Mergi la conţinutul principal

Inchisa o luna la tuberculosi

A fost tratata de TBC, desi nu a avut si nu are TBC. A fost internata la Pneumoftiziologie alaturi de tuberculosi, bolnavi in stadii terminale, a vazut oameni murind, rapusi de aceasta boala groaznica: TBC. A trecut chiar si printr-o interventie chirurgicala, i s-a taiat o bucata din plamin. Mama, dar mai ales cei doi copii o vizitau zilnic, intrind, de nevoie, in contact cu toti acei oameni bolnavi. Asa incepe povestea unei brailence, cosmeticiana, care a fost tratata, timp de o luna de zile, cu medicatie pentru TBC, iar abia atunci cind a cerut sa fie dusa la Bucuresti, pentru investigatii suplimentare, a aflat ca nu sufera de tuberculoza, nici de o alta boala contagioasa, ci de sarcoidoza, o afectiune mult mai simpla, netransmisibila, care trece in timp, chiar si fara tratament - dupa opinia specialistilor. Cum a fost posibil ca un om sanatos sa fie expus unei boli cumplite, chiar tratat ca un TBC-ist?! Se intimpla la Braila. La Spitalul de Pneumoftiziologie. Replica medicului care a "tratat-o": "Nu poti sa ai siguranta suta la suta pe un diagnostic!".

"Tuberculoza" neconfirmata de analize, tratata ca tuberculoza avansata

La inceputul lunii iulie din acest an, Stefania Popa, 48 de ani, cosmeticiana la un salon de profil din municipiu, si-a facut o radiografie pulmonara, un control periodic obligatoriu pentru natura serviciilor pe care le presteaza, si i s-au recomandat investigatii amanuntite la plamini. Femeia povesteste ca desi nu avea simptome specifice tuberculozei - tuse, oboseala nejustificata sau transpiratie abundenta - a fost internata direct la Sectia TBC a Spitalului de Pneumoftiziologie din Braila, la doctorul Constantin Boiculesei. Dupa trei zile de la internare, medicul a inceput s-o trateze ca pentru tuberculoza, desi prezenta bacilului Koch nu fusese confirmata la nici una dintre analize. "Tratamentul acestei boli a constat intr-o combinatie de mai multe antibiotice foarte puternice, insa eu, in plus, am facut si corticoterapie, tratament cu Prednison, un medicament extrem de puternic, administrat celor aflati in faze avansate ale bolii. Zilnic inghiteam cite 10-14 pastile si faceam si injectii cu streptomicina. Dupa o luna de zile am inceput sa ma simt rau, foarte rau, imi pierdeam echilibrul, mergeam sprijinindu-ma de pereti. Atunci am cerut sa fiu trimisa la Bucuresti, chiar am insistat, deoarece domnul doctor Boiculesei nu prea era de acord. Cu citeva zile in urma fusesera trimise la Bucuresti alte doua paciente din salonul meu, insa ele fusesera trimise cu ambulanta, ajunsesera intr-o stare foarte grava, altfel, una dintre ele a si decedat acolo. Am avut un soc. In jurul meu mureau oameni si de aceea am insistat sa fiu cit mai repede trimisa la Bucuresti. Mama, dar mai ales copiii ma vizitau in mediul acela, zilnic, si poate erau expusi cumplitului microb. In cele din urma, am primit trimitere la Spitalul de Pneumologie "Marius Nasta", dar a trebuit sa plec pe cont propriu. Abia la Bucuresti am avut surpriza sa aflu ca nu am avut niciodata tuberculoza", ne-a relatat Stefania Popa. Cele declarate de interlocutoarea noastra sint confirmate si in fisa medicala eliberata pe numele acesteia de catre Institutul de Pneumologie "Marius Nasta" din Bucuresti si semnata de sapte medici, somitati in materie: "Pacienta nu are antecedente pulmonare patologice, se interneaza pentru precizare de diagnostic si conduita terapeutica (...). Prezinta sarcoidoza mediastino - pulmonara tip II si sindrom vertiginos iatrogen, secundar streptomicinei. A fost descoperita radiologic cu ocazia unui control periodic anual cu un sindrom interstitial, fiind internata la Spitalul din Braila, interpretat ca tuberculoza miliara (forma foarte grava - n.r.), fara confirmare bacteriologica, initiindu-se tratament tuberculostatic in regim HRZS 7/7 in perioada 13.07 - 11.08. 2005 si tratament cu Prednison 30 mg/zi. Tratamentul tuberculostatic a fost intrerupt datorita aparitiei unui sindrom vertiginos. (...) S-a efectuat biopsie pulmonara prin toracotomie (interventie de recoltare a unei bucati de plamin, in vederea stabilirii diagnosticului -n.r.), pe data de 29.08. 2005".

"A fost un tratament de proba. Era suspecta de tuberculoza in forma grava si, apoi, eu am trimis-o la Bucuresti"

Reporterii nostri l-au contactat pe dr. Constantin Boiculesei pentru a afla si opinia acestuia despre ceea ce i s-a intimplat Stefaniei Popa: "Avem multi asemenea pacienti, nu-i nimic deosebit. Doamna a primit tratament de proba. A fost tratament de proba! Da, chiar fara diagnostic precizat.Timp de 60 de zile se face acest tratament. Era suspecta de tuberculoza miliara, o forma foarte grava. Altfel, eu am trimis-o la Bucuresti. Atunci, intr-o perioada scurta, am avut trei cazuri grave. Una dintre paciente a si murit. Tratamentul doamnei era o procedura obisnuita, in asteptarea culturilor. Dar eu am trimis-o la Bucuresti, am zis sa facem tot ce se poate. Nu poti sa ai siguranta de suta la suta pe un diagnostic. Eu am vrut s-o ajut. I-am dat si concedii medicale. I-am dat avizul pentru a intra in comisia de pensionare, am vrut s-o ajut, dar ea n-a mai venit, ultima data a trimis-o pe mama ei, n-a mai venit ea... Asta ca au venit copiii ei acolo... Si ca ar fi intrat in mediul cu TBC... N-are nimic! Astea sint povesti".
Ce este, de fapt, boala de care suferea Stefania Popa, sarcoidoza? Pentru a ne edifica asupra acestui aspect, am solicitat parerea unui specialist, dr. Cornelia Tudose, medic primar pneumolog, asistent universitar, de la Institutul de Pneumologie "Marius Nasta" Bucuresti: "Sarcoidoza este o boala care nu are caracter de contagiozitate, nu se transmite, are o evolutie favorabila, de cele mai multe ori, si fara tratament. Boala intra in remisiune fara tratament. Nu-i de natura canceroasa, nu are caracter de malignitate si, repet, nu este contagioasa".
In ciuda faptului ca boala brailencei nu este transmisibila si nici nu constituie un impediment pentru aceasta, de cind s-a auzit ca femeia a fost internata la TBC-isti, multe s-au schimbat in viata personala si profesionala a cosmeticienei: "De la streptomicina primita pentru TBC am facut un sindrom vertiginos. Antibioticul mi-a afectat nervul acustico-vestibular si mi-am pierdut echilibrul, aveam mers de om beat. Cinci luni de zile am stat izolata, din care, "ajutata" de dr. Boiculesei, doua luni am stat in spital. Copiii mei, in loc sa mearga in vacanta, au stat in stres, au preluat toate muncile in gospodarie. (...) Se stie: antibiotic inseamna "antiviata". In mod sigur, aceste antibiotice mi-au afectat organismul. Prin natura profesiei mele, lucrind cu oamenii, iarasi am pierdut. In cazul acesta, nu pot ierta! Copiii mei au nevoie de mine si... nu-l inteleg pe dr. Boiculesei. Admit ca a gresit la inceput, dar intr-o luna de zile avea timp sa-si dea seama ca a gresit. Dumnealui, cind a vazut ca streptomicina imi face rau, mi-a dat etanbutol, alt medicament deosebit de periculos. Ma cutremur cind ma gindesc ca am stat o luna de zile printre oameni bolnavi, cel putin primele zile, cind eram fara tratament. La toate acestea... doctorul a vrut sa ma pensioneze. Eu nu vreau sa ma pensionez. (...) Nu conteaza cit am pierdut material... Eu sint un om sanatos si vreau sa muncesc, nu sa accept "ajutor" pentru a ma pensiona". Vom reveni.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro