Mergi la conţinutul principal

Incident pe Dunăre. Nava ”Borcea” a Inspectoratului Școlar, lovită de Nava ”Lacu Sărat” a Primăriei

• incidentul s-a produs weekendul trecut, când Nava ”Lacu Sărat”, care se întorcea dintr-o cursă, a intrat în vasul ”Borcea”, care era ancorat la ponton • la prima vedere incidentul pare minor, însă în urma cercetărilor amănunțite s-ar putea descoperi că a fost afectată și cârma navei ”Borcea”

 

Un eveniment mai puțin obișnuit s-a petrecut în weekend, pe Dunăre, când Nava ”Lacu Sărat” a Primăriei Brăila a lovit Nava ”Borcea”, aparținând Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Brăila. Incidentul s-a produs în momentul în care Nava ”Lacu Sărat”, care se întorcea dintr-o cursă cu elevii participanți la Festivalul Concurs de Comedie ”Ștefan Mihăilescu Brăila”, a intrat în Vasul ”Borcea”, care era ancorat la ponton.

Din fericire, nimeni nu a fost rănit în urma coliziunii, însă nava ”Borcea” a fost avariantă în partea din spate, ba chiar există suspiciunea că și cârma ar fi fost afectată.

Șeful ISJ Brăila, prof. Cătălin Canciu, care este și președintele organizației municipale PNL Brăila, ne-a declarat că reprezentanții Primăriei ar fi încercat să îi propună ”o amiabilă”, însă ar fi refuzat categoric, ”Borcea” fiind o navă de patrimoniu înscrisă în categoria ”Tezaur”.

”Nava Lacu Sărat a avut o cursă cu Liceul de Arte sâmbăta trecută și încercând să acosteze la nivelul vaporului n-a mai putut s-o controleze. Și a intrat în nava noastră. Imediat m-a anunțat echipajul, am fost la Căpitănie. Ei voiau să rezolvăm amiabil și să finalizăm incidentul. Să îi dea eventual două puncte de sudură, să bată în tabla aia îndoită și să-i dea o mână de vopsea. Și n-am fost de acord cu cârpeli pentru că este o navă de patrimoniu. Se pare că ar fi lovit și cârma din ce am înțeles de la marinari. Așa că nava trebuie andocată și verificată amănunțit, să nu aibă niciun fel de probleme. Toate lucrurile trebuie făcute ca la carte, de către o firmă specializată. Mai ales dacă nava a fost lovită în cârmă, există posibilitatea ca ea să nu mai funcționeze normal”, ne-a declarat acesta.

Întrebat dacă nu cumva face ”din țânțar armăsar”, existând voci care susțin că incidentul este unul minor, Canciu a subliniat de ce e important ca reparațiile să fie efectuate de către specialiști în domeniu.

”Eu sunt o persoană responsabilă și nu vreau ca acest incident, pe care fiecare îl tratează cum crede, minor sau mai puțin grav, să fie tratat cu seriozitate. Eu vreau ca după acest incident nava să funcționeze la fel cum era și înainte. Nu să ne trezim când vrem să plecăm în marș că nu funcționează. De ce? Ah, păi știți incidentul de atunci când a fost lovită? Eu nu știu ce reparații trebuie făcute și ce presupune, că nu sunt specialist. Apoi, un obiect de patrimoniu cum este Nava Borcea eu nu pot să îl tratez, așa, cu superficialitate. Așteptăm să se finalizeze ancheta Căpităniei și apoi ne vom adresa unei firme specializate. Am înțeles că există în Brăila o astfel de firmă. Și Primăria va trebuie să suporte integral costurile reparațiilor”, a punctat acesta.

Cătălin Canciu ne-a mai declarat că în prezent vasul ”Borcea” este în perfectă stare de funcționare, dar că nu mai face curse pe Dunăre pentru că nu au echipajul complet, fiind nevoie de un timonier și un comandant.

 

Primarul Dragomir: ”Primăria își asumă reparațiile necesare”

Contactat de redactorii ”Obiectiv”, primarul Marian Dragomir ne-a declarat că Primăria va suporta toate costurile reparațiilor.

”Serviciul de transport al Primăriei își asumă reparațiile necesare. Nu au existat niciun fel de victime, avaria nu este una foarte mare, iar Serviciul de transporturi își asumă repararea navei Borcea. Nava era condusă de timonier, sunt curenți foarte mari și a fost o problemă de acostare la o viteză foarte mică. Astfel de erori, din păcate, se pot produce. Dar Primăria va repara nava, nu facem cârpeli sau batem cu ciocanul. Să ni se spună unde poate fi reparată, ne asumăm costurile și nu e nicio problemă aici. Noi chiar am anunțat Căpitănia încă din momentul producerii incidentului, cum este și normal, chiar și în cazul unui incident minor, căci este un incident minor. Cei care au condus nava și-au asumat culpa, nu s-a încercat nicio mușamalizare în niciun fel al acestui incident”, ne-a declarat Dragomir.

Acesta ne-a mai spus că Nava ”Lacu Sărat” nu are niciun fel de avarie în urma coliziunii.

 

Căpitănia face verificări

Căpitănia Brăila investighează la ora actuală incidentul produs între cele două nave, urmând ca, după stabilirea cu exactitate a circumstanțelor și a daunelor provocate, să fie luate măsurile legale. Cel mai probabil, cel găsit responsabil de incident, de la bordul navei ”Lacu Sărat”, va primi o sancțiune contravențională. Surse din cadrul Căpităniei ne-au informat că, după primele constatări, se poate vorbi despre un ”incident naval cu consecințe minore”, soldat doar cu îndoirea parapetului din pupa navei ”Borcea”. Încadrarea gravității incidentului s-ar putea schimba, însă, dacă se va constata că a fost afectată și cârma navei lovite, dar asta după cercetări mai amănunțite. În funcție de concluziile anchetei se va stabili și cuantumul sancțiunii contravenționale care va fi aplicată.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro