Mergi la conţinutul principal

Incidente electorale la Făurei și Tătaru. Au fost probleme și în alte localități

* polițiștii din Făurei au fost sesizați de un bărbat că pe raza localității Tătaru că s-ar fi dat mită cu scopul cumpărării de voturi * un bărbat de 33 ani ar fi oferit 300 de lei unui bărbat de 50 de ani cu scopul de a vota un anumit candidat la alegerile locale * potrivit unor surse ar fi vorba de un reprezentant PNL * la Făurei s-a sesizat faptul că unii dintre alegători fără dizabilități ar fi fost însoțiți în cabina de vot de alte persoane, dar nu s-a confirmat

 

 

 

 

 

În ziua votării, incidentele au început să fie sesizate la numărul de urgență 112, unul după altul. Polițiștii au intervenit imediat.

La data 9 iunie, la ora 07:05, polițiștii din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Făurei au fost sesizați prin apel 112 cu privire la faptul că unii dintre alegători fără dizabilități ar fi fost însoțiți în cabina de vot de alte persoane. În urma verificărilor efectuate s-a stabilit că persoana la care s-ar fi făcut referire este cu dizabilități, având dreptul să fie însoțită.

În jurul orei 07:55, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Ianca au fost sesizați cu privire la faptul că un bărbat ar transporta cetățeni cu un autoturism la două secții de votare cu scopul de a vota anumite persoane. În urma verificărilor efectuate de polițiști, incidentul nu s-a confirmat. La data de 9 iunie, ora 11:20, polițiștii din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Făurei au fost sesizați de un bărbat cu privire la faptul că pe raza localității Tătaru s-ar fi dat mită cu scopul cumpărării de voturi. Din primele cercetări a rezultat faptul că un bărbat de 33 ani ar fi oferit 300 de lei unui bărbat de 50 de ani cu scopul de a vota un anumit candidat la alegerile locale. În cauză s-a întocmit dosar penal în care sunt continuate cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de coruperea alegătorilor”, au spus polițiștii.

La ora 09:35, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Ianca au fost sesizați de către un candidat la alegerile locale cu privire la faptul că mai multe persoane ar transporta cu autovehicule persoane la vot în localitatea Grădiștea. În urma verificărilor efectuate de polițiști, incidentul nu s-a confirmat.

 

12 incidente sesizate

La nivelul judeţului Brăila, sunt constituite 284 de secții de votare. Până în prezent, au fost semnalate 12 incidente sau fapte ilegale în context electoral, toate fiind verificate cu celeritate. Până la acest moment nu au fost sesizate incidente electorale grave. Toate sesizările cu caracter electoral primite sunt gestionate corespunzător și în mod echidistant, după încheierea verificărilor urmând a se stabili care dintre acestea se confirmă. Toate structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne desfășoară activități, în sistem integrat, pentru a asigura exercitarea dreptului la vot în condiții de siguranță și pentru a verifica și sancționa cu celeritate orice semnalare de incident sau încălcare a normelor legale, cu respectarea principiilor care guvernează conduita profesională: legalitate, echidistanță, imparțialitate, disponibilitate și cu prioritatea interesului public”, au transmis resprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Brăila.

 

Informații pe care trebuie să le cunoașteți

Aveţi dreptul la vot dacă aveţi 18 ani împliniți și nu v-a fost interzisă exercitarea acestui drept prin hotărâre judecătorească definitivă. Puteți vota, azi, 9 iunie, între orele 07.00 și 22.00. Alegătorii care la ora 22.00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând, în afara sediului Secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de vot și pot vota până cel mult la ora 23.59.

Codul Penal prevede la Titlul IX, art. 385 – 391 și 393, care sunt faptele care constituie infracţiuni electorale, și care sunt pedepsele prevăzute de lege: împiedicarea exercitării drepturilor electorale, coruperea alegătorilor, frauda la vot, frauda la votul electronic, violarea confidențialității votului, nerespectarea regimului urnei de vot, falsificarea documentelor și evidențelor electorale. În legătură cu contravențiile legate de procesul alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European și pentru autoritățile administrației publice locale, desfășurate la data de 9 iunie 2024, se va aplica regimul sancționator prevăzut de Legea nr. 115/2015, pentru alegerea autorităților administrației publice locale, pentru modificarea Legii administrației publice locale nr. 215/2001, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali”, au explicat polițiștii.

Astfel, se sancționează: refuzul oricărei persoane de a se conforma dispozițiilor președintelui biroului electoral al secției de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot și în împrejurimi, persoanele care consumă sau comercializează băuturi alcoolice pe o distanță de 500 de metri în jurul localului de vot, persoanele care continuă propaganda electorală după încheierea campaniei electorale sau sfătuiesc alegătorii la sediul secțiilor de votare sau în împrejurimi să voteze sau să nu voteze un anumit candidat, precum și fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot de către alegători în timpul exercitării dreptului de vot.

Sesizați orice încălcare a legii electorale la 112!

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro