Mergi la conţinutul principal

Inculpați din gruparea Corbu, lăsați în libertate. A expirat ordonanța de reținere

* acuzați de tentativă de omor, faptă comisă în 2019, patru brăileni, printre care ar fi și fiul lui Stănel Corbu, lider al grupării din Lacu Dulce, au fost reținuți la sfârșitul săptămânii trecute * cei patru au fost duși în fața instanței cu propunere de arestare, însă măsura a fost respinsă pe motiv că nu au fost informați că au calitatea de inculpați * toți patru au fost puși în libertate pentru că a expirat ordonanța de reținere * în această cauză este totuși o anchetă în curs, potrivit unor surse

 

Acuzați că au atacat cu cuțitul un bărbat, în anul 2019, patru brăileni care ar fi membri ai grupării “Corbu” din Lacu Dulce, printre ei fiind chiar un fiu al interlopului, după cum se arată pe site-ul instanței, au fost reținuți la sfârșitul săptămânii trecute și prezentați instanței cu propunere de arestare. Totuși, inculpații au scăpat de arest, ei fiind puși în libertate întrucât expirase ordonanța de reținere.

După cum se arată pe site-ul Tribunalului Brăila, la ședința din 18 martie, s-a respins propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila de arestare preventivă a inculpaților Corbu Belgian (n.r. - fiul lui Stănel Corbu), Popescu Ionuț Gabriel, Caraivan Marius Laurențiu și Tătaru Valentin Cătălin. În cauză se poate formula contestație împotriva măsurii, însă aceasta nu a fost formulată, după cum se arată pe site-ul instanței.

Am cerut încheierea de ședință de la Tribunalul Brăila și ni s-a comunicat faptul că s-a luat decizia de respingere a măsurii arestării întrucât celor patru persoane nu li s-a adus la cunoțință calitatea de inculpat. Oricum nu acesta a fost motivul punerii în libertate, ci acela că expirase, joi seara, ordonanța de reținere de 24 de ore.

Spre deosebire de site-ul instanței, unde apare întreg numele acuzaților, în comunicarea transmisă oficial, la solicitarea reporterilor noștri, de la Tribunalul Brăila aceștia sunt menționați cu inițiale: C.B (cercetat pentru infracțiunile de instigare la tentativă de omor și tulburarea ordinii și liniștii publice); P.I.G (cercetat pentru tentativă de omor în coautorat și tulburarea ordinii și liniștii publice); C.M.L (cercetat pentru tentativă de omor în coautorat și tulburarea ordinii și liniștii publice); TVC (acuzat de infracțiunile de tentativă de omor în coautorat și tulburarea ordinii și liniștii publice).

S-a arătat în cadrul referatului cu propunere de arestare preventivă că împotriva celor 4 inculpați s-a pus în mișcare acțiunea penală la data de 17.03.2021, pentru comiterea infracțiunilor anterior menționate, precum și împotriva inculpatului A.A., în acest ultim caz sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tentativă de omor în coautorat și tulburarea ordinii și liniștii publice. Este vorba despre o faptă violentă comisă în anul 2019. “În fapt, la data de 18.04.2019 organele de cercetare penală din cadrul Poliției Mun. Brăila – Biroul de Investigații Criminale s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de lovire sau alte violențe, prev. de art. 193 alin. 1 din Codul penal, cu privire la faptul că, la aceeași dată, în jurul orelor 22.10, în timp ce persoana vătămată XX se afla pe Bulevardul Dorobanților din mun. Brăila, mai mulți tineri l-au agresionat folosind și cuțite. Din raportul de expertiză medico-legală emis de Institutul de Medicină Legală Iași, reiese faptul că persoana vătămată XX a prezentat leziuni ce s-au putut produce prin loviri active cu corp tăietor-înțepător (posibil cuțit) și prin loviri cu sau de corpuri dure ce pot data din 18.04.2019, leziunile respective necesitând 30-35 de zile îngrijiri medicale. Leziunile nu au pus în primejdie viața victimei”, se arată în comunicarea transmisă de la instanță.

În cadrul dosarului penal înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul (PT) Brăila, procurorul de caz a dispus, la data de 12.03.2021, efectuarea în continuare a urmăririi penale față de cele 5 persoane cercetate, anterior menționate, față de infracțiunile sus-arătate. De la această dată, cele 5 persoane au căpătat calitatea de suspecți, acestea ajungând la sediul Parchetului Brăila pentru audieri. Se arată că toți cei 4 suspecți s-au prelevat de dreptul la tăcere, refuzând să dea declarații. 

S-a dispus reținerea lor prin ordonanță pe o durată de 24 de ore la data de 16 martie, iar la data de 17 martie s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de toate cele 5 persoane cercetate. Potrivit încheierii de ședință de la Tribunalul Brăila, în dimineața zilei de 17 martie s-a înregistrat propunerea de arestare preventivă a 4 din cele 5 persoane cercetate care au căpătat calitatea de inculpați. “Această calitate de inculpat nu a fost adusă la cunoștință în mod direct celor 4 persoane cercetate, acestea aflând despre noua lor calitate oficială de inculpați cu ocazia judecării propunerii de arestare preventivă, ședința camerei de consiliu începând la ora 14.00 în mod efectiv, în condițiile în care, până la acest moment, nu a fost disponibilă nicio sală de judecată care să permită înregistrarea ședinței camerei de consiliu, iar apărătorii aleși ai inculpaților au solicitat un termen minimal pentru a lua cunoștință de actele dosarului de urmărire penală pentru realizarea unei apărări efective. (...) Analizând propunerea de arestare preventivă a celor 4 inculpați, judecătorul de drepturi și libertăți apreciază că aceasta nu poate fi primită și urmează a fi respinsă, apreciindu-se că, în cursul urmăririi penale, a fost încălcat dreptul la apărare al celor 4 inculpați prin neaducerea la cunoștință a actului de inculpare, emis anterior sesizării judecătorului de drepturi și libertăți la scurt timp după emiterea acestui act”, au arătat judecătorii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro