Skip to main content

Inculpatii in dosarul "Gazeta" cistiga teren

Sortii in procesul jurnalistilor clujeni trimisi in judecata de DIICOT la inceputul acestui an - proces stramutat la Braila printr-o decizie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie -, pare sa incline in favoarea inculpatilor. Dupa ce, in cursul lunii aprilie, ultimii jurnalisti arestati in dosarul "Gazeta" au fost pusi in libertate, ieri, instanta braileana a admis, ce-i drept, in parte, solicitarile inculpatilor, permitindu-le sa ia legatura intre ei in cadrul relatiilor de serviciu - fiind angajati ai publicatiilor ce apartin de Trustul "Gazeta" -, dar si cu martorii din dosar. Celelalte obligatii impuse, inclusiv aceea de a se prezenta, la termenele indicate, la Politie, au ramas valabile. Completul de judecata a dispus, tot ieri, o "nuantare" a masurilor luate la urmarirea penala, restituindu-le inculpatilor actele si alte bunuri apartinind societatilor si publicatiilor din cadrul Trustului "Gazeta", confiscate de anchetatorii DIICOT Cluj, fara de care jurnalistii - majoritatea aflati in functii de conducere - nu-si puteau desfasura activitatea. Interdictia de a parasi tara a ramas insa valabila. Pe de alta parte, presedintele completului de judecata a audiat mai multe parti vatamate, doua dintre acestea solicitind daune civile si morale de 350.000 de Euro, respectiv 2 milioane de lei noi. Procesul a fost aminat pentru luna viitoare, pentru "lipsa de procedura si prorogarea discutiilor".
Inculpatii din dosarul "Gazeta", prezenti, ieri, la proces, precum si avocatii lor, s-au aratat satisfacuti de mersul cercetarilor judecatoresti. "Sint multumit de felul cum se desfasoara procesul la Braila", ne-a declarat, la finele audierilor, Liviu Man, presedintele Trustului "Gazeta", dupa ce, la termenul anterior, demasca indignat abuzurile anchetatorilor, din perioada in care a fost retinut si arestat preventiv "pe nepusa masa".
Liviu Man, presedintele Trustului "Gazeta" care editeaza nu mai putin de zece publicatii in judetele Cluj, Bistrita Nasaud, Maramures, Bihor, Sibiu si Mures, precum si ziaristii Aurel Muresan, Dorel Alexandru Vidican, Ioan Otel, Calin Dan Parcalab, Aurelian Grama, Anca Elena Cocut, Adrian Avarvarei si Memoranda Suppllexa Onac, au fost deferiti justitiei pentru savirsirea infractiunilor de asociere la un grup infractional organizat si santaj calificat in forma continuata. Potrivit acuzarii, ziaristii "au constituit un grup infractional organizat la inceputul anului 2004" si "au constrins prin amenintari cu darea in vileag a unor fapte sau imprejurari compromitatoare, in publicatiile apartinind Trustului de presa "Gazeta", 53 de parti sau persoane vatamate, pentru a incheia contracte de publicitate cu trustul in conditiile in care o mare parte din foloasele injuste obtinute le-au folosit in interes personal". Pentru recuperarea prejudiciului si confiscarea bunurilor obtinute din infractiuni, anchetatorii au aplicat sechestru asigurator asupra bunurilor celor noua inculpati, precum si asupra bunurilor partilor responsabile civilmente, respectiv societatile care administreaza publicatiile conduse de catre cei trimisi in judecata.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu