Inchisoarea "CET" | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Inchisoarea "CET"

Pentru a reusi sa se debranseze de la sistemul centralizat de termoficare, brailenii vor trebui sa treaca prin veritabile furci caudine. In afara de nervi si timp pierdut, sumele ce vor fi implicate in aceasta operatiune vor determina pe multi sa renunte la montarea unei centrale termice ori convector, intrucit se ajunge, practic, la dublarea costurilor unor astfel de lucrari. Dintr-odata un buget de 15.000 lei devine insuficient atunci cind un proprietar de apartament se hotaraste ca este cazul sa se debranseze si sa-si monteze o centrala murala. Practic, efectul imediat si cel mai vizibil va fi acela ca brailenii vor ramine prizonierii unui sistem invechit care necesita urgente investitii. De vina pentru situatia creata este un regulament emis de Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC) preluat recent de autoritatea locala prin aprobarea acestuia in Consiliul Local Municipal. Chiar daca operatorul local de termoficare - SC "CET", la care CLM este actionar majoritar, nu a avut nici o contributie directa, este de asteptat ca el sa incaseze "pumnii opiniei publice" intrucit, in mod evident, este beneficiarul final al avantajelor ce decurg din blocarea pe cale legislativa a debransarilor de la retea. In plus, trebuie spus ca el este cel catre care solicitarile de debransare se indreapta pentru un aviz final. Fenomenul debransare a cunoscut o amploare fara precedent in ultimii ani, finalitatea fiind aceea ca doar jumatate din apartamentele din municipiu au mai ramas arondate sistemului centralizat de termoficare.

Regulamentul cadru al ANRSC a trecut fara piedici prin CLM

Proprietarii de apartamente care vor sa debranseze locuintele de la sistemul centralizat de incalzire cu scopul montarii unui sistem individual nu vor mai avea dreptul sa recurga la aceasta operatiune fara obtinerea mai intii a unei autorizatii de construire. Mai mult, pentru obtinerea avizului favorabil, solicitantul debransarii va trebui sa obtina de la proiectantul blocului o documentatie de echilibrare a instalatiei de termoficare a blocului, pe care sa o puna in practica. In plus, la dosarul de debransare trimis SC "CET" mai trebuie anexate, in ordine: o cerere adresata operatorului, acceptul membrilor Asociatiei de Proprietari intruniti in sedinta statutara a Adunarii Generale, precum si o lista cu semnaturile vecinilor ca sint de acord cu debransarea.
Obligativitatea parcurgerii acestor demersuri decurge din prevederile regulamentului cadru al serviciului public de alimentare cu energie termica emis de Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC). Prevederile acestuia nu reprezinta o noutate intrucit sint preluate din legislatia deja existenta in domeniul condominial. Acelasi act stabileste ca proprietarii de apartamente care vor sa debranseze locuintele de la sistemul centralizat de incalzire nu vor mai avea dreptul sa recurga la aceasta operatiune daca niciunul dintre vecini nu a renuntat anterior la serviciul public. Important de mentionat este ca ANRSC obliga mai departe autoritatile locale sa preia in dezbateri locale acest regulament cadru, sa il aprobe in parlamentele locale si sa il aplice. La Braila, regulamentul a fost preluat in discutia consilierilor locali la jumatatea lunii trecute, si a fost aprobat fara probleme.

Documentatia de la proiectantul "Prodomus" poate costa si peste 10.000 lei

Lasind la o parte birocratia aferenta debransarii, principalul motiv descurajator devine cel pecuniar: costul parcurgerii tuturor etapelor birocratice ajunge, in cel mai fericit caz, sa dubleze costul lucrarilor de montare a unei alte surse de incalzire.
Daca obtinerea actelor de la asociatia de proprietari, precum si acordul vecinilor nu presupune nici o cheltuiala, altfel stau lucrurile cind sfera de interes a solicitantului se indreapta catre autoritatea locala si proiectant. "E necesar avizul vecinilor pe verticala si orizontala, avizul favorabil din partea AP in baza unui proces-verbal al Adunarii Generale si documentatia aferenta ca pentru orice constructie noua, din partea Primariei. Asta inseamna o cerere depusa la Primarie, eliberarea unui certificat de urbanism si, in baza avizelor obtinute, eliberarea unei autorizatii de constructie. Asta va insemna o cheltuiala suplimentara de 10 - 15 milioane de lei vechi in plus", ne-a declarat viceprimarul Lucian Tilea, cel care are in competenta activitatea SC "CET" si asociatiile de proprietari.
Mai departe, lucrurile se complica si mai mult intrucit realizarea documentatiei de catre proiectant presupune o munca laborioasa care necesita mai mult timp si, mai ales, multi bani. Cum SC "Prodomus" este proiectantul in cazul majoritatii blocurilor din municipiu, ne-am adresat cu solicitarea de a ne comunica ce inseamna ca timp si bani, eliberarea documentatiei necesare pentru debransare. In primul rind, conducerea "Prodomus" a explicat ca, din cite cunoaste, nu ar fi totusi nevoie de documentatia cu pricina pentru a se putea debransa un apartament. "Daca ar fi necesara totusi o astfel de documentatie care presupune multa munca, ar putea fi emisa in decurs de 4 pina la 6 saptamini. In ceea ce priveste costul, in functie de complexitate, ar fi vorba despre sume cuprinse intre 6.000 lei si 10.000 lei sau chiar mai mult", ne-a declarat Gheorghita Titi, directorul "Prodomus". In concluzie, numai documentatia premergatoare obtinerii avizului de debransare din partea SC "CET" scoate din buzunarul solicitantului 11.500 lei (10.000 documentatia de la Prodomus" plus 1.500 avizele de la Primarie), dublul bugetului alocat centralei, caloriferelor, tevilor si auxiliarelor, inclusiv manopera, evaluate la un total de circa 6.000 lei.

Aplicarea recomandarilor tehnice ale proiectantului mai scot citeva mii de lei din buzunarul solicitantului

Calvarul nu s-a terminat intrucit documentatia nu este doar "hirtogarie" peste care se asterne praful deoarece, recomandarile tehnice impuse de proiectant trebuie puse efectiv in aplicare, lucru care constituie o cheltuiala in plus. Operatorii din piata sustin ca o astfel de lucrare poate ajunge la citeva mii de lei in functie de complexitatea operatiunii.
Motivul in ceea ce priveste necesitatea aplicarii acestei proceduri este de a evita prin debransarea unui consumator afectarea celorlalti proprietari. Asta in contextul in care specialistii in termoficare la nivelul Ministerului Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei, impreuna cu profesori din cadrul unor facultati de profil din tara, au demonstrat ca orice interventie asupra retelei de bloc afecteaza toti consumatorii din cladirea respectiva, iar dezechilibrele sint cu atit mai mari in cazul debransarii totale sau partiale a unuia sau mai multor consumatori. Pentru a contrabalansa efectele, se impune executarea unor lucrari de reconsiderare a instalatiilor de termoficare din bloc care din constructie au fost proiectate in functie de numarul de consumatori din imobil si de cantitatea de energie estimata a fi consumata. "Intreaga documentatie care include piesele prevazute de regulament, insotita de o cerere de debransare, trebuie depusa la registratura SC "CET" care, in cel mai scurt timp, va da un raspuns. Aprobarea si aplicarea acestui regulament este benefica intrucit nu vor mai fi defavorizati cei care ramin la sistemul centralizat, in sensul ca nu vor mai trebui sa suporte costuri mai mari cu incalzirea", a precizat conducerea "CET".

"Tot ce se intimpla acum e o aliniere la legile comunitatii"
* este de parere viceprimarul Lucian Tilea comentind aplicarea noilor reguli privind obtinerea avizului de debransare

Oficialul Primariei considera ca trecerea prin CLM a noului regulament e un succes pentru sistemul de termoficare brailean, cu atit mai mult cu cit la orizont se intrevad importante investitii in sistemul de termoficare. "Avem posibilitatea de anul acesta sa promovam un proiect de aproximativ 100 milioane de euro, din care jumatate e direct din partea statului pe programul Termoficare 2007 - 2009, cealalta pe fonduri rambursabile in 10 ani. E vorba despre construirea unui nou sistem de cogenerare amplasat in oras. Proiectul e deja facut de un proiectant francez si ne va da posibilitatea alimentarii cu energie termica la un pret onorabil si cu eficienta de utiliate", a spus Tilea. El a explicat ca problema cea mai mare a costurilor brailenilor e legata de incalzire, in contextul in care o mare parte din veniturile unei familii este alocata pe timpul sezonului rece achitarii intretinerii. "Costurile ridicate se datoreaza definitoriu utilizarii unui sistem de cogenerare care nu a fost gindit pentru incalzirea unui oras, ci pentru fabricarea de energie termica si electrica pentru o platfoma chimica, iar apa calda si energia erau un reziduu trimis catre Braila. Toate costurile exagerate suportate in ultimii 17 ani de braileni se datoreaza ulitilizarii singurului generator de energie termica, cu totul nepotrivit dupa inchiderea platformei", a mai adaugat viceprimarul. In concluzie, acesta a spus ca intentia municipalitatii este de a realiza o instalatie de cogenerare moderna, eficienta, care sa produca energie termica la preturi mult mai mici decit cea obtinuta intr-o instalatie murala.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro