.
Profesorul Popescu a fost membru al Comitetului de Initiativa pentru infiintarea Bibliotecii Publice si a Muzeului Stiintific din Braila (ctitorite in anul 1881). A fost, de asemenea, primul bibliotecar al Bibliotecii, detinind aceasta functie prin voluntariat, fara a fi remunerat, pina in anul 1909. Intrucit biblioteca ajunsese intr-o situatie grea, la propunerea profesorului Atanasie Popescu, la 18 decembrie 1908, Consiliul Comunal al Brailei aproba in principiu luarea institutiei in custodie. Ca si bibliotecar, dascalul de la "Nicolae Balcescu" desfasoara o activitate deosebit de rodnica pentru organizarea institutiei, introducind, pentru prima data, un registru-inventar, un catalog alfabetic, sistematic si unul alcatuit dupa felul materiilor. Tot el a adoptat trei formate pentru ordonarea cartilor in bilbioteca, dupa metoda "Julies Cusin". Din pacate, multe din publicatiile achizitionate si detinute de biblioteca din Braila, cu aportul profesorului Popescu, au disparut de-a lungul timpului. La un an dupa infiintarea institutiei, in anul 1882, Atanasie Popescu publica in ziarul "Viitorul" (aparut la Braila, in "Intiia Tipo-Litografie Pericle M. Pestemalgioglu") un catalog alfabetic al cartilor aflate in colectia Bibliotecii Publice de la Liceul Real (literele A-B). Doar o parte din aceste publicatii se mai regasesc azi in fondul de colectii vechi existent la Biblioteca Judeteana "Panait Istrati". Doua din motivele acestor disparitii de carte veche si rara sint legate de prea desele schimbari de spatii si incercarilor prin care a trecut Braila in cele doua razboaie mondiale.
Atanasie Popescu a avut o contributie importanta la infiintarea Societatii "Ajutorul scolarilor saraci din Braila". A fost fondator si presedinte (din 1912 pina la moarte) al "Ligii Culturale", - filiala Braila si al Societatii "Carpatii" - filiala Braila, precum si fondator al "Ateneului Braila" si al "Ateneului Roman" din Braila. Colaborator la mai multe publicatii brailene - in primul rind "Dunarea de Jos" -, profesorul Atanasie Popescu a locuit pe strada Frumoasa (o placa comemorativa din marmura precizeaza acest lucru). A publicat sau a colaborat la realizarea mai multor lucrari: "Gradinile de copii" (1886), "Exercitii ortografice lucrate conform principiilor stabilite de Academia Romana in sesiunile ei din 1880 si 1881" (editii in 1888 si 1894), "Anuarul Liceului Nicolae Balcescu din Braila pe anul scolar 1899 - 1900"; "25 de ani din viata Societatii pentru ajutorul scolarilor saraci din Braila" (1912); "Biblioteca si Muzeului municipiului Braila" (ed. a II-a, 1935); "50 de ani din viata Societatii pentru ajutorul scolarilor saraci din Braila" (1936), "Liceul N. Balcescu din Braila - monografie" (ed. a II-a, 1937), precum si "Gramatica limbii latine", lucrare ramasa in manuscris.
Profesorul Atanasie Popescu s-a stins din viata la venerabila virsta de 90 de ani, la 20 iulie 1938, dupa ce a fost un "stralucit exemplu de munca si intelepciune", dascal patriot si pasionat iubitor al cartii. Pentru meritele lui, a fost ales in Consiliul General al Instructiunii - sectia invatamint secundar si i s-au conferit numeroase distinctii ("Rasplata Muncii" clasa I, "Coroana Romaniei" in grad de ofiter si "Steaua Romaniei" in grad de cavaler). Dupa caderea comunismului, mai precis in anul 1997, profesorului Atanasie Popescu - ctitor al Bibliotecii si Muzeului Brailei, fost director al Liceului "Nicolae Balcescu" -, i-a fost conferit post-mortem titlul de Cetatean de Onoare al Brailei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro