Pentru o scurta perioada de timp, Carmen Ghergus a participat la sedintele de consiliere de la DGASPC dar minunea nu a tinut foarte mult timp. Ea trebuia sa invete sa se descurce cu un buget de aproximativ 9 milioane lei vechi, suma care reprezinta totalul indemnizatiilor pe care le primea de pe urma copiilor. Este vorba atit despre alocatii pentru copii cit si despre indemnizatia de insotitor pentru copiii cu handicap.
Asistenti sociali loviti pentru ca au vrut sa le ofere o alternativa corecta de crestere a copiilor
Colaborarea dintre Carmen Ghergus si institutiile de asistenta sociala a fost una foarte anevoiasa de-a lungul timpului. Femeia i-a ingrozit pe asistentii sociali de la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) care au fost amenintati si loviti pentru ca au dorit sa le ofere alternative de a-si creste copiii in conditii normale de viata, fara a cersi. Incercarile acestora de a ajuta familia cu multi copii au esuat, adultii preferind sa iasa la cersit cu cei mici. Practic, aproape in fiecare an Carmen Ghergus este insarcinata si, la citeva zile dupa nastere, iese cu bebelusul la cersit. Veniturile lunare de la stat ale celor doi adulti se ridica la aproximativ 9 milioane lei vechi. Pentru copiii de pina in 2 ani, alocatia este de 2 milioane lei vechi, iar pentru minorii de peste 2 ani, suma este de 400.000 de lei.
La consiliere au venit abia in acest an, dupa ce DGASPC i-a dat in judecata. Instanta a dispus prin Ordonanta Presedintiala ca parintii sa se prezinte la consiliere. Reprezentantii DGASPC au propus familiei cu multi copii sa locuiasca la Centrul Maternal "Alexandra" sau la Centrul de Zi pentru Copii "1 Iunie", dar toate aceste variante au fost respinse de cei doi concubini. De nenumarate ori conducerea institutiei a cumparat lapte praf pentru copii, dar au fost si destule situatii cind Carmen Ghergus a venit si a aruncat toate alimentele in secretariatul institutiei.
Au respins sprijinul institutiilor locale
Carmen Ghergus si concubinul sau au respins sprijinul institutiilor abilitate sa le asigure protectie sociala. Singurul moment cind au cooperat a fost atunci cind a fost emisa Ordonanta Presedintiala pentru a veni la consiliere, dar si aceasta colaborare a durat foarte putin. Mamei copiilor i s-a propus sa locuiasca la Centrul Maternal "Alexandra", dar varianta a fost refuzata. De asemenea, copiii ar putea sta pe timpul zilei la Centrul de zi "1 Iunie", unde li se ofera masa calda, conditii excelente de locuit. Si aceasta varianta a fost respinsa. "Asistentii nostri sociali au fost batuti. Este o familie foarte agresiva si se poarta ca si cind institutia noastra le-a facut cel mai mare rau. Toate eforturile noastre de a gazdui copiii intr-unul din centrele noastre au esuat. Carmen Ghergus a spus chiar ca ar veni la Centrul Maternal “Alexandra” daca ii dam 900.000 lei vechi pe zi. Am fost la Maternitate imediat ce a nascut cel de-al 7 lea copil, i-am dus hainute, un carucior, dar a fost la fel de ostila fata de noi. Mai mult, la doar citeva zile dupa ce a nascut, a iesit din nou la cersit, de data aceasta cu bebelusul. Acum, in ciuda eforturilor noastre de consiliere, merge din nou la cersit. Am epuizat toate metodele de convingere care au avut drept scop cresterea copiilor in familie. Nu am avut rezultate. Toate aceste aspecte ne-au determinat sa o dam in judecata pe mama, care va raspunde in fata instantei pentru ca-si exploateaza copiii. Drepturile celor 7 micuti au fost incalcate flagrant. Practic, ei nu au nici o sansa la o dezvoltare normala in aceasta familie", ne-a declarat Simona Cimpoae, purtator de cuvint al DGASPC Braila.
Carmen Ghergus a fost amendata in nenumarate rinduri de politisti pentru ca cerseste. La interventia Directiei de Asistenta Sociala din cadrul Primariei municipiului Braila, femeia a inceput sa tipe si sa le spuna asistentilor sociali sa plateasca ei amenzile.
Femeia risca 7 ani de inchisoare
Legislatia in vigoare prevede sanctiuni aspre pentru parintii sau strainii care scot copiii la cersit. Potrivit art. 326 din Codul Penal, fapta persoanei care avind capacitatea de a munci, apeleaza in mod repetat la mila publicului cerind ajutor material, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 3 ani. Legea nr. 272/2004 vine cu precizari in cazul minorilor care sint fortati sa cerseasca. Astfel, art. 132 prevede ca indemnul ori inlesnirea practicarii cersetoriei de catre un minor se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 3 ani. De asemenea, recrutarea ori constringerea unui minor la cersetorie se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani. Daca faptele sint savirsite de un parinte, pedeapsa ajunge pina la 7 ani de inchisoare si interzicerea unor drepturi. Dintre cei 7 copii, doar unul este trecut si pe numele lui Nelu Antohi, persoana cu care Carmen Ghergus traieste in uniune consensuala. Cei doi risca si decaderea din drepturile parintesti. Instanta se va pronunta in legatura cu acest caz. In prima faza, reprezentantii DGASPC vor verifica daca macar o parte dintre cei mici ar putea fi crescuti in familia extinsa. Daca nu, patru dintre copii vor fi preluati de asistenti maternali profesionisti, iar trei vor locui la apartamentele de tip familial.
Precizam ca, in primul trimestru al anului 2008, DGASPC a inregistrat 70 de cazuri de copii exploatati prin munca, 55 dintre ei fiind din mediul urban si 15 din mediul rural. Copiii au virste cuprinse intre 1 an si 15 ani. In mediul urban, forma de exploatare cel mai des intilnita este cersetoria, iar in mediul rural, servitutea.